DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: likumprojekti depozīta sistēmas ieviešanai iesniegti Ministru kabinetā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai Latvijā īstenotu depozīta sistēmas piemērošanu dzērienu iepakojumam, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 2018.gada 9.aprīlī iesniegusi Valsts kancelejā likumprojektu “Grozījumi Iepakojuma likumā” un likumprojektu “Grozījumi Dabas aizsardzības likumā”. Par likumprojektu iesniegšanu Saeimā tuvākajā laikā lems Ministru kabinets.

Saskaņošanas procesa ietvaros VARAM precizēja likumprojektu atbilstoši saņemtajiem priekšlikumiem no Tieslietu, Ekonomikas un Finanšu ministrijas. Vienīgā ministrija, kas konceptuāli nesaskaņo depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā ir Zemkopības ministrija.

Ministrs K.Gerhards: "Mūsu uzdevums ir nodrošināt viegli pieejamu un saprotamu iepakojumu šķirošanas sistēmu ikvienam valsts iedzīvotājam, lai kopīgiem spēkiem virzītos uz mērķi – būtiski palielināt atkritumu pārstrādes apjomus un līdz 2035.gadam samazinātu poligonos apglabājamo atkritumu apjomu līdz 10% no sadzīves atkritumu apjoma. Turklāt arī maksimāli novērstu iepakojuma nonākšanu apkārtējā vidē – ceļmalās, mežos, pagalmos un citur. Mūsu kaimiņvalstīs depozīta sistēma jau ir ieviesta un darbojas vairākus gadus līdzīgi kā citās Eiropas Savienības valstīs. Arī Lielbritānija pirms nedēļas pieņēmusi lēmumu par depozīta sistēmas ieviešanu. Pozitīvā pieredze tiek pārņemta arvien vairākās valstīs - tas liecina par to, ka ar depozīta sistēmas ieviešanas projektu esam uz pareizā ceļa un nav nekāda iemesla apstāties. "

Par depozīta sistēmas ieviešanu iestājas arī ilggadējā Lielās Talkas vadītāja un dabas aizsardzības entuziaste Vita Jaunzeme: "Par visiem 100% atbalstu depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, jo tas veicinās iepakojuma otrreizēju pārstrādi – tātad resursu saudzīgu izmantošanu, kā arī pats svarīgākais – videi kaitīgo materiālu nenonākšanu apkārtējā dabā. Svarīgi atcerēties, ka plastmasas dzērienu iepakojums ir materiāls, kas, nonākot brīvā dabā, agri vai vēlu sadalās mikrodaļās un saindē augsni – ūdeni un zemi, līdz ar to tas nākotnē negatīvi ietekmēs mūsu pašu veselību. Turklāt plastmasa ir viegli uzliesmojošs materiāls, kas degot izdala indīgas vielas. Rūpēsimies par savu zemi un veselību, kā arī darīsim visu iespējamo, lai Latvija būtu ne tikai zaļa, bet arī zaļākā valsts pasaulē."

Pamatojoties uz vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par iespēju saņemt atlīdzību par PET pudeļu un citu dzērienu iepakojumu nodošanu", VARAM veica depozīta sistēmas piemērošanas dzērienu iepakojumam tiesiskā regulējuma izvērtēšanu Baltijas valstīs, kā arī sagatavoja informatīvo ziņojuma par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos šajā jomā.

Depozīta sistēmas ieviešanas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju. Plānots, ka depozīta sistēmas piemērošana Latvijā tiks uzsākta no 2020.gada 1.janvāra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI