DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

RĪGA 2014: EIROPAS KULTŪRAS GALVASPILSĒTA piedāvā starptautisku forumu BALTIJAS DZINTARA VĒJŠ: KULTŪRA, RADOŠUMS, PĀRMAIŅAS

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Š.g. 17.novembrī Rīga – 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta aicina uz pirmo starptautisko forumu BALTIJAS DZINTARA VĒJŠ: KULTŪRA, RADOŠUMS, PĀRMAIŅAS. Forums, uz kuru aicināti pārstāvji no citām topošajām Eiropas kultūras galvaspilsētām, ārvalstu vēstniecībām, Rīgas sadraudzības pilsētām, Latvijas kultūras un citām jomām paredz debates par kultūras jomu Eiropā, kā arī sola pārsteidzošus atklājumus par Baltijas dzintaru. Foruma vienojošā zīme ir Baltijas dzintars, kas novatoriskā pieejā ņemts par pamatu Rīgas 2014 piedāvātā jaunā Eiropas sadarbības tīkla izveidei.

Kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, Rīga atdzīvinās senā Dzintara tirdzniecības ceļa ideju, kas savienoja Baltijas jūras krastus ar Vidusjūru un Melno jūru. “Dzintara ceļš” tiks no jauna radīts kā simbols laikmetīgam kultūras apmaiņu tīklam starp Eiropas valstīm un tautām. Gadu tūkstošiem dzintars jeb citās valodās dēvēts arī  par “saules akmeni”, bija valūta, kas savienoja Baltijas tautas ar Eiropas un Tuvo Austrumu civilizācijām. Jaunā Dzintara ceļa šodienas uzdevums ir ieviest jauna veida apmaiņu, kas sniedzas pāri kontinentam, savienojot jūras, kultūras un tautas un veicinot starptautiskas saiknes un saprašanos.  Pētījumi par Baltijas dzintaru no vēsturiskā, mūsdienu biomateriālu zinātnes un citu jomu aspekta apgāž mūsu sabiedrībā iesīkstējošus stereotipus par dzintara būtību un paver ceļu modernam starpkultūru dialogam.

Pasākumu atklās pilsētas un valsts politiķu debates par mērķiem Rīgai, Latvijai un Eiropai kultūras un radošuma stiprināšanā, Rīgas, Tallinas un Pilzenes kā topošo Eiropas kultūras galvaspilsētu pārstāvji piedāvās uz šo jautājumu savu redzējumu. Tehnoloģijas un mākslas sakausējuma jaunās iespējas apskatīs Paskāls Kaizers no Eiropas jauno tehnoloģiju centra mākslas atbalstam, savukārt Rīgas, Šartras un Lionas pārstāvji šo tematu izvērtēs caur Gaismas festivālu rīkošanas pieredzi. Eiropas e-bibliotēka EUROPEANA stāstīs par informācijas tehnoloģiju iespējām, atspoguļojot Eiropas jūgendstila mantojumu.

Foruma galvenais akcents veltīts pārsteidzošajiem atklājumiem Baltijas dzintara izpētē. Bijusī Kembridžas universitātes profesore Māra Kalniņš, kas Baltijas dzintara izpētei dažādās pasaules valstīs ir veltījusi visu savu mūžu. Savā uzrunā pētniece, piemēram, atklās, kāda saistība ir Tutanhamona kapenēm Ēģiptē ar Baltijas dzintaru un kādu lomu tas ieņēma senajā Romas impērijā. Baltijas dzintara slēptos izaicinājumus mūsdienu zinātnei un sasniegumus šajā jomā aplūkos Dr. Inga Ļašenko no Rīgas Tehniskās universitātes.   

FORUMA PROGRAMMA

Trešdiena, 17. novembris

09.30 – 10.30

FORUMA DALĪBNIEKU REĢISTRĀCIJA

10.30 – 10.40

ATKLĀŠANA: Oficiālie Rīgas mēra Nila Ušakova un “RĪGA 2014” organizatoru ievadvārdi

* * *

10.40 – 11.45

PLENĀRSĒDE I: Kultūra un radošums: mērķi Rīgai un Eiropai

  •  Rīgas mērs Nils Ušakovs
  •  Latvijas kultūras ministre Sarmīte Ēlerte
  • Ūmeo 2014 (Zviedrija) Eiropas Kultūras galvaspilsētas Uzraudzības padomes viceprezidents Dr. Svens-Olovs Edvinsons (Sven-Olov Edvinsson)
  • Saeimas Izglītības un kultūras komisijas pārstāvis Ints Dālderis
  • Siguldas novada mērs Uģis Mitrevics

Sēdi vada: Nele Hertlinga (Nele Hertling), “Dvēsele Eiropai”, Stratēģijas grupas pārstāve

* * *

11.45 – 12.30

PLENĀRSĒDE II: Eiropas kultūras galvaspilsētu dinamika: no teorētiskiem solījumiem uz praktiskiem sasniegumiem

Visi Eiropas kultūras galvaspilsētu (EKG) pieteikumi ietver piedāvājumus, kas parāda attiecīgo kultūru tēlainās un atšķirīgās iezīmes un uzsver to būtiskumu mūsdienu pasaulē. Kā teorētiskie piedāvājumi tiek īstenoti reālajās programmās? “Rīga 2014” aicina kolēģus dalīties profesionālajā pieredzē par to, kā viņi pārvērta teoriju praksē.

Uzstājas Eiropas Kultūras galvaspilsētu pārstāvji:

RIGA 2014 Aiva Rozenberga PLZEN 2015 Milan Svoboda TALLINN 2011 Jaanus Rohumaa

Sēdi vada: Gijs Dokendorfs (Guy Dockendorf), “Luksemburga un reģions, Eiropas kultūras galvaspilsēta 2007” padomes vadītājs, Luksemburgas valdības stratēģiskais padomnieks

12.30 – 13.30 Pusdienu pārtraukums

* * *

13.30 – 15.15

PLENĀRSĒDE III: Baltijas dzintars, “gaismas akmens”: no senatnes līdz modernajai pasaulei

“Dzintars ietver paradoksu. No vienas puses, tas ir nekustīgs akmens un neorganiska rakstura savienojums. Bet no otras puses, dzintars ir dzīvās pagātnes relikvija, gabaliņš organiskas matērijas un augu dzīves līnija. Kā minerāls dzintars, tāpat kā visi akmeņi, ir mūžīgs, nepavisam nelīdzinoties pārejošajiem cilvēka pastāvēšanas elementiem. Bet kā aizvēsturisks augu ekstrakts dzintars atmodina mūsu modernajā apziņā mūžīgās atgriešanās sajūtu/ tradicionālos atkārtotas pamošanās ciklus – gadalaikus, saules gājumu un cilvēka dzīves spirāli, kas paaudžu paaudzēs atkārto to pašu modeli. Dzintaram ir jauna simboliska vērtība šodienas identitātes apziņā – tradīciju apzināšanās, kas nav vienkārši mirušas un pazudušas, bet gan taustāmi apliecina kaut ko nesagraujami dzīvu.”1

13.30 – 13.45 Dzintara ceļš un Eiropas kultūras maršruti: no aizvēsturiskajām civilizācijām līdz šodienai un – nākotnei.

Uzstājas: Gijs Dokendorfs, Eiropas Kultūras Maršrutu institūta viceprezidents

13.45 – 14.25 Pamatreferāts. Senie dzintara maršruti: no Rīgas līdz Bizantijai.

Uzstājas: Dr. Māra Kalniņš, bijusī Kembridžas universitātes profesore, Lielbritānija

14.25 – 14.40 Dzintara ekspedīciju nākotne: dzintara nospiedumu meklējumi Baltijas identitātē un valodā.

Uzstājas: Janīna Kursīte, Latvijas Universitāte

14.40 – 15.00 Dzintars modernajā zinātnē: dzintara vēsturiskā nozīme medicīnā, audumos, zinātnē.

Uzstājas: Dr. Inga Ļašenko, Rīgas Tehniskā Universitāte

Jautājumi un atbildes

Sēdi vada: Aiva Rozenberga, Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcija

15.30 – 16.00 

Kafijas pauze

* * *

16.00 – 17.30

PLENĀRSĒDE IV: Tehnoloģija un māksla: pārmaiņas mūsu kultūras uztverē

Katru dienu rodas arvien jaunas tehnoloģijas, izraisot jautājumus par komunikācijas būtību un pieredzi. Kā kultūra reaģē un sadzīvo ar tehnoloģiju attīstību, un kā mēs saskaņojam šo attīstību ar tradicionālajām mākslas formām un koncepcijām? Plenārsēdē tiks pētīti šie un citi 21. gadsimtam svarīgi jautājumi. 

                                                                           

16.05 – 16.25 Cilvēki un mašīnas – jauna simbioze?

Uzstājas: Paskāls Keisers (Pascal Keiser), CECN direktors, Monsa, Beļģija

16.25 – 16.30 Robota Moka-Moka biroja glezniecības seanss.

Uzstājas: Egils Mednis, mākslinieks

16.30 – 16.45 Uztveres maiņa, pietuvinoties klasiskajām vērtībām – Europeana Art Nouveau situācija i-pasaulē.

Uzstājas: Anna Marija van Gervena, “Europeana” komunikāciju un mārketinga vadītāja

16.45 – 17.00 Gaismas festivāls Šartrā: Pārsteidzoša arhitektūras, klasisko vērtību un modernās tehnoloģijas tikšanās

Scenogrāfa un mākslinieka skatījums.

Uzstājas: Ksavjers de Ričmons (Xavier de Richmond), Šartra, Francija

17.00 – 17.20 Staro Rīga: piedzīvojumi Ziemeļeiropas lielākajā gaismas festivālā. 

Uzstājas: „Staro Rīga” organizatori Diāna Čivle, Mārcis Gulbis, Rīga, Latvija

Jautājumi un atbildes

Sēdi vada: Šarlote Lundkvista (Charlotte Lundkvist), Ūmeo pilsētas Kultūras deparamenta Attīstības pārvaldes vadītāja

* * *

17.30 – 17.45

„STARO RĪGA” gaismas instalācijas svinīga atklāšana

(Rīgas Domes fasāde)

Kad Latvija 2008. gadā svinēja valstiskās neatkarības 90. gadskārtu, Rīga organizēja tās pirmo gaismas festivālu, līdz ar to iekļaujot pilsētu līdzīgu pasākumu kartē Eiropā. Šodien Rīgā notiek lielākais gaismas festivāls Ziemeļeiropā, un pilsēta aktīvi atbalsta šo mākslu un modernās tehnoloģijas apvienojošo svinību paplašināšanos.  Efektīvi un dabai draudzīgi izmantojot elektroenerģiju, šis festivāls tiecas radīt jaunas iespējas māksliniekiem, ienest mākslu pilsētas telpā, iesaistīt dažādu dzīves gājumu cilvēkus un piesaistīt viesus šai dzīvīgajai kosmopolītiskajai pilsētai, kuras gaismas festivāls  bagātina un papildina pašu “gaismas akmeni” dzintaru kā “Rīgas 2014” simbolu.

18.00 – 20.00

Rīgas domes pieņemšana

(Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu ielā 10/20)

[1] Vaira Vīķe-Freiberga. Proceedings of the 4th International Conference on Amber in Archaeology, 2003.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI