DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Pasniedz Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas medaļas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2015. gada 17. decembrī Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) pārstāvis pasniedza medaļas latviešu izgudrotājam Jurijam Roļikam un arhitektam un dizaineram Aldim Circenim. Medaļu pasniegšana notika semināra par izgudrojumu starptautisko aizsardzību ar patentu ietvaros.

Jurijam Roļikam piešķirta WIPO izgudrotāju medaļa par ieguldījumu tehniskās jaunrades veicināšanā un modernu sasniegumu ieviešanā Latvijas tautsaimniecībā, radot izgudrojumus diagnostikas tehnikas un vēja enerģētisko ierīču jomā. Jurijs Roļiks par savu darbu: "Latvijā nav gāze, nafta un ogles, bet Latvijā ir vējš, liels vējš Kurzemē krastmalā. Vēja enerģija nodrošina enerģētisko drošību un neatkarību. Vējš ir bezmaksas resurss, tāpēc mēs strādājam ar vēju!"

Aldim Circenim piešķirta WIPO radošuma medaļa par mēbeļu dizaina jaunradi un ilggadēju ieguldījumu mēbeļu dizaina attīstībā Latvijā un starptautiskā līmenī. Aldis Circenis veidojis mēbeles vairākām Rīgas viesnīcām, Swedbank galvenajai mītnei Rīgā, kā arī sanāksmju galdu Rīgas NATO samitam. Aldis Circenis par savu darbu: "Radošums dizainā nenozīmē spēju radīt skaistu lietu. Tas nozīmē spēju uzstādīt jautājumus, no kuriem svarīgākais ir – Kādēļ?"

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis par atjaunoto WIPO balvas pasniegšanas tradīciju Latvijā pauž: "WIPO medaļu pasniegšana vēlreiz apliecina, ka latvieši spēj izgudrot un attīstīt inovatīvus un radošus risinājumus, kuri ir ieguvuši atzinību un atpazīstamību Latvijā un starptautiskajā līmenī. Esmu pārliecināts, ka augstais novērtējums iedvesmos turpināt iesākto darbu ne tikai abiem laureātiem, bet arī citiem izgudrotājiem un radošās jomas pārstāvjiem."

Pasākumu rīko Patentu valde, sadarbojoties ar WIPO, Starptautisko Intelektuālā īpašuma izglītības centru (CEIPI) un Rīgas Tehnisko universitāti.

Papildu informācija:

JURIJS ROĻIKS – izgudrotājs, vairāk nekā 70 zinātnisko publikāciju un 69 patentu dokumentu diagnostikas tehnikas un vēja enerģētisko ierīču jomā autors un līdzautors, Latvijas un Vācijas kopuzņēmuma SIA "Baltnorvent" un Rīgas pilsētas SIA "Impakt" valdes loceklis, Transporta un sakaru institūta Vadībzinātņu katedras docents. Jurijs Roļiks aktīvi darbojas dažādos projektos, kuri saistīti ar vēja enerģijas attīstības perspektīvām ne tika Latvijā, bet arī Baltijas valstīs un visā Eiropā.

ALDIS CIRCENIS – arhitekts, dizainers, Latvijas Dizaineru savienības loceklis, SIA "Rīgas Krēslu fabrika" un SIA "COPPA Ltd" dibinātājs un valdes priekšsēdētājs. Žurnāla "Deko" gada balva dizainā 2011 kategorijā "Rūpnieciskais dizains" par tabureti BLOOM; balva "Red Dot Award: Product Design" 2012; "Gada balva dizainā 2012" kategorijā "Rūpnieciskais dizains" un "Ražotu produktu dizains", ELECTROLUX un Patentu valdes simpātijas balva par tabureti BLOOM; balva "iF product design award 2013" par rotaļu zirdziņu Roo.

Ilze Grava
Patentu valdes
Informācijas resursu nodaļas
Vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI