SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Oskars Rekšņa
LV portāls
22. decembrī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
1

Pirmā vakcinācija aptiekās varētu notikt vien nākamajā gadā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai veicinātu vakcināciju pret Covid-19, tiek meklēti jauni veidi, kā iedzīvotājiem to nodrošināt iespējami ērtā un pieejamā veidā. Kā jaunu risinājumu, kas savu efektivitāti pierādījis citās valstīs, Latvijā plānots vakcinācijā pret Covid-19 iesaistīt farmaceitus. Veselības ministrijas skatījumā tas ļautu iedzīvotājiem vēl ērtāk un ātrāk saņemt vakcīnu pret Covid-19. Šim nolūkam nepieciešams veikt apmācības, sagatavošanās darbus, un pirmās vakcīnas, lai arī pašlaik to ir grūti prognozēt, iedzīvotāji aptiekās varētu saņemt vien nākamā gada februārī, lēš Latvijas Farmaceitu biedrība.

īsumā
  • Vakcinācijā pret Covid-19 aptiekas iesaistīsies brīvprātīgi, ņemot vērā to iespējas nodrošināt atbilstošas telpas.
  • Vakcinācijas pakalpojuma pieejamība aptiekās tiek plaši izmantota arī citviet Eiropā.
  • Pirms vakcinācijas sākšanas aptiekās jāveic sagatavošanās darbi un apmācība.
  • Vakcināciju atsevišķās aptiekās, iespējams, varētu uzsākt februārī.

2. decembrī spēkā stājās grozījumi Epidemioloģiskās drošības likumā, paredzot, ka vakcināciju drīkst veikt ne tikai sertificēta ārstniecības persona, bet arī farmaceits.

Iesākumā aptiekās un aptieku filiālēs kā farmaceitiskās aprūpes papildpakalpojumu plānots nodrošināt iespēju veikt vakcināciju pret Covid-19 infekciju, kā to paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 288. “Aptieku darbības noteikumi”, kas stājās spēkā jau 17. decembrī.

Plānots, ka vakcinācijā pret Covid-19 aptiekas iesaistīsies brīvprātīgi, ņemot vērā arī to iespējas nodrošināt pakalpojuma sniegšanai atbilstošas telpas un nosacījumus. Piemēram, grozījumi Aptieku darbības noteikumos paredz, ka šim nolūkam aptiekā ir jānodrošina “atsevišķa apmeklētāju pieņemšanas telpa vai vizuāli nodalīta vieta ar necaurspīdīgu konstrukciju un skaņas izolāciju apmeklētāju apkalpošanas zālē, kur netraucēti sniegt pakalpojumu”.

Tāpat farmaceitiem, kuri iesaistīsies vakcinācijas pret Covid-19 procesā, būs nepieciešama papildu apmācība, kuru Veselības ministrija paredzējusi organizēt, izmantojot jau iepriekš šim nolūkam piešķirtos līdzekļus.

Pašlaik gatavību vakcinēt iedzīvotājus pret Covid-19 izteikuši apmēram 100 farmaceitu, LV portāls noskaidroja Veselības ministrijā.

Citas valstis jau ir ieviesušas šādu praksi

Veselības ministrijas skatījumā vakcinācija aptiekās ievērojami uzlabotu pakalpojuma pieejamību, it īpaši strauja pieprasījuma gadījumā, kas varētu rasties, ņemot vērā prasību pēc vakcinācijas sertifikāta, sākot ar 15. decembri, ikvienam, kurš darba pienākumus pilda klātienē.

Vakcinācijas pakalpojuma pieejamība aptiekās plaši tiek izmantota arī citviet Eiropā – Īrijā, Norvēģijā, Portugālē, Francijā –, kur šī metode pierādījusi savu efektivitāti, nodrošinot iespēju iedzīvotājiem vakcinēties pret gripu. Piemēram, Portugālē, kur vakcinācijas pret gripu pakalpojums ieviests 2008. gadā, šobrīd tas pieejams jau 78% aptieku.

Pirms Covid-19 infekcijas izplatības sezonālā gripa bija galvenais iemesls palielinātam nāves gadījumu skaitam ziemas sezonā un pieaugošai hospitalizācijai. Pēc Eiropas pieredzes redzams, ka, atļaujot farmaceitiem veikt iedzīvotāju vakcināciju pret gripu, tiek palielināta vakcinācijas aptvere un iedzīvotāji tiek pasargāti no smagas slimības gaitas un nonākšanas slimnīcā.

Latvijas Farmaceitu biedrība: “Iesaiste notiks pārdomāti”

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Dace Ķikute LV portālam pastāstīja, ka farmaceiti piekrita atbalstīt jauno ieceri, jo apzinās, ka nepieciešams palielināt vakcinācijas aptveri. Vakcinācijas pakalpojums aptiekās vairākās Eiropas valstīs jau ir plaši izmantots, un ir zināms, ka tas ir nesis rezultātus.

“Citās valstīs notiek plaša farmaceitu iesaistīšana veselības aprūpē, ņemot vērā, ka ārsti ir noslogoti, pieejamība nav pietiekama, tāpēc, izvērtējot nepieciešamību, tam piekritām,” klāstīja Ķikute.

Vienlaikus biedrības prezidente norādīja, ka šādam solim ir nepieciešama sagatavošanās. Katrai aptiekai sākotnēji nepieciešams izvērtēt pieejamos resursus un, ja pieņemts lēmums piedāvāt vakcinācijas pakalpojumu, veikt nepieciešamos priekšdarbus – apmācības, piemērotu apstākļu nodrošināšanu, kā arī ir jānodrošina pieeja datubāzēm.

Jāpiebilst, ka iedzīvotāju vakcināciju varēs veikt tikai farmaceiti. Farmaceitu asistentiem veikt vakcināciju nav atļauts. “Apmācībās, kuras organizē valsts, jau piedalās pirmie farmaceiti. Iesaiste notiks pārdomāti,” sacīja Ķikute.

Kad aptiekās varētu sākt piedāvāt vakcinācijas pakalpojumu

Lai gan pirmās apmācības, kuras notiek Rīgas Stradiņa universitātē, drīz tiks pabeigtas, tomēr sākotnēji būs jāsaprot, vai farmaceiti pēc apmācībām jutīsies gana droši un iegūtās zināšanas būs pietiekamas. Tāpat nepieciešams laiks, lai sagatavotu atsevišķu telpu vakcinācijai, jāatrisina jautājums par IKT sistēmām, jo vakcinācijas fakts jāreģistrē, lai izsniegtu sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu. “Cik ilgs laiks būs nepieciešams, iepriekš grūti prognozēt. Iespējams, vakcinācija atsevišķās aptiekās varētu tikt uzsākta februārī, ” lēš D. Ķikute. 

Papildus minētajam aptiekai jāgādā, ka telpa, kurā veic vakcināciju ārpus ārstniecības iestādes, ir atbilstoša Vakcinācijas noteikumu prasībām un ir aprīkota, piemēram, ar anafilaktiskā šoka terapijas līdzekļiem. Tāpat, organizējot aptiekas darbu, jārēķinās ar tirdzniecības vietās noteiktajiem ierobežojumiem, kas nosaka ierobežotu apmeklētāju skaitu. Aptiekā, kurā ir liels klientu pieplūdums, ir jāvērtē, vai netiks traucēta aptiekas darbība. Vakcinācijas process nedrīkst traucēt zāļu izplatīšanu, uzsver Farmaceitu biedrības vadītāja.

Pašlaik vēl nav zināms tas, kā iedzīvotāji varēs uzzināt par to, kurās aptiekās iespējams vakcinēties. “Pirmās vakcinācijas, visticamāk, tiks veiktas pilsētu aptiekās, jo lauku aptiekām ir grūtāk sagatavoties šim procesam,” pauda Ķikute.

UZZIŅAI

Aptieku darbības noteikumu 28.1 punkts paredz, ka aptiekās un to filiālēs farmaceitiskās aprūpes ietvaros apmeklētājiem var sniegt šāda veida farmaceitiskās aprūpes papildpakalpojumus:

  • holesterīna un triglicerīdu līmeņa noteikšanu asinīs;
  • glikozes līmeņa noteikšanu asinīs ar glikometru;
  • pulsa frekvences un arteriālā asinsspiediena mērīšanu;
  • svara vai ķermeņa masas indeksa noteikšanu;
  • SARS-CoV-2 vīrusa antigēna noteikšanu;
  • vakcināciju pret Covid-19 infekciju.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI