NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
15. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
1
1

Eiropas kultūras galvaspilsētas 2011. gadā - Tallina un Turku

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visa gada laikā Tallinā notiks 251 kultūras pasākums, no kuriem 34 ir tieši saistīti ar Baltijas jūru - kultūras gada vadmotīvu.

FOTO: Valda Kalniņa, A.F.I

Jau 2007. gada 16. novembra Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kultūras ministru sanāksmē Briselē tika apstiprināts, ka 2011. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas būs Igaunijas galvaspilsēta Tallina un Somijas pilsēta Turku. Eiropai sava kultūras galvaspilsēta ir jau divdesmit sesto gadu, un šī tradīcija kļuvusi par vienu no ES svarīgākajām kultūras iniciatīvām. Lai kļūtu par Eiropas kultūras galvaspilsētu, gadskārtēji sacenšas vairākas pilsētas, iesniedzot gada kultūras notikumu kalendāru un atspoguļojot identitāti Eiropas kontekstā. Valstij šajā laikā jāplāno vērienīgi ieguldījumi, tālab uzvarētājas pilsētas katra no ES kases saņem pusotru miljonu eiro.

Tallina un Turku šogad ir oficiālas 2011. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas titula īpašnieces. Igaunijas galvaspilsēta iecerējusi radīt radošas pilsētas tēlu, akcentējot viduslaiku mantojumu un ostas pilsētas pagātni. Iecerēts uzsākt arī būvdarbus, piemēram, kultūras centru rekonstrukciju. Būs tādi pasākumi kā Tallinas jūras svētki (lielākais bezmaksas ģimenes pasākums Igaunijā) un grandiozs rokkoncerts par godu Igaunijas neatkarībai (bezmaksas ieeja).

Savukārt Turku pilsētas programma pievērsta kultūrai kā sakārtotas vides veicinātājai. Šajā pilsētā Somijas dienvidrietumu piekrastē norisināsies ar kultūru saistītu programmu veidošana, lai uzlabotu gaisotni skolās un veco ļaužu namos. Paredzēts izcelt arī pilsētas jūrniecības tradīcijas un pētīt dažādus identitātes jautājumus.

Abas pilsētas šā gada laikā kopīgi organizēs vairākus projektus, lai apliecinātu to ģeogrāfisko kopību un tuvo etnisko izcelsmi. Kopīgajos projektos uzmanība tiks pievērsta arī piesārņojumam Baltijas jūras baseinā.

Karstās sirdis jūras vējā

"Mēs esam laimīgi par iespēju iepazīstināt ar sevi Eiropu, līdz ar to arī pašiem labāk iepazīt Eiropu. Kultūras galvaspilsētas tituls ir liels gods un arī vērienīgs uzdevums ne tikai Tallinai, bet visai Igaunijai," uzsver Tallinas mēra vietnieks Deniss Boroditšs, piebilstot, ka Tallina ir izveidojusi nepieciešamo programmu, tajā ietilpinot gan visas valsts vīziju un pasākumus turpmākai kultūras dzīves attīstībai, kā arī investīcijas pilsētas kultūras infrastruktūras uzlabošanai un pilnveidošanai.

Pēc Igaunijas kultūras ministres Laines Jeneses domām, 2011. gada Tallinas kultūras galvaspilsētas programmā pats nozīmīgākais ir tas, ka pasākumi ataino visas Igaunijas kultūras dzīvi. Sadarbība starp Tallinu un Turku abu pilsētu kultūras norises sasaista vēl ciešāk: "Eiropas kultūra ir ļoti daudzveidīga. Ja jau pat Igaunijā varam runāt par atšķirīgu kultūru reģionos un attīstību katrā novadā, tad šo atšķirību uzsvēršana Eiropas kontekstā mums ir īpaši nozīmīga. Gribētos, lai cilvēki ārpus Igaunijas sāktu vairāk interesēties par mūsu kultūras vērtībām. Esam veikuši lielu darbu, lai ārzemnieki apmeklētu mūsu valsti un neviens neteiktu, ka viņam šeit nebūtu paticis."

"Abas pilsētas šā gada laikā kopīgi organizēs vairākus projektus, lai apliecinātu tuvo etnisko izcelsmi."

Galvenie, īpaši 2011. gadam veidotie projekti atrodas jūras krastā, lai kultūras programmas baudītājiem dotu iespēju sajust jūras vēsmu. Tallinas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas motīvs ir "Jūras krasta stāsti". Bet teātriem un citām kultūras iestādēm būs radīti priekšnoteikumi, lai uzvestu plašāka mēroga uzvedumus ne vien šogad, bet arī nākotnē. Plānoti vairāk nekā 250 dažādi projekti un katru mēnesi vismaz viens liels festivāls.

Savukārt Somijas pilsētas motīvs ir "Turku deg". Tas saistīts ar entuziasmu, ko izrādīja tūkstošiem cilvēku, piedaloties kultūras galvaspilsētas pieteikuma sagatavošanā. Turku kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi būšot redzami, saklausāmi un jūtami visās pilsētas ielās kā mākslas darbi, pastaigu celiņi un ielu festivāli.

Svētki jau sākušies

Gatavojoties kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu un parādot savu nozīmību un savdabību, Tallinā un Turku radušies daudzi jauni kultūras objekti un gatavoti intriģējoši pasākumi, kuri var radīt interesi miljonos pilsētas viesu (http://www.tallinn2011.ee/eng un http://www.turku2011.fi/en). Svētku pasākumi abās pilsētās ir jau sākušies, dodot unikālu iespēju divām vēsturiskām ostas pilsētām pasauli iepazīstināt ar savas kultūras bagātībām. No aprīļa programma kļūs blīvāka, un kulmināciju tā sasniegs vasarā. Jūnijā Tallina un Turku kopīgi veidos "Deju torni", kas būs viens no lielākajiem kultūras galvaspilsētas uzvedumiem. Tas būs Somijas deju grupas "Aurinkobalets 30" priekšnesums, kura vajadzībām galvaspilsētā tiks izvietota 10 metrus augsta metāla konstrukcija.

"Tallinā un Turku radušies daudzi jauni kultūras objekti un gatavoti intriģējoši pasākumi, kuri var radīt interesi miljonos pilsētas viesu. "

No maija beigām līdz augustam notiks krāšņi puķu festivāli, kuru veidošanā piedalīsies arī ārzemnieki. Vēl programmā paredzēti vairāki horeogrāfiskie un teatrālie pasākumi, koncerti parkos, rokdarbu izstādes.  Igaunija var lepoties ar augsta līmeņa vīru koru mākslu. Svētku laikā visa gada garumā notiks koru koncerti, arī baznīcās. Pilsētas mēra palīgs, 2011. gada pilsētas svētku vadības pārstāvis Jānuss Mutli teicis, ka kultūras galvaspilsētas mērķis būs izpildīts tad, kad jūras krastā būs ieviesta dzīvība ar cilvēku plūsmu, jaunām kafejnīcām un iespējām pavadīt tur brīvo laiku.

Eiropas kultūras galvaspilsētas tituls Tallinai ir piešķirts tieši tajā gadā, kad valstī notiek parlamenta vēlēšanas. Starp jaunievēlētajām politiskajām partijām notiek iekšēja cīņa, par ko liecina arī tas, ka vairāk nekā mēnesi pēc parlamenta vēlēšanām partijas nav spējušas izveidot valdības koalīciju. Neskatoties uz politizēto atmosfēru, pilsētas svētkiem sagatavotā pasākumu sniedz daudz patīkamu brīžu Tallinas iedzīvotājiem un daudzajiem tās viesiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI