DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. augustā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs ar Apvienotās Karalistes ārlietu ministru pārrunā iespējamo nākotnes attiecību ietvaru ar Eiropas Savienību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 15. augustā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Džeremiju Hantu (Jeremy Hunt), kurš Latvijā ieradās oficiālā vizītē. Ministri pārrunāja abu valstu divpusējās un transatlantiskās attiecības, Apvienotās Karalistes sarunu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) gaitu un jautājumus, kas skar drošības politiku reģionā un starptautiskās dienaskārtības aktualitātes.

“Apvienotā Karaliste ir viens no svarīgākajiem Latvijas sadarbības partneriem ekonomikā un tirdzniecībā, kā arī drošības un aizsardzības jomās. Ir pozitīvi vērtējams, ka Lielbritānija ir nākusi klajā ar izvērstu skatījumu uz iespējamo nākotnes attiecību ietvaru ar Eiropas Savienību. Tādējādi tas var dot pozitīvu impulsu uzlabot Brexit sarunu dinamiku, kā arī iespēju, lai rudenī noslēgtu sarunas par atlikušajiem izstāšanās jautājumiem, kā arī vienotos par politiskās deklarācijas par nākotnes attiecībām saturu,” pauda E.Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs izteica cerību, ka jau tuvākajās nedēļās Apvienotajai Karalistei un Eiropas Komisijai izdosies rast risinājumu atlikušajiem izstāšanās jautājumiem, tostarp par Ziemeļīrijas robežu, Izstāšanās līguma pārvaldību, ES Tiesas lomu u.c. jautājumiem.

Tāpat E.Rinkēvičs pauda pārliecību, ka, neraugoties uz dažādām spekulācijām, NATO Briseles samits ir izrādījies veiksmīgs. “Priecē, ka mēs esam demonstrējuši transatlantisko vienotību, spēku un apņēmību. Sabiedrotie vēlreiz apstiprināja apņemšanos ieguldīt vairāk līdzekļus aizsardzībā. Ceram, ka vienotā izpratne būtiski mazinās spriedzi vienlīdzīga sloga sadalē,” uzsvēra ministrs.

Puses tostarp apmainījās viedokļiem par līdzšinējo sadarbību stratēģiskās komunikācijas un neatkarīgu mediju stiprināšanas jomā, īpaši atzīmējot, ka ir svarīgi, lai sabiedrība saņemtu patiesu un objektīvu informāciju.

Ministrs arī vērsa uzmanību uz sociālās drošības jautājumu Latvijas pilsoņiem Gērnsijā. “Latvijai ir būtiski, lai tās pilsoņi Lielbritānijā pēc Brexit varētu turpināt pilnvērtīgi dzīvot un strādāt Apvienotajā Karalistē. Tādēļ mums ir arī ļoti svarīga sociālo garantiju nodrošināšana Latvijas pilsoņiem Gērnsijā un lūdzam izsniegt Gērnsijai pilnvarojumu (“letter of entrustment”), kas tai ļautu slēgt divpusējo sociālās drošības līgumu ar Latviju,” sacīja E.Rinkēvičs.

Vizītes laikā Latvijas un Apvienotās Karalistes ārlietu ministri nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI