DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. novembrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Francijas ārlietu ministri atzīmē 25. gadadienu kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
16. novembrī Parīzē par godu Baltijas valstu un Francijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 25. gadadienai ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Francijas Republikas ārlietu un starptautiskās attīstības ministru Žanu Marku Ero (Jean-Marc Ayrault), lai pārrunātu divpusējās sadarbības jautājumus.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs pateicās Francijai par līdzšinējo atbalstu un sadarbību divpusējā un daudzpusējā līmenī, tostarp Eiropas Savienības (ES) un NATO, kā arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) organizācijās. "Šogad atzīmējam 25 gadus kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas un 95 gadus kopš Francija atzina Latviju de iure. Latvija arī turpmāk vēlas uzturēt augstu politiskā dialoga intensitāti un to padziļināt ar Franciju," pauda E. Rinkēvičs.

Puses apmainījās viedokļiem par starptautiskajām aktualitātēm, tai skaitā par transatlantiskajām attiecībām ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā un ES nākotni, globālo drošības situāciju, kā arī attiecībām ar Krieviju. Francijas ministrs uzsvēra, ka ES valstu solidaritāte un vienotība šodien starptautiskajā situācijā ir būtiska un neaizvietojama.

Abas amatpersonas atzinīgi novērtēja Francijas līdzšinējo ieguldījumu Baltijas valstu reģiona drošības stiprināšanā, kas izpaužas kā atbalsts NATO paplašinātajai klātbūtnei austrumu flangā, NATO gaisa telpas patrulēšanas misijā un Francijas dalība NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā Rīgā.

Pārrunājot divpusējo attiecību jautājumus, abas amatpersonas atzina līdzšinējo veiksmīgo valstu sadarbību un bija vienisprātis, ka jāattīsta vēl neizmantotais potenciāls. Francijas ārlietu ministrs augstu novērtēja Latvijas atbalstu, īstenojot vienotu pretterorisma politiku, kā arī atbalstot Franciju Eiropas Savienības Lisabonas līguma 42.7. panta ietvaros, piedaloties Apvienoto Nāciju un Eiropas Savienības misijās Mali, kā arī nosūtot instruktorus Irākas bruņoto spēku apmācībai.

Abas amatpersonas arī pārrunāja sadarbību ekonomikas jomā un akcentēja nepieciešamību ciešākai sadarbībai investīciju jomā.

Tāpat E. Rinkēvičs pauda gandarījumu par Latvijas organizēto visu trīs Baltijas valstu mākslas izstādi "Simbolisma laikmets Baltijā", kas notiks 2018. gadā Parīzē. "Šī izstāde būs iespēja plaši un redzami apliecināt Francijas īpašo lomu Latvijas un visu Baltijas valstu kultūrā," nobeigumā pauda ministrs.

Savukārt uzrunājot Francijas Ārlietu un starptautiskās sadarbības ministrijā organizētajā konferencē klātesošos par godu Baltijas valstu un Francijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 25. gadadienai, Latvijas ārlietu ministrs akcentēja, ka mēs šodien varam svinēt 25 gadu jubileju, jo, pateicoties zināmai vīzijai par Eiropas tālāku attīstību, pirms 95 gadiem Sabiedroto konferences prezidents, tā laika Francijas premjerministrs un ārlietu ministrs Aristīds Briāns (Aristide Briand), Parīzē parakstīja notu par jaunās Latvijas valsts de iure atzīšanu, un tas pavēra iespēju izveidot diplomātiskās attiecības.

"Un atkal mums kopā ir jāatbild uz jautājumu, kā veidot Eiropas nākotni un kādi lēmumi mums ir jāpieņem. Mūsu interesēs ir, lai arī turpmāk Eiropas Savienība ir galvenais Eiropas valstu sadarbības ietvars, kas nodrošina pamatu Eiropas Savienības un dalībvalstu drošībai, rada priekšnoteikumus Eiropas Savienībai un dalībvalstu izaugsmei un labklājībai. Neskatoties uz panākumiem integrācijā, iedzīvotāju uzticēšanās Eiropas Savienībai mazinās. Neskaitāmi izaicinājumi, kas krājušies gadiem ilgi, ar "sniega bumbas" efektu rezultējušies Lielbritānijas negatīvajā balsojumā par izstāšanos no Eiropas Savienības. Šobrīd galvenais uzsvars ir jāliek uz pasākumiem un idejām, kas atjauno sabiedrības atbalstu un pilsoņu uzticēšanos Eiropas Savienībai, veicina ES drošību, kā arī sociālekonomisko attīstību un globālo konkurētspēju. Viens no augošā eiroskepticisma iemesliem ir tieši tas, ka nepildām paši savus solījumus. Tādēļ šis ir brīdis, kad jākoncentrējas uz jautājumiem, kuri vieno, nevis šķeļ," uzrunā sacīja E. Rinkēvičs.

Informācijai:

2016. gada 30. augustā apritēja 25 gadi kopš Latvijas un Francijas diplomātisko attiecību atjaunošanas. Savukārt pirms 95 gadiem – 1921. gada 26. janvārī – Francija atzina Latviju de iure

Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI