DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Tiesiskums Polijā: Parlaments atbalsta ES līmeņa rīcību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Parlaments (EP) aicina ES dalībvalstis bez kavēšanās konstatēt, vai Polijā ir vērojams ES vērtību nopietnu pārkāpumu risks, un apstiprinošas atbildes gadījumā piedāvāt risinājumus.

Eiropas Parlaments ar 422 balsīm pret 147, 48 deputātiem atturoties, otrdien atbalstīja Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu uzsākt ES līguma 7. panta paredzēto procedūru (skaidrs ES vērtību nopietnu pārkāpumu risks), un aicināt Poliju to novērst.

EP deputāti aicina ES Padomi "bez kavēšanās rīkoties saskaņā ar 7. pantā paredzēto procedūru", kā arī informēt Parlamentu par spertajiem soļiem un panākto progresu.

2017. gada 15. novembrī pieņemtā rezolūcijā EP deputāti norādīja, ka Polijā vērojams "skaidrs ES vērtību un tiesiskuma nopietnu pārkāpumu risks." EP deputātu bažas galvenokārt ir saistītas ar varas dalīšanas principa ievērošanu, pamattiesībām un tieslietu sistēmas neatkarību.

Procedūra

Eiropas Savienības Līguma 7.pants, kurā aprakstīta procedūra līdz šim nav izmantota, nodrošina mehānismu ES vērtību pārkāpumu novēršanai, kā arī nosaka sankcijas, kas šādā gadījumā piemērojamas attiecīgajai dalībvalstij.

Saskaņā ar 7. panta 1. punktu ES Padome pēc trešdaļas dalībvalstu, Eiropas Parlamenta vai Eiropas Komisija ierosinājuma var noteikt, ka kādā no dalībvalstīm konstatējams skaidrs nopietna ES vērtību pārkāpuma risks. ES Padome šādu lēmumu var pieņemt ar 4/5 vairākumu, un tai jāsaņem arī Eiropas Parlamenta piekrišana. Lai novērstu faktisku pārkāpuma izdarīšanu, ES Padome attiecīgajai dalībvalstij var sniegt rekomendācijas.

Saskaņā ar 7. panta 2. punktu Eiropadome (ES valstu vai valdību vadītāji) pēc trešdaļas dalībvalstu vai Eiropas Komisijas priekšlikuma var konstatēt faktisku vērtību pārkāpumu. Šajā gadījumā lēmums jāpieņem vienbalsīgi, saņemot arī Parlamenta piekrišanu.

7. panta 3. punkts nosaka sankcijas, piemēram, balsošanas tiesību liegumu ES Padomē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI