DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Šadurskis: Studentu un IZM izpratne par augstākās izglītības finansējumu ir vienota

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Studentu prasības nodrošināt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītos priekšlikumus vidēja termiņa budžetā 2018. un 2019. gadam iekļaut plānoto finansējuma pieaugumu ir pamatotas, jo izpilde nodrošina augstākās izglītības sistēmas attīstības perspektīvu, kā arī rada drošību par studiju vietu saglabāšanas iespējām, tā par pirmdien, 31.oktobrī, plānoto studentu gājienu un akciju pie Saeimas pauž izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Šodien, 28.oktobrī, K.Šadurska tikšanās laikā ar Latvijas Studentu apvienību (LSA) tika pārrunāti jautājumi, kas saistās ar valsts budžeta vietu saglabāšanu, kā arī ar IZM plānoto finansējuma palielinājumu augstskolu akadēmiskajam personālam. Līdzīgi kā vispārējās izglītības pedagogiem, jūlijā Ministru kabinetā apstiprinātais pedagogu darba samaksas modelis paredz pakāpenisku atalgojuma pieaugumu augstskolu akadēmiskajam personālam, kur katru gadu, sākot no 2017.gada, paredzēts 10 procentu ikgadējs finansējuma palielinājums. "Nav šaubu par papildu 5,469 miljonu eiro finansējumu augstskolām 2017. gadā," uzsver Šadurskis. Trīs gados kopā papildus augstskolu akadēmiskā personāla atalgojumam plānots novirzīt vairāk nekā 16 miljonus eiro. Finansējuma pieaugums ir plānots visām valsts budžeta finansētām augstskolām, IZM institucionālā pārraudzībā esošajām Latvijas Universitātei, Rīgas Tehniskajai universitātei un citām augstskolām, kā arī augstskolām reģionos un koledžu akadēmiskajam personālam, Kultūras ministrijas pārraudzībā esošajām Latvijas Mākslas akadēmijai, J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, Latvijas Kultūras akadēmijai, Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošajai Latvijas Lauksaimniecības universitātei.

Tikšanās laikā ar LSA ministrs pārrunāja arī Augstskolu likuma grozījumu projektu, kuru Saeima izskatīs kopā ar 2017. gada valsts budžeta likumu un vidēja termiņa budžeta ietvara likumu. Ministrs vēlreiz uzsvēra, ka iekļautie grozījumi  Augstskolu likumā paredz veidot studējošo un absolventu reģistru, kas būtu saistīts ar Valsts ieņēmuma dienesta datiem, lai topošie studenti pirms augstskolas un studiju programmas izvēles varētu mērķtiecīgi novērtēt, kādas ir iespējas strādāt izvēlētajā profesijā un kāds ir vidējais atalgojums pēc augstskolas studiju absolvēšanas. "Topošajiem studentiem ir jāgūst pilnvērtīga informāciju par to, kādas iespējas sniedz izvēlētā studiju programma vai augstskola. Svarīgi, lai līdzās reklāmas saukļiem topošajiem studentiem ir iespēja iegūt arī objektīvu, reālos faktos balstītu informāciju," uzsver Šadurskis. Tāpat ministrs aicināja studentu organizācijas atbalstīt arī Augstskolu likuma grozījumu iniciatīvu, kas jau guvusi kopēju valdības atbalstu, bet par to vēl jālemj Saeimas deputātiem.

Ministrs saņēma arī LSA aicinājumu ar savu klātbūtni paust atbalstu un solidaritāti pirmdien, 31.oktobrī, plānotajā studentu gājienā - akcijā. "Savu un IZM solidaritāti un atbalstu esošajiem un topošajiem studentiem apliecinām, virzot tās likumdošanas iniciatīvas, kuras tagad ir jāizskata Saeimas deputātiem un tās turpināsim aktīvi aizstāvēt turpmākajās diskusijās parlamentā," pauž ministrs. Tāpat ministrs LSA informēja, ka diemžēl plānotajā studentu akcijā nevarēs piedalīties, jo pirmdien Latvijas zinātnei, augstākajai izglītībai un studentiem notiek nozīmīga līguma parakstīšana Ženēvā (Šveicē) starp Latvijas valsti un Eiropas Kodolpētījumu organizāciju (CERN), kas paver jaunas un daudz plašākas iespējas Latvijas zinātniekiem, akadēmiskajai videi un studentiem iekļauties pasaules vienā no elitārākajām zinātnes organizācijām.

Mārtiņš Langrāts,
Izglītības un zinātnes ministrija
ministra padomnieks komunikācijas jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI