DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

PKC publisko datubāzi, sniedzot vienkopus aktuālo informāciju par valsts kapitālsabiedrībām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) publisko mājaslapu-datubāzi www.valstskapitals.lv, kas sniedz informāciju par aktualitātēm valsts kapitālsabiedrību pārvaldības jautājumos un ļauj novērtēt kapitālsabiedrību ar izšķirošo valsts ietekmi (>50% daļu ir valsts īpašumā) darbības rezultātus un salīdzināt to rādītājus pa gadiem.

PKC vadītājs P. Vilks: "Esam izveidojuši interaktīvu rīku, kas ļauj pārskatāmā veidā salīdzināt kapitālsabiedrību finanšu datus dinamikā – pa vairākiem gadiem, nozares ietvaros, un sekot līdzi to darbības mērķu sasniegšanai ilgtermiņā, kā arī novērot dažādu lēmumu un pārmaiņu, t.sk. tiesiskā regulējuma izmaiņu ietekmi uz uzņēmumu darbības rezultātiem. Lai datubāze kalpo kā praktisks instruments uzņēmumu vadītājiem un sabiedrībai, sekojot līdzi kapitālsabiedrību pārvaldības reformas īstenošanai ilgtermiņā."

Nedaudz vairāk kā gada laikā kopš koordinācijas institūcijas* darba uzsākšanas Latvija ir pievienojusies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organisation for Economic Co-operation and DevelopmentOECD)  dalībvalstu lokam (no 2016. gada 1. jūlija), sekmīgi ieviešot OECD rekomendācijas Latvijas valsts kapitālsabiedrību pārvaldībā. Lai ļautu novērtēt valsts kapitālsabiedrību pārvaldības uzlabošanas progresu, ir izveidota mājaslapa-datubāze, kas apkopo informāciju par tiesisko regulējumu un tā izmaiņām, kapitālsabiedrību darbības rezultātiem un aktualitātēm pārvaldības jautājumos.

Viens no būtiskiem aspektiem veiksmīgā valsts kapitālsabiedrību pārvaldības reformas turpmākajā īstenošanā ir informācijas atklātība un pieejamība, padarot valsts kapitālsabiedrību darbības rezultātus ērti pieejamus plašākai sabiedrībai, tā sniedzot iespēju ikvienam sekot līdzi, kā tiek pārvaldīti publiskie aktīvi . Papildus datubāzē iekļautajai informācijai PKC ik gadu apkopo arī informāciju par valstij piederošajām kapitālsabiedrībām un kapitāla daļām (par iepriekšējo gadu) vienotā publiskā pārskatā. Aicinām Jūs iepazīties ar valsts kapitālsabiedrību darbības rezultātiem par 2015. gadu gan mājaslapā: www.valstskapitals.lv, gan apkopotā veidā – infografikā.

*PKC kopš 2015. gada 1. jūnija uzticēti valsts kapitālsabiedrību pārvaldības koordinējošās institūcijas uzdevumi, kas noteikti Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā. PKC darbība kapitālsabiedrību pārvaldības jomā ir galvenokārt vērsta uz ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības ieviešanu Latvijas valsts īpašumā esošajos uzņēmumos, kā arī efektīvas un atbildīgas uzņēmējdarbības prakses īstenošanu atbilstoši OECD rekomendācijām.

Elīna Krūzkopa
Pārresoru koordinācijas centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI