DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Uzsver nepieciešamību būt gataviem visiem iespējamiem Brexit scenārijiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 20. jūlijā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās ES Vispārējo lietu padomes 50. panta formāta sanāksmē Briselē par nākamajiem soļiem sarunās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības. ES sarunvedis izstāšanās sarunās Mišels Barnjē (Michel Barnier) informēja dalībvalstis par aktuālo situāciju un 19. jūnijā publicēto Eiropas Komisijas komunikāciju par gatavošanos Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES. Tāpat viņš sniedza vērtējumu par 12. jūlija Apvienotās Karalistes nostājas dokumentu par vēlamo attiecību modeli ar ES.

Sarunvedis M.Barnjē uzsvēra, ka ES prioritāte ir pēc iespējas ātrāk noslēgt visus izstāšanās jautājumus, izvairoties no juridiskā vakuuma 2019. gada 29. martā - dienā, kad AK izstāsies no ES.

Sarežģītākais no atlikušajiem izstāšanās sarunu jautājumiem ir izvairīšanās no fiziskas robežas atjaunošanas starp Ziemeļīriju - Apvienotās Karalistes daļu - un Īriju, kas paliek ES sastāvā. Ņemot vērā sarežģīto vēsturisko un politisko Ziemeļīrijas situāciju, Zanda Kalniņa-Lukaševica pauda atbalstu risinājumam, kurš būs pieņemams Īrijai un neapdraudēs ES Vienoto tirgu.

Jāņem vērā, ka Apvienotās Karalistes izstāšanās radīs izmaiņas jebkurā gadījumā, tomēr vienošanās par Izstāšanās līgumu radīs skaidrus noteikumus. Tādēļ  Eiropas Komisijas komunikācija par sagatavotību Brexit skaidro, kādas sekas uz uzņēmējiem un sabiedrību atstās Apvienotās Karalistes aiziešana, kas būs īpaši dramatiskas, ja puses nepanāks vienošanos. 

Ja izdosies panākt vienošanos, tad no 2019. gada 29. marta līdz 2020. gada 31. decembrim būs pārejas periods 21 mēneša garumā, kura laikā turpināsies pastāvošā kārtība, bet AK nepiedalīsies ES lēmumu pieņemšanā. Pārejas perioda laikā AK un ES jānoslēdz jauns līgums par nākotnes attiecībām, kuru piemērotu, sākot ar 2021. gada 1. janvāri. Nepanākot vienošanos par izstāšanās līgumu, 2019. gada 29. martā ES tiesības nedarbosies attiecībā uz AK un teritoriju, tādējādi ietekmējot gan indivīdus, gan uzņēmumus.

“Tā ir mūsu atbildība, lai ES līmenī un arī nacionāli esam gatavi jebkuram AK izstāšanās scenārijam,” sanāksmē norādīja parlamentārā sekretāre. “Pozitīvā notikumu attīstībā 2019. gada marta beigās ES un AK sadarbību regulēs izstāšanās līguma noteikumi. Tomēr, ja puses nespēs vienoties par abpusēji izdevīgiem noteikumiem, ES un dalībvalstīm ir jānodrošina visu iedzīvotāju grupu aizsardzība pret negatīvām sekām. Eiropas Komisijas komunikācija par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES ir noderīgs veicamo darbu saraksts.”

ES dalībvalstu delegāciju vadītāji apliecināja nedalītu atbalstu ES sarunvedim, lai tiktu nodrošināta visu dalībvalstu interešu pārstāvība un iedzīvotāju un uzņēmēju pilna aizsardzība.

Informācijai

Eiropas Komisijas komunikācija un pielikumi (angļu valodā)  https://ec.europa.eu/info/publications/preparing-withdrawal-united-kingdom-european-union-30-march-2019_en

Eiropas Komisijas preses relīze par komunikāciju http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4545_lv.htm

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI