SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
2
7
2
7

Covid-19 pārslimojušie vakcinācijas sertifikātu var saņemt jau pēc pirmās vakcīnas devas

Stājas spēkā 21.07.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Digitālo Covid-19 vakcinācijas sertifikātu var saņemt un Latvijā ieceļot arī personas, kuras pēdējā pusgada laikā ir izslimojušas koronavīrusa infekcijas slimību (180 dienas pēc laboratoriski apstiprināta pozitīva testa) un ir pagājušas 14 dienas kopš pirmās vakcīnas pret Covid-19 devas saņemšanas.

To paredz 6. jūlijā pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 38.39 punktā, kurus piemēro no 21. jūlija. Kā iepriekš informēja Veselības ministrija, pārejas periods bija nepieciešams, lai veiktu izmaiņas vakcinācijas sertifikāta izveidošanas un parakstīšanas sistēmā.

Noteikumu grozījumu anotācijā paskaidrots, ka šāds lēmums pieņemts, balstoties uz vakcīnu efektivitātes jaunākajiem pētījumiem un Eiropas Padomes 14. jūnija ieteikumu par to, ka iepriekš Covid-19 pārslimojušie cilvēki ceļošanas kontekstā būtu jāuzskata par pilnībā vakcinētiem arī tad, ja vakcinācijas sertifikātā ir norādīts, ka vakcinācijas kursā, kas paredz divu devu ievadīšanu, ir saņemta viena deva.

“Ir gūti jauni pierādījumi, ka personām, kuras iepriekš bijušas inficētas ar SARS-CoV-2, viena deva “Comirnaty” un “Moderna” Covid-19 vakcīnas (mRNS vakcīnas) izsauc līdzīgas vai pat augstākas antivielas, B šūnu un T šūnu atbildes reakcijas salīdzinājumā ar personām, kuras iepriekš nav bijušas inficētas,” teikts noteikumu grozījumu anotācijā. Tāpat ir gūti jauni pierādījumi par augstāku antivielu līmeni pēc vienas “Vaxzevria” vakcīnas devas personām, kuras iepriekš bijušas inficētas, salīdzinājumā ar antivielu līmeni pēc vienas devas iepriekš neinficētām personām.

No 21. jūlija MK noteikumu 38.39 punkts paredz, ka, iebraucot Latvijā, personai ir jāatbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem:

  • persona ir vakcinēta pret Covid-19, sākot ar piecpadsmito dienu pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas (38.39 1. apakšpunkts);
  • persona ir iepriekš pārslimojusi Covid-19, nav pagājušas 180 dienas no laboratoriski apstiprinātas inficēšanās epizodes, bet ir pagājušas 14 dienas kopš vienas vakcīnas devas saņemšanas (38.39 1. apakšpunkts);
  • persona pēdējā pusgada laikā ir pārslimojusi Covid-19. Šo laika periodu nosaka, sākot ar 12. dienu pēc pirmā pozitīvā testa, ar kuru tika laboratoriski apstiprināta Covid-19 infekcija, bet ne ilgāk par 180 dienām kopš pozitīvā testa rezultāta (38.39 2. apakšpunkts);
  • persona, kura pēdējo 72 stundu laikā pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī (piemēram, lidmašīnā) ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs (38.39 3. apakšpunkts);
  • persona pēdējo 48 stundu laikā pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī ir veikusi Covid-19 ātro antigēna testu, un tas ir negatīvs (38.39 3. apakšpunkts).

Plašāk:

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI