DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības nozares vadība pieminēs represētos karavīrus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šogad aprit 76 gadi kopš traģiskajiem 1941. gada 14. jūnija notikumiem, kad vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem. 1941. gada 14. jūnijā Latvijas armijas Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsnieku. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas.

Pieminot traģiskos notikumus, Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību organizēs komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumus Gulbenē un Litenē, kuros piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, kā arī regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri, karavīri, zemessargi un jaunsargi.

Piemiņas pasākums Gulbenes dzelzceļa stacijā sāksies plkst. 14.45, bet plkst. 16.30 turpināsies Latvijas karavīru piemiņas vietā Litenes kapos, kur 2001. gada 14. jūnijā atklāja Ivara Feldberga un Sandra Gribanovska veidoto piemiņas ansambli "Sāpju siena", kas veltīts nogalinātajiem un nomocītajiem Latvijas armijas virsniekiem. Savukārt plkst. 17.30 Latvijas armijas Litenes nometnes vietā tiks iedegts "Atmiņu ugunskurs".

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos Gulbenes dzelzceļa stacijā, Litenes kapu Latvijas karavīru piemiņas vietā un Litenes nometnes vietā pie "Atmiņu ugunskura" piedalīsies arī lauka nometnes dalībnieki – virsnieki,  Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti – topošie virsnieki un jaunsargi.

Latvijas armijas nometnes vietā Litenē no 12. līdz 14. jūnijam ik gadus tiek rīkota lauka nometne mūsdienu virsniekiem, Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem un jaunsargiem, tādējādi turpinot bruņoto spēku tradīciju, kas veicina izpratni par Latvijas armijas karavīru traģiskajām likteņgaitām. Nacionālās aizsardzības akadēmijas 1. kursa kadetu dalība šajā nometnē ir iekļauta viņu apmācības programmā.

Latvijas armijas nometnes vietā Litenē pirmo reizi šāda lauka nometne tika rīkota 2011. gadā, tādējādi iedibinot jaunu bruņoto spēku tradīciju. Aizsākums Litenes nometnei meklējams 1935. gadā, kad Latvijas armijas Latgales divīzijai šeit sāka veidot vasaras nometņu kompleksu.

Aizsardzības nozares pārstāvji komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos piedalīsies arī citviet Latvijā – plkst. 13.00 Rīgā pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā Goda sardzes maiņa un ziedu nolikšanas ceremonija.

Papildu informācija par notikumiem Latvijas armijas nometnē Litenē: http://www.sargs.lv/Vesture/Vesture/2011/05/30-02.aspx.

Video stāsts "Litene – Latvijas Katiņa": https://youtu.be/wXsu--MG8_0

Atspoguļojot piemiņas pasākumus Litenē, aicinām savos elektroniskajos medijos ieguldīt arī šo video. Paldies par atsaucību!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI