VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
14. martā, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Pašvaldības
1
2
1
2

Vides aizsardzība un reģionālā attīstība – atkal roku rokā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

R. Vējonis: „Pašvaldībām skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai pārskaitīts 3 218 470 latu liels finansējums.”

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pirmie pastāvēšanas mēneši bijuši saspringti un pārmaiņu pilni, jo līdz gadu mijai vēl darbojās divas atsevišķas iestādes – Vides ministrija un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Kopš 1. janvāra darbu sākusi apvienotā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), un līdz ar to ir ievērojami palielinājies tēmu loks, par ko esam atbildīgi, – pašvaldības, teritoriālā plānošana, pārrobežu sadarbība, reģionālā attīstība, arī e-lietas.

Tas ir plašs darba apjoms, un ir svarīgi rast sasaisti starp daudzajām jomām un strādāt tā, lai vides aizsardzība un reģionālā attīstība ietu roku rokā. Apvienojot divas ministrijas, pārskatījām atbalsta funkcijas un samazinājām iestādes darbinieku skaitu par 36 cilvēkiem. Panācām arī iestādes uzturēšanas izdevumu ietaupījumu par vairāk nekā 1,2 miljoniem latu.

Svarīgākais līdz šim paveiktais

Eiropas Komisija vēl 2010. gada decembra beigās apstiprināja vides projektu par vēsturiski piesārņoto vietu - Inčukalna sērskābā gudrona dīķu - attīrīšanas jeb sanācijas darbiem par 20,3 miljoniem latu. No projekta kopējām izmaksām valsts budžeta finansējums ir apmēram 6,1 miljons latu jeb 30%, bet ERAF līdzekļi - apmēram 14,2 miljoni latu. Ir parakstīts arī līgums par vēsturiski piesārņotās vietas "Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve "Kosmoss"" sanāciju par aptuveno summu 2,04 miljoniem latu, lai novērstu turpmāku piesārņojuma izplatīšanos izgāztuvei piegulošās teritorijas gruntsūdeņos, virszemes ūdeņos, kā arī gruntī un augsnē.

Ministrija turpina uzturēt Latvijā diskusiju pret ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO). Pagājušā gada 10. decembrī Vides ministrijā notika starptautiska konference "Ģenētiski modificēti augi un pārtika – Eiropas nākotne vai posts?". Savukārt 18. janvārī tika parakstīts sadarbības memorands par turpmāku kustības "Brīvs no ĢMO" attīstīšanu un popularizēšanu. Sadarbības memorandam pievienojusies VARAM, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un biedrība "Zemes draugi".

"Apvienojot divas ministrijas, pārskatītas atbalsta funkcijas un samazināts iestādes darbinieku skaits."

Veiksmīgi īstenojas Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projektu konkursi, un jau ir uzsākta projektu pieteikumu pieņemšana (līdz 28.03.2011.) konkursam par atjaunojamo energoresursu izmantošanu mājsaimniecību sektorā. Konkursa finansējums no KPFI ir 11 399 481 lats. Šī ir pirmā iespēja fiziskām personām saņemt līdzfinansējumu mazas jaudas iekārtu iegādei un uzstādīšanai, kas balstītas uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām. Ir parakstīti arī līgumi par energoefektivitātes projektu realizēšanu valsts un pašvaldību profesionālajās izglītības iestādēs par kopējo KPFI finansējumu 11 422 744,57 lati.

Ir noslēgts Latvijas un Krievijas starpvaldību līgums par sadarbību vides aizsardzībā, aptverot tādas jomas kā klimata pārmaiņu mazināšana, bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un jūras vides aizsardzība, gaisa, augsnes, virszemes un pazemes ūdeņu aizsardzība, pārrobežu piesārņojuma novēršana un likvidācija, atkritumu apsaimniekošana, vides monitorings, pārrobežu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju izveidošana un attīstīšana.

"Ir noslēgts Latvijas un Krievijas starpvaldību līgums par sadarbību vides aizsardzībā. "

Saskaņā ar šo vienošanos tiks izveidota jaukta Latvijas un Krievijas komisija sadarbībai vides aizsardzībā, kura koordinēs vienošanās izpildi un tiksies ne retāk kā reizi gadā. Tādējādi būs nodrošināts regulārs abu valstu dialogs un sadarbība vides aizsardzības jautājumos.

Sociālās drošības tīkla ietvaros 2010. gada novembrī un decembrī pašvaldībām skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai pārskaitīts 3 218 470 latu finansējums, tai skaitā autobusu iepirkumam – 3 077 470 latu. Pārskaitītā summa ietver arī pārvadājumu kompensēšanu no tām apdzīvotajām vietām, kur skolas izglītības reformas rezultātā ir slēgtas.

Ir nodrošināta Latvijas un Šveices sadarbības programmas pašvaldību aktivitāšu īstenošana, nodrošinot skolēnu pārvadāšanas atbalsta pasākumus, kā rezultātā novadu pašvaldībām nodrošināta 110 skolēnu autobusu piegāde par kopējo finansējumu 9,5 miljoni latu.

Paveicamais līdz šā gada vidum

Jāsagatavo priekšlikumi reģionālā līmeņa pašvaldību jeb apriņķu izveidei. Izveidotā darba grupa sagatavos un līdz 1. maijam iesniegs priekšlikumus valdībā. Taču šāda reforma būs efektīva vienīgi tad, ja decentralizēsim valsts pārvaldi, uz reģioniem novirzot virkni funkciju, ko patlaban pilda dažādas ministrijas un citas valsts pārvaldes iestādes.

"Jāizstrādā jaunas reģionālās politikas pamatnostādnes 2011.-2017. gadam, paredzot atbalsta pasākumus reģionālās politikas mērķa teritorijām."

Jāizstrādā jaunas reģionālās politikas pamatnostādnes 2011.-2017. gadam, paredzot atbalsta pasākumus reģionālās politikas mērķa teritorijām (attīstības centriem, austrumu pierobežai, piekrastei, Rīgas metropoles areālam) un pakalpojumu klāstu ("grozu") dažādiem apdzīvojuma līmeņiem. Līdztekus jāsagatavo priekšlikumi normatīvo aktu pilnveidošanai, lai palielinātu pašvaldību iespējas veicināt uzņēmējdarbību. Pamatnostādnes plānots izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē līdz augustam.

Intensīvi turpināsim darbu pie depozīta sistēmas ieviešanas dzērienu iepakojumam. Pašlaik veicam ES fondu finansējuma piesaistīšanu šim mērķim, izveidojot jaunu apakšaktivitāti "Depozīta sistēmas ieviešana iepakojumam".

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI