DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli lems par trauksmes celšanas regulējumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 16.maijā, pirmajā lasījumā lems par Trauksmes cēlēju aizsardzības likuma projektu, kā arī tam alternatīvo Trauksmes celšanas likumprojektu. Regulējuma mērķis ir veicināt trauksmes celšanu par pārkāpumiem sabiedrības vai tās daļas interesēs, nodrošinot trauksmes celšanas mehānisma izveidi un darbību un pienācīgu trauksmes cēlēju aizsardzību.

Izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimas sēdes darba kārtībā ir grozījumi pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā. Tie likumā paredz noteikt atalgojuma regulējumu tām personām, kuras vēlēšanās pieaicinātas palīdzēt vēlēšanu komisiju darbā, pildot iecirkņu komisiju locekļu funkcijas.

Vēl galīgajā lasījumā plānots skatīt likuma grozījumus, kas paredz Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI) pārveidot par Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, savukārt otrajā lasījumā - Augstskolu likuma grozījumus, ar kuriem plānots precizēt ar akreditāciju saistītus jautājumus.

Sēdes darba kārtībā ir pieprasījums veselības ministrei Andai Čakšai par ministrijas un tai pakļauto institūciju rīcību un atbilstību sabiedrības interesēm, īstenojot zāļu cenu politiku, kā rezultātā veidojas zāļu cenu atšķirības Baltijas reģionā sabiedrībai vitāli svarīgu slimību ārstēšanai, kā arī lēmuma projekts par neuzticības izteikšanu veselības ministrei.

Tāpat darba kārtībā ir lēmuma projekts “Deklarācija par totalitāro režīmu noziegumu un totalitārās ideoloģijas attaisnošanas nosodījumu”.

Saeimā iesniegti vairāki jauni likumprojekti, un deputātiem būs jālemj par to nodošanu izskatīšanai atbildīgajās komisijās. To vidū ir jaunais Dzīvojamo telpu īres likuma projekts, kas cita starp paredz īres līgumu reģistrāciju Zemesgrāmatā, un saistīti grozījumi Civilprocesa likumā, Notariāta likumā un likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”.

Komisijām plānots nodot arī izmaiņas Darba likumā saistībā ar iespēju piemaksu par virsstundu darbu noteikt zemāku, ja ģenerālvienošanās gadījumā paredzēts būtiski paaugstināt minimālās darba algas vai stundas algas likmi.

Tāpat komisijās paredzēts skatīt likuma grozījumus, kas paredz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes locekļiem noteikt amata pilnvaru termiņu, un grozījumus Nacionālās drošības likumā, kas paredz likumā precizēt zemessargu un rezerves karavīru mobilizāciju, kā arī iedzīvotāju tiesības un pienākumus kara vai militāra iebrukuma gadījumā.

Vēl Saeima lems, vai visām Saeimas komisijām nodot grozījumus Satversmē par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanas procedūru parlamentā.

Saeimas 17.maija sēdes darba kārtībā ir 27 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI