DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Oktobrī apstrādes rūpniecība Latvijā turpina pieaugt

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, apstrādes rūpniecības izlaides apjomi Latvijā oktobrī pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem bija par 4,4% lielāki nekā pirms gada, bet pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem – par 7%. Savukārt, salīdzinot ar septembri, apstrādes rūpniecības izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 0,8%. Kopumā gada desmit mēnešos ražošanas apjomi par 4,1% pārsniedza pagājušā gada rādītāju (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem).

Līdzīgi kā augustā un septembrī, arī oktobrī gada griezumā (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem) pieauga abu lielāko rūpniecības nozaru – kokrūpniecības un pārtikas rūpniecības ražošanas apjomi – attiecīgi par 2,2% un 4,1%. Kokrūpniecība šogad attīstās stabili, turpretī pārtikas rūpniecības apjomi mēnešu griezumā ir bijuši svārstīgi.

Ievērojama izaugsme turpinājās arī strauji augošajā datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē (+16%). Jau trešo mēnesi ievērojami pieaug arī nemetālisko minerālu ražošanas apjomi (+16,3%).

Oktobrī pieaugumi bija vērojami arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā (+1,8%), dzērienu ražošanā (+10,9%), elektrisko iekārtu ražošanā (+12,2%), mēbeļu ražošanā (+6,5%), poligrāfijā (+6,8%) un transportlīdzekļu ražošanā (+19,1%).

Savukārt apjomu samazinājums oktobrī gada griezumā bija vērojams papīra izstrādājumu ražošanā (-15%), tekstilizstrādājumu ražošanā (-6,9%), ķīmisko vielu un produktu ražošanā (-3%) un apģērbu ražošanā (-4,3%).

Ekonomikas ministrija prognozē ka izaugsme apstrādes rūpniecībā turpināsies un tās pieauguma tempi būs atkarīgi no ārējiem faktoriem – ES valstu izaugsmes un ekonomiskās situācijas NVS valstīs.

Edmunds Gergelevičs
EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākais eksperts

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI