DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. janvārī, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā aplūkojami vēsturiski Dziesmu svētku plakāti

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā aplūkojami vēsturiski Dziesmu svētku plakāti

Līdz pat š.g. jūlijā notiekošajiem Dziesmu un deju svētkiem Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skatāma plaša izstāde par tautas lietišķo mākslu Latvijā pēdējā pusgadsimta laikā “Laiks. Tradīcijas. Jaunrade” / Tautas Lietišķā māksla Latvijā. 20. gs. vidus – mūsdienas.” Tās ietvaros apskatāmi arī 19 vēsturiski plakāti, kas vēsta par Dziesmu un deju svētkiem un ar tiem saistītām lietišķās mākslas izstādēm. Tā, piemēram, iespējams aplūkot plakātu fotogrāfijas no 1970.; 1973.; 1978.; 1983.; 1990. gadiem (skat.pievienotās fotogrāfijas).

Latvijas Nacionālais Vēstures muzejs ir vienīgā krātuve, kur saglabāti latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumi, kas pārstāv tradicionālās amatu nozares no visiem Latvijas novadiem, aptverot laika posmu no 20. gadsimta vidus līdz mūsdienām.

Izstāde ir šīs unikālās Latvijas kultūras sastāvdaļas atspoguļojums, aptverot keramiku un izstrādājumus no ādas, audumus un adījumus, rotaslietas, kalumus, pinumus, darinājumus no koka, arī tērpus un to sastāvdaļas, priekšmetu ansambļus interjeram, kas radīti pēdējo 50 gadu laikā. Laikmetu raksturojošu notikumu attēli, arī eksponāti no muzeja Vēstures nodaļas krājuma, audio un digitālā formātā demonstrētais papildu materiāls ļauj izjust šo desmitgažu noskaņas, atpazīt to mainīgos ideālus un patiesās vērtības.

Izstādē izkārtotie eksponāti atspoguļo tautas lietišķās mākslas procesu vairāk nekā 50 gadu garumā, kā arī izceļ spilgtas tautas mākslas nozarēs strādājošas personības un novadu identitāti raksturojoši darbi – galvenokārt tekstilijas un cimdi.

Ar izstādi Latvijas Nacionālais vēstures muzejs vēlas plašākā sabiedrībā rosināt diskusiju par šādiem jautājumiem: vai mūsdienu tautas lietišķo mākslu vērtēt kā tradicionālās mākslas turpinājumu, kā lietišķi dekoratīvo mākslu vai pašdarbības mākslu? kāds ir tās gājums pēdējā pusgadsimta laikā? kā mainījies tās saturs laikaposmā, kad darbības formas būtiski nav mainījušās? kādas izmaiņas iezīmējusi katra desmitgade? Kas to sekmējis?

Izstādes „Laiks. Tradīcijas. Jaunrade” laikā reizi mēnesī tiks rīkota Amatu diena nolūkā parādīt tautas lietišķās mākslas prasmes kā tradicionālā dzīvesveida sastāvdaļu. Plašāka informācija par Amatu dienu pieejama www.history-museum.lv

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs atrodas Rīgā, Pils laukumā 3, 3. stāvā.

www.history-museum.lv. Muzeja darbalaiki: trešdien – svētdien no 11.00 līdz 17.00; pirmdien, otrdien – apmeklētājiem slēgts. Papildinformācija: Ilze Jākobsone,

tālr: 67221357, info@history-museum.lv.

Aiva Rozenberga
Dziesmu un deju svētku preses sekretāre
t.29462451
aiva@dziesmusvetki2008.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI