VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Edgars Rinkēvičs
ārlietu ministrs
15. maijā, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par notikumiem Ventspilī

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Vispirms vēlos izteikt dziļu nožēlu par nepatīkamajiem incidentiem, kuros no līdz šim Latvijā nepieredzētas vardarbības cietuši vairāki mūsu sabiedroto ārvalstu karavīri. Vēlu cietušajiem ātru izveseļošanos un esmu pārliecināts, ka izmeklēšana notiks ātri un objektīvi, noskaidrojot karavīru brīvajā laikā notikušo incidentu patiesos apstākļus. Uzskatu, ka pirms izmeklēšanas izdarīt nepamatotus un vispārinātus secinājumus ir vismaz nepiedienīgi.

Notikušais Ventspilī ir satraucošs notikums un nepatīkams fakts. Vispārpieņemtās uzvedības normas un pieklājība ir jāievēro visiem, arī pilsētas viesiem, tostarp karavīriem. Tie, kas pārkāpj sabiedrisko kārtību, jāsauc pie atbildības, taču jau šobrīd ir skaidrs, ka atsevišķi gadījumi tiek izmantoti  šauru politisku mērķu īstenošanai un lētas publicitātes vairošanai.

Es ceru, ka notikušais nav saistāms ar Aivara Lemberga bezatbildīgo, pilnīgi nepieņemamo retoriku par NATO, organizāciju, kuras dalībvalsts ir arī Latvija, un mūsu sabiedrotajiem. Tā pelna nepārprotamu nosodījumu. Bezatbildīgi izteikumi par NATO, velkot paralēles ar traģiskiem notikumiem mūsu valsts vēsturē, ir pretrunā ar Latvijas valsts drošības, mūsu tautas interesēm un vairo drošības risku pieaugumu.

Piekrītu Latvijas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, ka NATO ir ļoti svarīgs mūsu valsts drošības garants. Latvija ir NATO dalībvalsts, NATO karavīri ir arī Latvijas karavīri, kuri Latvijā atrodas atbilstoši Latvijas valdības lēmumam. NATO valstu karavīru klātbūtne mūsu valstī Ukrainas notikumu kontekstā ir būtiska, un es esmu pārliecināts, ka Latvijas iedzīvotāji to pilnībā izprot.

Ventspils pilsētas domes vārdā A.Lemberga parakstītā vēstule satur nekorektus apgalvojumus, kas nedz atbilst Latvijas nostājai, nedz mūsu vērtējumam par Ziemeļatlantijas līguma organizāciju vai tās īstenoto NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju. NATO nomelnošana apstākļos, kad Latvijas sabiedrība saskaras ar Krievijas plašsaziņas līdzekļos īstenoto naida runu un aicinājumu uz vardarbību, ir kategoriski nosodāma. Latvijas ārpolitiku veido Ārlietu ministrija, tāpēc A.Lemberga vēstule un publiskie izteikumi nav vērtējami citādi kā atsevišķas privātpersonas bezatbildīgs viedoklis.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI