VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
28. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Ceļu satiksme
10
10

Pārkāpumi ceļu satiksmē: kā piemēro sodus un uzskaites punktus

LV portālam: JURIS JANČEVSKIS, Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs; JURIS TETERIS, Ceļu satiksmes un drošības direkcijas Kvalifikācijas departamenta vadītājs
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš 2020. gada 1. jūlija, kad stājās spēkā jaunais Administratīvās atbildības likums, vairs netiek paredzēta vieglāka administratīvā soda iekļaušana smagākajā sodā, bet darbojas princips: viens pārkāpums ir viens sods. Proti, administratīvais sods tiek piemērots par katru pārkāpumu atsevišķi. Līdz ar to par katru pārkāpumu ceļu satiksmē atsevišķi tiek piešķirti arī pārkāpumu uzskaites punkti, ja tādi par attiecīgajiem pārkāpumiem paredzēti. Visbiežāk vairāku pārkāpumu izdarīšana vienlaikus notiek tieši ceļu satiksmē, līdz ar to LV portāls uz sarunu aicināja Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītāju JURI JANČEVSKI un Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) Kvalifikācijas departamenta vadītāju JURI TETERI.

Sarunas laikā noskaidrosim:

  • Kā līdz administratīvo pārkāpumu reformai tika piemēroti sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē, un kā tos piemēro tagad?
  • Vai, piemērojot sodu transportlīdzekļa vadītājam par katru vienlaikus izdarīto pārkāpumu, arī uzskaites punkti tiek piemēroti par katru pārkāpumu atsevišķi?
  • Par kādiem pārkāpumiem tiek piemēroti pārkāpumu uzskaites punkti?
  • Kāds ir maksimāli piemērojamais pārkāpumu uzskaites punktu skaits?
  • Kā nosaka tiesību atņemšanas termiņu, ja tas paredzēts kā sods attiecīgā pārkāpuma sankcijā, bet vienlaikus tiek sakrāti 16 pārkāpumu uzskaites punkti, par ko vadītājam arī paredzēts tiesību izmantošanas aizliegums?
  • Kā transportlīdzekļa vadītājs par piemērotajiem pārkāpumu uzskaites punktiem tiek informēts?
  • Ar kādām sekām jārēķinās transportlīdzekļa vadītājam, sakrājot noteiktu punktu skaitu?

Sarunā plašāk tiek aplūkots Administratīvās atbildības likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi”.

Raidieraksts “Kā likums!” ir pieejams LV portālā, kā arī platformās “Podbean”, “Spotify”, “Apple” un “Google Podcasts”.

UZZIŅAI

2020. gada 1. jūlijā stājās spēkā administratīvās atbildības regulējuma reforma. Tā paredz, ka administratīvie pārkāpumi un par tiem piemērojamie sodi ir iekļauti nozaru tiesību aktos, nevis vienā Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kā tas bija iepriekš. Savukārt administratīvā pārkāpuma procesa norisi un sodu izpildi regulē Administratīvās atbildības likums.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
10
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI