DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

eParakstam Latvijā jau 10 gadi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien aprit desmit gadi kopš pirmo reizi Latvijā dokuments ticis parakstīts ar eParakstu, informē droša elektroniskā paraksta uzturētājs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC). Desmit gadu laikā tas lietots vairāk nekā 13 500 000 reižu un šobrīd ik dienu eParaksts tiek lietos reizi septiņās sekundēs.

Iedzīvotājiem ir pieejami trīs dažādi eParaksta nesēji un visvecākā no tiem – īpaša eParaksta viedkarte šobrīd ik mēnesi tiek lietota ap 150 000 reizes. Otrs populārākais eParaksta nesējs ir virtuālais eParaksts. Tas tika ieviests pirms pieciem gadiem, kļūstot par pirmo kvalificēto virtuālo eParakstu Eiropas Savienībā.  Ar virtuālo eParakstu pērn parakstīti 20% no visiem eParakstītajiem dokumentiem, bet šogad eParakstīšanai tas tiek lietots vidēji ap 70 000 reižu mēnesī. 

Personas apliecība jeb  eID karte, kas Latvijas iedzīvotājiem pieejama kopš 2012.gada, dokumentu eParakstīšanai tiek izmantota vidēji 45 000 reizes mēnesī.

Kopumā pērn eParaksts lietots 3.2 miljonus reižu, bet šī gada pirmajos deviņos mēnešos eParaksta lietotāji to izmantojuši jau vairāk nekā trīs miljonus reižu.   Ik gadu eParaksta lietošanas intensitāte pieaug vidēji par 30% - 40% .

Jaunākais eParaksta lietotājs šobrīd ir 15 gadus vecs, bet vecākais - 95 gadus vecs. Saskaņā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pēc LVRTC pasūtījuma veiktā pētījuma datiem, eParakstu visbiežāk lieto privātajā sektorā nodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25-34 gadiem ar augstiem vai vidēji augstiem ienākumiem, kā arī lauku reģionos dzīvojošie. Starp iestādēm un komersantiem, kas izmanto eParakstu, šogad visvairāk parakstījušies Valsts ieņēmumu dienesta, If P & C Insurance Latvijas Filiāles, Rīgas Domes, Uzņēmumu reģistra, kā arī Baltijas Apdrošināšanas nama darbinieki.

eParaksta lietošanas statistika rāda, ka ārpus Latvijas visbiežāk šogad tas tiek lietots Zviedrijā, Somijā, Lielbritānijā un Beļģijā.

eParaksta attīstība un interesanti dati:

2006.gada 4.oktobris – pirmais eParakstītais dokuments.

2009.gada 31.maijā LVRTC pārņem sertifikācijas pakalpojumu sniegšanu no VAS Latvijas Pasts.
2010. gadā LVRTC sadarbībā ar Itella Information pilotprojektā sāk piedāvāt elektronisko dokumentu masveida parakstīšanas risinājumu, kas ļauj ļoti ātri, ar vienreizēju pinkoda ievadīšanu parakstīt lielu skaitu dokumentu. Pateicoties jaunajam pakalpojumam, vienas stundas laikā elektroniski var parakstīt pat 5500 dokumentu.

2011. gada februārī LVRTC ievieš eParakstu interneta vidē, kas ir unikāls risinājums ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā - tas lietojams interneta vidē un nav nepieciešamas īpašas ierīces vai programmatūra.

Vienlaicīgi tiek atklāts jauns virtuālā e-paraksta portāls www.eparaksts.lv. Jau pus gadu pēc tā ieviešanas drošs virtuālais eParaksts saņem prestižo IKT nozares gada balvu Platīna Pele 2011 kategorijā «E-pārvalde un e-pakalpojumi».

No 2012. gada 1. aprīļa Latvijas Republikā sāk izsniegt personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID). eID kartēs ir bez papildus maksas iekļautas 120 parakstīšanas reizes ar laika zīmogu. Lai veiktu dokumentu parakstīšanu ar eID karti, personai ir nepieciešams kartes lasītājs un pirmie 3000 eID karšu lietotāji, saņemot savas eID kartes, bez maksas saņem arī kartes lasītāju.

2012. gada 3.jūlijā  iznāk pirmā oficiālā "Latvijas Vēstneša" e-publikācija, izmantojot masveida dokumentu parakstīšanas iespēju ar drošu elektronisko parakstu - eParakstu. Līdz tam laikraksta "Latvijas Vēstnesis" oficiālā publikācija bija pieejama vienīgi drukātā formā. Ar eParakstu iespējams nodrošināt e-publikācijas tiesisko noteiktību, un tagad tai ir tāds pats juridiskais spēks kā drukātajai.

2013.gada jūnijā LVRTC sāk nodrošināt divas jaunas iespējas biznesa vajadzībām – eZīmogu un eParakstu komandai. eZīmogs – nodrošina iespēju uzņēmumiem apliecināt elektronisko dokumentu autentiskumu, savukārt eParaksts komandai dod uzņēmumiem sen gaidīto iespēju apmaksāt saviem darbiniekiem eParakstīšanos portālā www.eparaksts.lv .

2013. gada 4. novembrī LVRTC saviem klientiem sāk izsniegt jaunas paaudzes biznesa eParaksta viedkartes - eParaksta kartes 5G. Tām ir ne tikai moderns dizains, bet arī iespēja čipu ievietot mini karšu lasītājā, kas ir iekļauts cenā un kuru pievienot datoram var ērti un vienkārši – līdzīgi kā USB atmiņu.

2014.gada jūnijs  Swedbank saviem klientiem sāk piedāvāt eZīmoga pakalpojumu un autentifikācija interneta bankā ar eID.

2014. gada 5. decembrī  tiek sperts solis vienotas Baltijas e-dokumentu telpas virzienā – atjaunota eParakstīšanās programmatūra, kas tagad piedāvā daudzpusēji parakstīt dokumentus arī ar citu Baltijas valstu partneriem, kam ir pieejams eParaksts eID kartēs. Tas tiek pielietots jau nedēļu vēlāk, kad Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) 16. gadskārtējā konferencē tiek vēsturiski parakstīts pirmais starpvalstu e-dokuments – sadarbības memorands starp Latvijas un Igaunijas IKT nozaru asociācijām LIKTA un ITL (Igaunijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācija).

2015.gada septembrī Papua mūžamežos Jaungvinejā vietā, kur nav ierasta interneta pieslēguma, ne arī  elektrības rozete, Latvijas zinātnieks jaunas vaboļu sugas atklāšanas brīdi fiksē ar eParakstu. Jaunatklātā suga, pateicoties unikālajam tās atklāšanas brīža fiksēšanas veidam, tiks nosaukta eParaksta vārdā. Šis ir pirmais LVRTC  zināmais gadījums, kad zinātnieks lauka pētījumu apstākļos izmanto eParakstu, kā arī pirmais LVRTC zināmais gadījums, kad eParaksts tiek lietots izmantojot satelīttelefonu.

2016.gadā 4.aprīlī  droša elektroniskā paraksta lietotāji var parakstīt dokumentus arī Eiropas Savienības vienotajā e-parakstīto dokumentu formātā ASICE, kā arī atvērt un pārbaudīt ASICE un Igaunijas nacionālā formāta B-Doc dokumentus.

Vineta Sprugaine
Mārketinga daļas vadītāja
VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI