VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
15. martā, 2011
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Kultūra
2
2

Integrāciju un kultūrtelpu stiprinot

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reorganizācijas valsts arhīvu sistēmā bija vērienīgākā strukturālā reforma kultūras jomā.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Uzsākot darbu Kultūras ministrijā, izvirzīju trīs prioritātes: nacionālās identitātes stiprināšana, kvalitatīvas kultūrtelpas nostiprināšana un radošo ideju un risinājumu pārneses uz tautsaimniecību veicināšana. Pirmajos darbības mēnešos Kultūras ministrija vislielāko atbildību uzņēmās par integrācijas politiku: izveidojām konsultatīvo padomi nacionālās identitātes un integrācijas jautājumos, un strādā darba grupa, lai veidotu nacionālās identitātes un integrācijas politikas vadlīnijas.

Paralēli turpinājās mūzikas un mākslas skolu reforma, un līdz ar jaunu programmu licencēšanu septembrī palielināsies to pieejamība. Vairāk bērnu visā Latvijā varēs apgūt profesionālās ievirzes programmas, nostiprinot latvisko un profesionālo kultūrtelpu reģionos.

Janvārī Rīgā notika Baltijas valstu seminārs par radošo industriju attīstību, kurā gūta pieredze, kas ļaus veicināt ciešāku sadarbību starp Kultūras ministriju, Ekonomikas ministriju un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Ir formulēti konkrēti mērķi radošo industriju attīstībai un institucionālai sadarbībai starp šīm iestādēm. Patlaban ir uzsākts darbs, lai izveidotu efektīvu modeli radošo ideju pārnesei tautsaimniecībā. Tas stimulēs arī aktīvāku Latvijas iekļaušanos kopējā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu radošās industrijas tīklā.

"Ir uzsākts darbs, lai izveidotu efektīvu modeli radošo ideju pārnesei tautsaimniecībā."

Paralēli šīm prioritātēm uzmanību pievērsām valsts naudas izlietošanas caurskatāmībai un izstrādājām valsts finansējuma piešķiršanas kritērijus muzejiem, koncertorganizācijām un citām kultūras iestādēm. Vienlaikus turpinājām strukturālās reformas, veicot 17 valsts arhīvu sistēmas iestāžu reorganizāciju, tās apvienojot un izveidojot Latvijas Nacionālo arhīvu ar struktūrvienībām. Reorganizācijas rezultātā valsts arhīvu sistēma ir centralizēta, tādējādi atvieglojot un vienkāršojot sabiedrības pieeju Latvijas Nacionālajā arhīvā uzkrātajiem dokumentiem. Šī ir vērienīgākā strukturālā reforma kultūras jomā.

Šobrīd aktuālākie darbi ministrijā ir saistīti arī ar Latvijas Nacionālās bibliotēkās ēkas celtniecību, un pavasarī tai jau būs spāru svētki. Ir izveidots Nacionālās bibliotēkas projekta pārvaldības mehānisms, lai nodrošinātu bibliotēkas attīstību un pielāgošanos jaunajām 21. gadsimta iespējām pēc ēkas būvniecības pabeigšanas.

"Jau augustā durvis vērs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Ārzemju mākslas ekspozīcija Biržas ēkā. Tā būs modernākā izstāžu zāle Latvijā."

Savukārt jau šā gada augustā durvis vērs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Ārzemju mākslas ekspozīcija Biržas ēkā, un tā būs modernākā izstāžu zāle Latvijā.

Drīzumā arī būs skaidra Dziesmu un deju svētku struktūra, koncertu norise, un gatavošanās 2013. gada Dziesmu svētkiem kļūs aktīvāka no mēneša uz mēnesi. Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs sadarbībā ar novadu un pilsētu pašvaldībām 2011. gadā organizēs 80 skates visos Latvijas reģionos amatiermākslas nozaru kolektīviem ar mērķi sekmēt kvalitatīvu 2013. gada Dziesmu un deju svētku koprepertuāra apguvi.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI