DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Muzeju nakts RPNC – “No Citadeles cietuma līdz Aleksandra Augstumiem”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Muzeju nakts programma Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejā sāksies plkst 18:00 ar jaunas ekspozīcijas atklāšanu par iestādes pirmsākumiem. Pirmo reizi plašākai sabiedrībai būs skatāmi unikāli vēstures materiāli, un arī toreizējo “Aleksandra Augstumu” pirmā direktora, medicīnas doktora, iecienīta Rīgas ārsta Oto Vilhelma fon Hūna klātbūtne šoreiz būs pamanāma...

RPNC Muzeju nakts programmā būs arī vēl citas interesantas aktivitātes  - jau iecienītā ekskursija iestādes 7,5 ha plašajā teritorijā – bijušajā Otrajā ķeizardārzā, kur savas spilgtas pēdas atstājuši trīs gadsimti, būs skatāma mākslas izstāde “Cerību šūpulis sašķeltai dvēselei” - Maijas gleznas, kas tapušas cīņā ar depresiju, ka arī piedāvāsim retu iespēju uzzināt, cik daudz direktoru iestādei bijuši tās pirmajā simtgadē un kāds bijis iestādes pirmā direktora Oto Hūna skatījums uz Rīgu un rīdziniekiem 18./19. gs.mijā. O.Hūna personība ir tik spilgta, ka ir vērta publiskai eksponēšanai. Viņa apbrīnojamā daudzpusība, enerģija, bagātās zināšanas par notiekošo Eiropas psihiatrijā, dzīves uzlabotāja un attīstītāja iniciatīvas tautas veselības jomā un neremdināmais izzinātāja prāts nodrošināja humānākus apstākļus un attieksmi pret vājprātīgajiem “Aleksandra Augstumos” nekā tas bija viņu iepriekšējā mītnes vietā Rīgas Citadeles cietumā.

Lai izveidotu jauno ekspozīciju, ir daudz strādāts ar valsts vēstures fondu materiāliem, veidojot bagātu un profesionālu informācijas izklāstu un stilīgu ekspozīcijas dizainu. Izstādes mākslinieki ir Ieva Stūre un Erlands Rubīns, informācijas kuratore ir Valsts Vēstures arhīva vadošā pētniece Mārīte Jakovļeva. RPNC vēstures un kultūras telpas attīstītājs “RPNC Attīstības fonds” ir piesaistījis nozīmīgu finansējumu no Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes projektiem, no AS “Olainfarm”, kā arī mūs atbalstījis P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs u.c.

RPNC populārajā Muzeju nakts programmā iesaistīisies trešo gadu. Šis gada lielākais sabiedriskās publicitātes pasākums rada plašu sabiedrības interesi un dod iespēju lielu apmeklētāju skaitu iepazīstināt ar Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, pastāstot ne tikai par iestādes košo vēsturi, bet arī par ikdienu, nākotnes iecerēm un attīstību, kas mazina aizspriedumus un psihiatriskās ārstniecības stigmatizāciju sabiedrībā.

RPNC Muzeju nakts noslēgsies 22:30, lai netraucētu slimnīcas pacientu naktsmieru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI