SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ārlietas
7
7

eID karte vairs nav derīga ieceļošanai Apvienotajā Karalistē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saistībā ar breksitu Apvienotā Karaliste par vienīgo ceļošanas dokumentu ES, tostarp Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Šveices Konfederācijas, pilsoņiem noteikusi pasi.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

No 2021. gada 1. oktobra Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte) Apvienotajā Karalistē (AK) vairs netiek atzīta par derīgu ceļošanas dokumentu. Turpmāk visi Eiropas Savienības (ES) pilsoņi uz AK varēs ceļot tikai ar derīgu pasi, izņemot tos ES pilsoņus, kuri AK dzīvojuši pirms 2020. gada 31. decembra un reģistrējušies pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam.

Saskaņā ar AK valdības lēmumu ES pilsoņi, t. sk. Latvijas pilsoņi, no 2021. gada 1. oktobra uz AK var ceļot tikai ar derīgu pasi. Personas apliecības (eID) AK vairs netiek atzītas par derīgu ceļošanas dokumentu.

Izņēmums ir tie ES pilsoņi, kuri dzīvojuši AK pirms 2020. gada 31. decembra un reģistrējušies pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam. Proti, šīs personas eID karti varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu vismaz līdz 2025. gada 31. decembrim.

Vienlaikus AK valdība aicina arī pastāvīgo un pagaidu statusu ieguvušos ES pilsoņus noformēt pases, lai ērti un ātri varētu šķērsot robežkontroles punktus, izmantojot automatizēto robežšķērsošanas kontroles sistēmu e-gates.

Lai uzturētos ilgtermiņā, nepieciešama vīza

Kā skaidro Ārlietu ministrija (ĀM), AK ir izstājusies no ES vienotā tirgus un muitas savienības, tas nozīmē, ka vairs nav iespējama brīva personu pārvietošanās, kā tas bija līdz 2020. gada 31. decembrim. Tādējādi, sākot ar 2021. gada 1. janvāri, ieceļot AK, lai strādātu, studētu vai uzturētos ilgtermiņā, var tikai ar vīzu.

Īstermiņa ceļojumi uz laiku līdz 6 mēnešiem, tāpat kā līdz šim, notiek bezvīzu režīmā.

Latvijas pilsoņi, kuru mērķis ir uzturēties AK ilgāk par 6 mēnešiem, un Latvijas nepilsoņi vīzas var noformēt AK Vīzu centrā, Rīgā, Aspazijas bulvārī 20, LV-1050 (pirmd., otrd. plkst. 9.00-14.30), kā liecina ĀM mājaslapā sniegtā informācija.

Detalizētu informāciju par vīzām un ieceļošanas nosacījumiem AK, kā arī tiešsaistes rīku, kurā var pārbaudīt, kas nepieciešams, pirms ieceļošanas un ieceļojot AK, var meklēt AK valdības mājaslapā.

Uz kurām valstīm eID karte izmantojama kā ceļošanas dokuments

Latvijas pilsoņiem ceļošanas dokuments arī turpmāk ir gan pase, gan personas apliecība (eID karte), savukārt Latvijas nepilsoņiem – tikai pase.

Saskaņā ar ĀM mājaslapā sniegto informāciju Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte) kā ceļošanas dokuments  ir izmantojama: Albānijā, Andorā, Austrijā, Beļģijā, Bosnijā un Hercegovinā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Horvātijā, Igaunijā, Īrijā, Islandē, Itālijā, Kiprā, Lietuvā, Lihtenšteinā, Luksemburgā, Maltā, Melnkalnē, Moldovā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Serbijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Ungārijā, Vācijā, Ziemeļmaķedonijā (bij. Maķedonijā), Zviedrijā.

Savukārt Latvijas nepilsoņiem braucieniem uz ārvalstīm vienmēr nepieciešama pase. Nepilsoņa personas apliecība nav ceļošanas dokuments.

eID karte – obligāts personu apliecinošs dokuments no 2023. gada

LV portāls atgādina, ka 2021. gada 1. janvārī stājās spēkā Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredz, ka no 2023. gada eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu.

Izņēmums ir vairākas īpašo kategoriju personas, kurām pienākums saņemt personas apliecību būs līdz 2030. gada 31. decembrim:

  • personas, kuras saņem pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, kas ir reģistrēta sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā;
  • personas, kuras ir izstājušās no sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas, lai saņemtu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā;
  • personas, kuras saņem sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas grupu mājas pakalpojumus;
  • personas, kurām noteikta I invaliditātes grupa;
  • personas, kuras ir virs darbspējas vecuma;
  • personas, kurām noteikts politiski represētās personas statuss.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI