DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

PKC organizē konferenci par ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu iekļaušanu valsts attīstības plānošanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Š.g. 2. jūnijā Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļas* (ESDW 2017) ietvaros Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) organizē konferenci "Ilgtspējīgas attīstības mērķi – iespējas labākai Latvijas politikai". Konferences mērķis ir rosināt diskusiju par Latvijas iespējām un izaicinājumiem ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā Latvijā.

Konferences laikā tās dalībnieki pārrunās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasaisti ar Latvijas attīstības mērķiem, izvirzīto (mērķa) indikatoru iekļaušanu Latvijas plānošanas sistēmā un iepazīsies ar nacionālo plānošanas dokumentu uzraudzības un novērtēšanas mehānismu, t.sk. šogad paredzētā Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020. gadam (NAP2020) un Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam (Latvija 2030) starpposma novērtējuma metodiku.

Konferences otrajā daļā dažādu jomu eksperti un sabiedrības pārstāvji diskutēs par ANO Ilgtspējīgas attīstības 11. mērķa "Padarīt pilsētas un apdzīvotas vietas iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas un ilgtspējīgas" aktualitāti Latvijas iedzīvotājiem un veidiem, kā šo mērķi sasniegt?

2015. gadā ANO Ģenerālā asambleja pieņēma rezolūciju Mūsu pasaules pārveidošana: ilgtspējīgas attīstības programma 2030. gadam jeb Dienaskārtība 2030. Tā nosaka 17 Ilgtspējīgas attīstības mērķus (IAM) un 169 apakšmērķus, kas sasniedzami, lai pasaulē mazinātos nabadzība un pasaules attīstība būtu ilgtspējīga. IAM tiek līdzsvaroti trīs  dimensijās: ekonomika, sociālie aspekti un vide.

IAM ir aktuāli visām pasaules valstīm un sasniedzami tikai kopīgiem spēkiem, vienlaikus daļa no IAM lielā mērā saskan arī ar valstu nacionāla līmeņa izaicinājumiem un mērķiem. Ņemot vērā, ka IAM aptverto tēmu loks ir salīdzinoši plašs, valstis izvēlas tām aktuālākos mērķus, atbilstoši prioritāri sasniedzamajiem mērķiem nacionālā līmenī un iekļauj  attiecīgos IAM savā plānošanas sistēmā. Valstis ar augstākiem attīstības rādītājiem palīdz sasniegt arī citām valstīm to mērķus, kas bieži vien ir aktuāli visai pasaulei un nākamajām paaudzēm, piem., nabadzības mazināšana un izglītības iespēju un veselības aprūpes pieejamība.

Lai vienotos par efektīvākajiem veidiem šo mērķu sasniegšanā, valstu vadītāji, politikas plānotāji, zinātnieki un pētnieki, kā arī dažādu nozaru eksperti tiekas starpvalstu forumos un kopīgi meklē risinājumus globāliem izaicinājumiem. Dienaskārtība 2030 paredz, ka IAM plānošanā un īstenošanā iesaistās visa sabiedrība, t.sk. iedzīvotāji, uzņēmēji, politiķi, valstu apvienības, ANO un citas institūcijas. 

Konferences un diskusiju gaitā gūtie secinājumi tiks ņemti vērā NAP2020 starpposma novērtējuma izstrādē, un gatavojot Latvijas 2018. gada ziņojumu ANO par IAM ieviešanu.

Plašāka informācija par Ilgtspējīgas attīstības mērķiem un Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļu pieejama PKC mājaslapā, sadaļā Valsts attīstības plānošana: http://www.pkc.gov.lv/lv/valsts-attistibas-planosana/ano-ilgtspejigas-attistibas-merki/kas-ir-iam

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI