VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
08. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Drošība
2
10
2
10

Lai sodi efektīvāki, tiesu procesi – ātrāki un precīzāki

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aigars Štokenbergs: „Starptautiskā pieredze liecina, ka sabiedrībā izciešamie sodi ir pietiekami efektīvi un valstij šo sodu īstenošana ir stipri lētāka.”

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Tieslietu ministrija martā Valsts kancelejā iesniedza grozījumus Krimināllikumā, kuros pārskatītas sodu minimālās un maksimālās robežas un piedāvāti brīvības atņemšanai alternatīvi sodi. Ar likumprojekta pieņemšanu tiks panāktas konceptuālas izmaiņas Latvijas kriminālsodu sistēmā - tā tiks tuvināta citu Eiropas Savienības (ES) valstu sodu sistēmai.

Likumprojekts paredz samazināt sodu maksimālās un minimālās robežas, īpaši mantiskajiem noziegumiem. Vienlaikus bargi sodi tiek saglabāti noziegumiem, kas saistīti ar cilvēka veselības un dzīvības apdraudējumu, narkotikām, dzimumnoziegumiem - tādiem pārkāpumiem, kuri rada reālus draudus sabiedrībai arī turpmāk. Likumprojekts paredz palielināt naudas sodu un piespiedu darba īpatsvaru, tādējādi samazinot brīvības atņemšanu.

Starptautiskā pieredze liecina, ka sabiedrībā izciešamie sodi ir pietiekami efektīvi un valstij šo sodu īstenošana ir stipri lētāka. Bargie brīvības atņemšanas sodi mums ir dārgs mantojums no Padomju Savienības laikiem, kad brīvības atņemšanai bija nozīmīgākā loma starp visiem kriminālsodiem.

Taču šis ir tikai viens no nozīmīgiem darbiem, kas paveikts šīs valdības laikā. Ir izstrādāti daudzi grozījumi normatīvajos aktos, lai pilnveidotu kadastrālo vērtību noteikšanas metodiku, paātrinātu un uzlabotu tiesas procesu gaitu, veicinātu lietu ātrāku izskatīšanu administratīvajā procesā, mazinātu tiesu noslogotību, kā arī ir skaidri iezīmētas nākamo aktualitāšu vadlīnijas.

1. Tiesnešu un prokuroru atalgojuma iekļaušana vienotajā atlīdzības sistēmā

Veikti grozījumi normatīvajos aktos, nosakot tiesnešu un prokuroru atalgojuma iekļaušanu vienotās atlīdzības sistēmā, kā arī jaunu principu noteikšana tiesnešu un prokuroru atalgojuma aprēķināšanai, tādējādi nodrošinot visas atalgojuma sistēmas caurskatāmību un sabalansētību.

2. Kadastrālo vērtību pārskatīšana

Izstrādāti un iesniegti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par kadastrālo vērtību noteikšanu, kas paredz ēku, lauku zemes, apbūves zemes kadastrālo vērtību noteikšanas metodikas pilnveidošanu. Nekustamā īpašuma nodokļa pārskatīšana ir viens no apsvērtajiem instrumentiem, kā nākamgad konsolidēt budžetu.

3. Tiesas procesu gaitas paātrināšana

  • Izstrādāti grozījumi Civilprocesa likumā, lai paātrinātu un uzlabotu tiesas procesu gaitu. Piemēram, paredzēts ieviest jaunu regulējumu maza apmēra prasībām par naudas vai uzturlīdzekļu piedziņu, kas nepārsniedz 1500 latu (iesniegti Saeimā). Noteiktas lietas turpmāk paredzēts izskatīt rakstveida procesā. Tāpat, ja tiesas tiesvedībā atrodas vairākas vienveidīgas lietas, kurās piedalās vienas un tās pašas puses, tiesnesis būs tiesīgs apvienot šīs lietas vienā tiesvedībā, ja šāda apvienošana sekmēs lietu ātrāku un pareizāku izskatīšanu.
  • Iesniegti grozījumi Administratīvā procesa likumā, lai veicinātu lietu ātrāku izskatīšanu, administratīvā procesa efektivizēšanu un privātpersonu tiesību aizsardzību administratīvā procesa izpildes stadijā. Turpmāk tiesas sēdes norise tiks ierakstīta digitāli, ļaujot precīzi fiksēt pilnīgi visu tiesas sēdē notiekošo. Tāpat gadījumos, kad kāds no lietas dalībniekiem nevarēs ierasties uz tiesas sēdi, tiesneši varēs izmantot videokonferenci un tiesas sēde nebūs jāatliek.

4. Tiesu noslogotības mazināšana

Sākts risināt tiesu noslogotības jautājums, piemēram, Vidzemes apgabaltiesa pašlaik nav tik noslogota kā citas tiesas, un iespēju robežās tā varētu  pārņemt izskatīšanā Rīgas apgabaltiesas lietas. Savukārt Rīgas tiesu rīcībā tiks nodotas piecas vakantās zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu amata vietas, lai samazinātu tiesu noslodzi.

5. Funkciju deleģēšana notāriem

Izstrādāti un iesniegti Ministru kabineta noteikumu projekti, lai nodrošinātu likumu darbību, ar kuriem tika paplašinātas zvērinātu notāru funkcijas, nododot to kompetencē bezstrīdus laulības šķiršanas lietu vešanu u.c. funkcijas.

Nākotnes plāni

  1. Pievērst pastiprinātu uzmanību ieslodzījuma vietu infrastruktūras jautājumiem.
  2. Ieviest modernās tehnoloģijas, lai uzlabotu informācijas pieejamību un efektivitāti, piemēram, atsakoties no oficiālās publikācijas laikraksta "Latvijas Vēstnesis" papīra formas un ieviešot valsts oficiālo elektronisko publikāciju.
  3. Uzlabot regulējumu Komerclikumā saistībā ar pienākumu komercsabiedrībām iesniegt Uzņēmumu reģistrā informāciju par tās patiesā labuma guvējiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma izpratnē.
  4. Ētikas un disciplīnas nostiprināšana juridiskajās profesijās.
***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
10
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI