E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6109
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atvieglojumus par pagājušu periodu iespējams saņemt triju gadu laikā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2015
Lidija

Labdien, sakiet, lūdzu, vai drīkst parādīt apgādājamos uz deklarācijas nodošanu par atpakaļejošu laikaposmu, kuros MK noteikumos ir atrunātas normas, kas regulē šos jautājumus? Paldies!

A
atbild:
20. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja kādu iemeslu dēļ neviens no vecākiem (vai citi cilvēki, kam likums nosaka tiesības uz atvieglojumiem par apgādājamo) nav apgādājamo ierakstījuši nodokļa grāmatiņā, neizmantoto atvieglojumu var piemērot iepriekšējiem gadiem. Jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Lai piemērotu nodokļu atvieglojumus par apgādājamiem, gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā var iesniegt trīs gadu laikā pēc likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktā nodokļa samaksas termiņa:

  • par 2011.gadu - līdz 2015.gada 16.jūnijam;
  • par 2012.gadu - līdz 2016.gada 16.jūnijam;
  • par 2013.gadu - līdz 2017.gada 16.jūnijam.

Ja apgādājamie nebija ierakstīti algas nodokļa grāmatiņā arī pagājušogad, vienlaikus no 1.marta varat iesniegt arī deklarāciju par 2014.gadu. Pievērsiet uzmanību: ja 2011.gadā Jums bija tiesības uz atvieglojumiem par apgādājamiem, bet tās neizmantojāt, tad par to gadu deklarāciju nodokļa atgūšanai var iesniegt vairs tikai līdz šā gada 16.jūnijam.

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"13.pantā uzskaitīts, par kurām personām nodokļu maksātājam paredzēti nodokļa atvieglojumi (par bērniem, par nestrādājošu laulāto, par nestrādājošiem vecākiem un vecvecākiem, par mazbērnu vai audzināšanā paņemtu bērnu, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu, par apgādībā esošu personu apgādājamiem u.c.).

Tiesības uz atvieglojumu par apgādājamo ir vienam no apgādniekiem, un tā apmēru mēnesim nosaka Ministru kabinets. Noteikumi paredz, ka no 2014.gada 1.janvāra atvieglojums par apgādājamo personu ir 165 eiro mēnesī. Par tādu summu tiek samazināta ar nodokli apliekamās algas daļa. Iepriekšējos gados nodokļa atvieglojuma summa mēnesī bija mazāka.

Par nodokļa atvieglojumu piemērošanu varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas