E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6496
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja nav izmantoti nodokļa atvieglojumi, atgūšanai jāiesniedz deklarācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2015
Juris

Labdien! Sakiet, vai darba devējam ir izdevīgi, kad uzrādu nodokļu grāmatiņā, kad ir invaliditāte, vai būtu izdevīgi, kad neuzrādu? Uz doto brīdi uzrādu invaliditāti, saņemot paziņojumu par izmaksātajām summām, kur ieturētais nodoklis par 2014.gadu ir 720 eiro. Sakiet, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju, šos 720 eiro saņemšu atpakaļ? 2014.gada 3.janvārī pārtraucu darba attiecības un līdz 2014.gada jūlijam nestrādāju.

A
atbild:
20. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

No algas darba devējs aprēķina un ietur valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokli, ņem vērā neapliekamo minimumu, ja uz to ir tiesības, nodokļa atvieglojumus par apgādājamiem un piemēro arī nodokļa papildu atvieglojumus.

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosakot nodokļa papildu atvieglojumu cilvēkiem ar invaliditāti (1.grupai –  154 eiro mēnesī, 2.un 3.grupai - 120 eiro mēnesī), izdevīgums ir paredzēts nodokļu maksātājam, tas ir Jums. Darba devējam tā ir tikai grāmatvedībā kārtojama formalitāte, aprēķinot izmaksājamo algu. Ja algas nodokļa grāmatiņā bija ziņas par to, ka Jums ir tiesības uz papildu atvieglojumu, grāmatvedība, aprēķinot  neto algu, no apliekamās daļas atskaitīja papildu atvieglojuma summu, tātad no šīs daļas nodokli neieturēja.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā visi strādājošie. Bet tas nenozīmē, ka visu ieturēto nodokļa naudu katrs var saņemt atpakaļ. Nodokļi ir paredzēti valsts un pašvaldību funkciju veikšanai, veselības aprūpes finansēšanai, policijas, armijas uzturēšanai, izglītības finansēšanai utt.

Taču, ja gada laikā nav piemērots viss iespējamais nodokļa atvieglojums, tad to atgūt var, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā. Par pagājušo gadu deklarāciju var iesniegt šogad, sākot ar martu. Aizpildot deklarāciju, būs redzams, kāda ir pārmaksātā nodokļa summa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas