VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
05. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: E-vide
4
4

Latvija ceļā uz oficiālu e-publikāciju

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pāreja uz oficiālu e-publikāciju nozīmē to, ka turpmāk valsts oficiālā informācija (normatīvie akti, oficiālie paziņojumi u.c. informācija), kas iepriekš tika publicēta laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", tiks publicēta oficiālajā elektroniskajā izdevumā.

FOTO: www.sxc.hu

Ministru kabinets šodien skata Oficiālo publikāciju likumprojektu, kas paredz ieviest oficiālu elektronisku publikāciju un atteikties no tās drukātās formas (laikraksta „Latvijas Vēstnesis”). Šīs pārmaiņas nozīmē, ka oficiālai e-publikācijai tiktu piešķirta publiskā ticamība un juridiskais spēks. Līdz tam drukātā laikraksta e-versijai www.vestnesis.lv ir vienīgi informatīvs raksturs.

Latvijā normatīvie akti (likumi, Ministru kabineta noteikumi) nevar stāties spēkā, kamēr tie nav oficiāli izsludināti. Kopš 1993. gada oficiālās publikācijas funkcija tiek īstenota, normatīvos aktus, kā arī obligātos paziņojumus (sludinājumus) publicējot LR oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Astoņpadsmit gadu laikā publicēti vairāk nekā 40 000 dokumentu, piemēram, 2010. gadā - 4063 dokumenti (t.sk. 411 likumi, 1245 MK noteikumi un instrukcijas) un gandrīz 100 000 dažādu paziņojumu.

Vairāku gadus "Latvijas Vēstneša" saturs – gan jaunākais numurs, gan arhīvs - bez maksas pieejams laikraksta e-versijā (www.vestnesis.lv), taču tam nav oficiālās publikācijas statusa. Iedzīvotāji izmanto šo bezmaksas interneta resursu, savukārt drukātā laikraksta abonentu skaits pēdējos gados turpina sarukt.

Likumprojekts paredz nozīmīgas pārmaiņas, de facto lietoto valsts informācijas pirmavotu - publikāciju internetā – pārveidojot par pirmavotu de iure. Ieviešot oficiālu e-publikāciju, valsts informācijas pieejamība tiek paplašināta, paverot plašākas iespējas iedzīvotājiem piekļūt drošai un ticamai oficiālajai informācijai. Tas palīdz ietaupīt finanšu līdzekļus un pilnveidot publikācijas sagatavošanas procesu, samazinot laiku no dokumenta iesniegšanas brīdim līdz tā publikācijai. Turpinājumā īsumā par likumprojektā piedāvāto risinājumu.

Izdevums būs pieejams internetā

Oficiālais elektroniskais izdevums "Latvijas Vēstnesis" kā periodiskais izdevums būs pieejams vietnē www.vestnesis.lv. Ar to brīvi un bez maksas varēs iepazīties no ikviena interneta pieslēguma, tajā skaitā valsts un pašvaldību bibliotēkās, kā arī valsts un pašvaldību nodrošinātajos publiskajos interneta pieejas punktos.

Pāreja uz oficiālu e-publikāciju nozīmē to, ka turpmāk valsts oficiālā informācija (normatīvie akti, oficiālie paziņojumi u.c. informācija), kas iepriekš tika publicēta laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", tiks publicēta oficiālajā elektroniskajā izdevumā. Šis regulējums neattieksies uz tiesību aktiem, kas izdoti pirms šī likuma spēkā stāšanās.

Likumprojekts paredz oficiālo e-publikāciju ieviest no 2011. gada 1. jūlija, atsakoties no laikraksta "Latvijas Vēstnesis" papīra formas kā oficiālās publikācijas avota.

Ieguvumi: ietaupīti finanšu un laika resursi

Ieviešot oficiālo e-publikāciju, tiks samazināts laiks, kas nepieciešams oficiālās publikācijas sagatavošanai. Piemēram, tiesību aktus oficiālajā elektroniskajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēs ne vēlāk kā divu darba dienu laikā. Savukārt publisku reģistru ierakstus - ne vēlāk kā vienas darba dienas laikā.

Paredzēts, ka oficiālās publikācijas nodrošināšanas izmaksas segs kā līdz šim no maksas par oficiālo publikāciju, kuru maksās informācijas iesniedzējs, ja šajā likumā vai citos normatīvajos aktos nav noteikts citādi. Ministru kabinets noteiks maksas par oficiālo publikāciju apmēru, maksas iekasēšanas kārtību un maksas atvieglojumus par oficiālo publikāciju.

"Tiesību aktus oficiālajā elektroniskajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” publicēs ne vēlāk kā divu darba dienu laikā. Publisku reģistru ierakstus - ne vēlāk kā vienas darba dienas laikā."

Atsakoties no papīra oficiālās publikācijas, oficiālo publikāciju maksa samazinās par 19% (ja nesamazināsies oficiālo publikāciju daudzums), bet, saņemot valsts finansējumu, oficiālo publikāciju maksa nākotnē varētu samazināties par 56% (salīdzinot ar 2010. gadu).

Likumprojektā tāpat paredzēts, ka ar sistematizētiem (tai skaitā konsolidētiem) normatīvo aktu tekstiem brīvi un bez maksas varēs iepazīties tiesību aktu vortālā www.likumi.lv.

Likumprojekts paredz, ka Tieslietu ministrija būs vadošā (augstākā) iestāde oficiālās publikācijas un tās informācijas sistematizēšanas nodrošināšanas jomā. Savukārt oficiālā elektroniskā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" izdevējs līdz 2014. gada 1. janvārim būs VSIA "Latvijas Vēstnesis".

Pagājušajā nedēļā Oficiālo publikāciju likumprojekts tika izskatīts Ministru kabineta Komitejas sēdē, bet šodien, 5. aprīlī, to skata Ministru kabinets. Pozitīva lēmuma gadījumā to virzīs tālāk izskatīšanai Saeimā.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI