DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. janvārī, 2012
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Godinās Ziemassvētku kauju dalībniekus un pulkveža Kalpaka 130.jubileju

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pieminot Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kaujas, kurām šogad aprit 95.gadadiena, un tajās kritušos latviešu strēlniekus, kā arī godinot Latvijas Nacionālā karaspēka pirmo komandieri pulkvedi Oskaru Kalpaku, 6. un 7. janvārī notiks vairāki atceres pasākumi. Tajos piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, karavīri, zemessargi un jaunsargi.

Atceres pasākumi sāksies 6.janvārī, kad plkst.10.40 paredzēta ziedu nolikšana un svecīšu iedegšana pie pulkveža O.Kalpaka pieminekļa Esplanādē, atzīmējot viņa 130. dzimšanas dienu. Savukārt plkst.15 karavīri Rīgas Brāļu kapos dosies tradicionālajā svecīšu gājienā, godinot Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kaujās kritušos latviešu strēlniekus.

Pulkveža O.Kalpaka dzimšanas dienas piemiņas pasākumi norisināsies arī Madonas un Lubānas novados, kur plkst. 12.30 karavīri un zemessargi pulcēsies piemiņas brīdī Visagala kapos, savukārt plkst.13.30 iedegs ticības liesmu pulkveža O.Kalpaka memoriālajā muzejā "Liepsalas".

7.janvārī plkst.14 Ziemassvētku kauju muzejā, Jelgavas novada Valgundes pagasta Mangaļos notiks Pirmā pasaules kara kaujas rekonstrukcija. Tā noritēs vietā, kur pirms 95 gadiem latviešu strēlnieki uzbruka vācu nocietinājumiem un kur mūsdienās ir atjaunota daļa no šīs nocietinājumu sistēmas. Kaujas rekonstrukcijas laikā ar Nacionālo bruņoto spēku un Jelgavas novada pašvaldības atbalstu, piedaloties militārās vēstures rekonstrukcijas klubu dalībniekiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, tiks demonstrēta latviešu strēlnieku sadursme ar vācu karavīriem.

Tajā pašā dienā plkst.12 paredzēts arī piemiņas dievkalpojums Svētās Annas baznīcā Jelgavā, plkst.16 Antiņu brāļu kapos tiks pieminēti kritušie strēlnieki, bet plkst.17:30 Ložmetējkalnā iedegs atmiņu ugunskurus, būs iespēja baudīt karstu tēju un dziedāt strēlnieku dziesmas.

Aizsardzības ministrija aicina ikvienu interesentu piedalīties Ziemassvētku kauju atceres un pulkveža O.Kalpaka piemiņas pasākumos, lai turpinātu aizsāktās Latvijas karavīru godināšanas tradīcijas un  izprastu vēstures notikumus.

Informāciju sagatavojusi:
Sanda Svetoka,
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Tālrunis: +371 67335062, 29351489
E-pasts: sanda.svetoka@mod.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI