SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
18
18

Ierobežo akcīzes preču ievešanu savam patēriņam no Krievijas un Baltkrievijas

Stājas spēkā 20.07.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts ar Valsts ieņēmuma dienesta informāciju.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Lai mazinātu iedzīvotāju pārvietošanos pāri Krievijas un Baltkrievijas robežai ar mērķi iegādāties atsevišķas akcīzes preces savam patēriņam, no septiņām dienām līdz 30 dienām ir palielināts periods, kura laikā fiziskas personas personīgai vai ģimenes lietošanai iegādāto akcīzes preču ievešanu neuzskata par komerciālu un kad ir piemērojams nodokļu atbrīvojums.

To paredz likuma “Par akcīzes nodokli” grozījumi, kas stājas spēkā trešdien, 20. jūlijā.

Likuma 21. panta 4.3 daļā līdz šim bija noteikts: Akcīzes preču ievešanu, tajā skaitā ar sauszemes bezsliežu transportlīdzekli, kas nav komerciāls transportlīdzeklis, neuzskata par komerciālu šā panta ceturtās daļas izpratnē, ja tā atbilst šādiem nosacījumiem:

1) tā nenotiek regulāri (ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās);

2) akcīzes preces paredzētas fiziskās personas personīgai vai ģimenes lietošanai.

Ar grozījumiem 1. punktā minētās 7 dienas tiek aizstātas ar 30 dienām.

Izmaiņas veiktas, lai, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, atturētu Latvijas valstspiederīgos no došanās uz Krieviju un Baltkrieviju iegādāties atsevišķas akcīzes preces (tabakas izstrādājumus, alkoholiskos dzērienus, degvielu) savam patēriņam, ierobežojot nodokļu (muitas nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis un akcīzes nodoklis) atbrīvojuma piemērošanu, skaidrots likuma grozījumu anotācijā.

Likuma 21. pants ir papildināts ar 4.6 daļu un 4.7 daļu, kurās ir deleģējums Ministru kabinetam noteikt gadījumus, kad uz autoceļa izveidotajā robežšķērsošanas vietā aizpilda un iesniedz akcīzes preču pārvietošanas paziņojumu par atsevišķām akcīzes precēm, kuras fiziskā persona pārvieto personīgajā bagāžā, un gadījumus, kad komerciālā transportlīdzekļa vadītāju uzskata par pārvadātāja pārstāvi attiecībā uz atsevišķām akcīzes preču pārvietošanas paziņojumā norādāmajām ziņām.

Pārejas noteikumos paredzēts, ka šīs divas normas (likuma 21. panta 4.6 daļa un 4.7 daļa) stāsies spēkā 2022. gada 1. novembrī.

Cik daudz akcīzes preču savam patēriņam drīkst ievest

Likuma 21. panta ceturtajā daļā noteikts, kādas akcīzes preces (cigaretes u. c.) un kādā daudzumā atbrīvo no nodokļa, ja persona tās ieved no ārvalsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, ar nosacījumu, ka šāda preču ievešana nav komerciāla.

"Akcīzes preču daudzums, ko savam patēriņam drīkst ievest Latvijā bez muitas maksājumu veikšanas, nav mainīts," informē Valsts ieņēmumu dienests. 

Līdz ar to no 2022. gada 20. jūlija persona savam patēriņam Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, ar atbrīvojumu no muitas maksājumu samaksas reizi trīsdesmit dienās ar jebkāda veida sauszemes bezsliežu transportlīdzekli drīkst ievest:

  • 40 cigaretes vai 20 cigarillas, vai 10 cigārus, vai 50 gramus smēķējamās tabakas vai tabakas lapu, vai karsējamās tabakas;
  • 1 litru alkoholisko dzērienu ar spirta saturu virs 22% vai 2 litrus alkoholisko dzērienu ar spirta saturu zem 22% un 4 litrus nedzirkstošā vīna, un 16 litrus alus.

Ne biežāk kā vienu reizi trīsdesmit dienās bez muitas maksājumu veikšanas no valstīm, attiecībā uz kurām nepastāv spēkā esoši degvielas importa ierobežojumi, drīkst ievest arī degvielu, kas atrodas transportlīdzekļa standarta tvertnē, un 10 litrus pārvietojamā tvertnē. Lai trīsdesmit dienu periodā degvielas ievešanai ar atbrīvojumu no muitas maksājumu samaksas netiktu vairakkārt izmantots viens un tas pats transportlīdzeklis, mainoties tikai automašīnas vadītājiem, minētais nosacījums attiecas gan uz konkrētu fizisko personu, gan uz konkrētu sauszemes bezsliežu transportlīdzekli, kas nav komerciāls transportlīdzeklis.

Ievedot Latvijā degvielu, cigaretes vai alkoholu biežāk nekā vienu reizi trīsdesmit dienās vai arī pārsniedzot noteikto daudzumu, preces ir jādeklarē un jāmaksā attiecīgie nodokļi – akcīzes nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis. Šis nosacījums attiecas uz precēm, kas nav pakļautas sankcijām.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI