E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3216
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
4
4

Pašvaldības ceļš nevar būt kā ceļa servitūts

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2013
Ieva Lapiņa

Situācija tāda, ka radās problēmas ar zemes īpašnieku, kura zemi šķērso pašvaldības ceļš. Zemesgrāmatu nodaļas tiesnese atzina, ka šis šķērsojošais ceļa posms ir kā servitūts, kas kļūdas dēļ pēc Zemes reformām nebija ierakstīts attiecīgā nekustamā īpašuma zemesgrāmatas nodalījumā. Pašvaldības teritoriālajā plānojumā šis ceļš vēl joprojām ir kā pašvaldības ceļš. Vai juridiski vispār var pastāvēt tāda situācija, kad uz pašvaldības ceļa ir servitūts? Un kādi būtu iespējamie risinājumi - vienošanās ar NĪ īpašnieku vai kas cits? Ceļš netiek kopts, īpašnieks izrok grāvjus tā malās, kas traucē iedzīvotājiem un citiem pa šo ceļu pārvietoties, bet ne īpašnieks, ne pašvaldība nevēlas šo ceļu salabot.

A
atbild:
03. decembrī, 2013
Latvijas Pašvaldību savienība
Sniedze Sproģe, padomniece lauku attīstības jautājumos

Pašvaldības ceļš nevar būt kā servitūts; tam arī turpmāk ir jābūt kā pašvaldības ceļam, un cienījamam zemes īpašniekam ir jāsaprot, ka arī viņš ir „pie vainas” , ka atļāvis savā zemesgabalā iemērīt zemi, uz kuras atrodas publiskais ceļš. Viņam ir jāapzinās, ka šis ceļš tiks atsavināts ar visu zemi un nodalījuma joslu zem šī ceļa.

Juridiski pareizi un korekti ir tā, ka šī zeme zem ceļa, atbilstoši Autoceļu likumā noteiktajam un pārējiem ar zemes reformu saistītajiem likumiem, pieder pašvaldībai. Šim zemes īpašniekam ir instrumentāli jāpārmēra savs zemes īpašums, lai tiktu skaidrībā – cik īstenībā liela ir zemes platība (vai tā atbilst tai, kas viņam ir piešķirta un par ko viņš maksā nodokli, vai, gluži pretēji - tā ir par lielu un tātad ir jāizņem laukā šī pašvaldības ceļa platība). Protams, šāda īpašuma lietu sakārtošana maksās dārgi.

Otra rīcība – viņš var nedarīt neko, bet samierināties ar šā ceļa esamību, jo Autoceļu likuma 4.pants nosaka: pašvaldību un komersantu ceļi un to zemes, tai skaitā ceļu zemes nodalījuma joslas, kā arī māju ceļi ir attiecīgo pašvaldību, komersantu vai fizisko personu īpašums. Tātad zemes īpašniekam nemaz nepiekrīt šī zeme, kas viņam ir iemērīta, jo ceļš ar grāvjiem ir viens kopīgs īpašums, kas piekrīt pašvaldībai. Taču, lai sīkāk komentētu šo gadījumu, ir jāredz dokumenti un zemes plāni.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas