SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
9
9

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulces un aptaujas tiek pārceltas arī uz elektronisko vidi

Stājas spēkā 03.05.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Gan daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieku kopsapulces, gan aptaujas turpmāk varēs rīkot arī elektroniskajā vidē, izmantojot būvniecības informācijas sistēmu (BIS). Savukārt mājas lietas visās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās no 2023. gada 1. marta būs kārtojamas tikai BIS.

Grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā, kas stājas spēkā 3. maijā, nosaka, ka dzīvokļu īpašnieki mājas kopsapulcē varēs piedalīties gan attālināti, gan daļēji attālināti. Elektronisko funkcionalitāti plānots nodrošināt BIS.

Iepriekš daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieku kopsapulču norise bija noteikta tikai klātienē. Līdz ar grozījumiem netiek atcelta iespēja sapulces organizēt arī klātienē.

BIS nodrošinās ne tikai iespēju izveidot elektronisko kopsapulci, bet arī tiesības dzīvokļu īpašniekiem nodot balsojumu BIS pirms dzīvokļu īpašnieku kopsapulces, ja dzīvokļu īpašnieku kopsapulce būs sasaukta, izmantojot BIS funkcionalitāti.

Attālināti – elektroniskajā vidē, BIS – varēs organizēt arī mājas iedzīvotāju aptaujas. Dzīvokļu īpašnieku kopībai būs jānosaka kārtība, kādā balso tie dzīvokļu īpašnieki, kuriem nav iespējams nodot savu balsojumu, izmantojot BIS funkcionalitāti.

Savukārt grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kuri arī stājas spēkā 3. maijā, paredz, ka no 2023. gada 1. marta BIS būs kārtojamas mājas lietas visās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās.

Ņemot vērā Valsts kontroles lietderības revīzijā “Vai tiek izpildīti priekšnoteikumi pašvaldību pārvaldīšanā un kontrolē esošu ekspluatācijā pieņemtu ēku atbilstībai drošuma prasībām?” secināto, ka kopš denacionalizācijas valstī faktiski neeksistē efektīva pieeja mājokļu drošībai, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pants papildināts ar punktu, ka obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības ir arī ugunsdrošības prasību izpildes nodrošināšana.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI