DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Rainis un Aspazija animācijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Nacionālā Kino centra un sabiedriskās kustības “Mans Doms” rīkotie kinovakari Doma dārzā turpinās 16. jūlijā pl. 22:30 ar animācijas seansu, un tas nebūt nav domāts tikai bērniem – seansa otrajā daļā ir gan Iļģu mūzika un Spēlēju dancoju, gan asprātīga provokācija, iesaistot Raini samuraju zobencīņās. Ieeja bez maksas!

Latvijas kino vēsturē ir tikai viens režisors, kas veidojis klasiskas Aspazijas un Raiņa dzejas ekranizācijas animācijā – Roze Stiebra, kura ar nu jau hrestomātisko filmu Zelta sietiņš (1975) aizsāka vēlāk tik populāro muzikālo filmu žanru, speciāli lūdzot talantīgiem komponistiem pārvērst dziesmās mākslinieciski augstvērtīgu bērnu dzeju un ilustrējot to ar pazīstamu mākslinieku palīdzību. Filmai Zelta sietiņš dziesmas komponējis Imants Kalniņš, Aspazijas dzeju filmā Sēd uz sliekšņa pasaciņa (1987) – Zigmars Liepiņš, kurš mūziku īpaši pielāgojis Mirdzas Zīveres balss plašajām iespējām. 90. gados Roze Stiebra izgudroja jaunu animācijas formātu – īsfilmiņas divu minūšu garumā, tieši viena dzejoļa izmērā. Tās tika apkopotas ciklā Pasaciņas, un arī šajā ciklā ietilpst pa diviem Raiņa un Aspazijas dzejoļiem.

Seansa otrās daļas filmas veidotas žanrā, ko pieņemts apzīmēt kā "animācija pieaugušajiem". Vispirms postfolkloras grupas Iļģi uzvedumā Spēlēju dancoju balstīta pusstundu gara filma ar mākslinieces Helēnas Heinrihsones žilbinoši spilgtajiem tēliem, bet pēc tam otra pusstunda – režisora Kārļa Vītola veidots izaicinoši provokatīvs un vizuāli izsmalcināts ceļojums uz Japānu, kur Rainis kalpo kā Latvijas kultūras simbols, bet samurajiem tas nepatīk…

Ievadvārdus animācijas filmu seansam teiks literatūrzinātnieks, LKA Kultūras teorijas un vēstures katedras vadītājs, profesors Raimonds Briedis, viens no erudītākajiem Latvijas kultūras vēstures pārzinātājiem

Programmu "Divi dzejnieki Doma dārzā" veido septiņi brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros pl. 22:30 – pieci seansi jūlijā (2.07.-30.07.) un divi augustā (6.08. un 13.08.). Programmā iekļautas trīs pilnmetrāžas spēlfilmas, viena spēles īsfilma, septiņas dokumentālās filmas, astoņas animācijas filmas un 42 minūtes arhīva materiālu no 20. gadsimta 20. gadiem, režisoru spektrs – no Gunāra Pieša, Imanta Krenberga un krievu klasiķa Jūlija Raizmana līdz Rozei Stiebrai, Viesturam Kairišam un Kārlim Vītolam. Katra seansa sākumā īsus ievadvārdus runā kāds erudīts, Raiņa un Aspazijas dzīvē un darbībā iedziļinājies speciālists – turpmāk vēl kinozinātniece Inga Pērkone, režisors Viesturs Kairišs, aktieris un Raiņa lomas tēlotājs Juris Strenga.

Brīvdabas seansus "Divi dzejnieki Doma dārzā" organizē Nacionālais Kino centrs un biedrības Ascendum projekts "Mans Doms", finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lattelecom. Sekojiet regulārai informācijai www.nkc.gov.lv un www.mansdoms.lv!

Kristīne Matīsa,
NKC vecākā referente nozares informācijas jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI