SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
04. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Jauni ierobežojumi uzturlīdzekļu parādniekiem

Stājas spēkā 04.05.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Šodien, 4. maijā, stājas spēkā grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz uzturlīdzekļu parādniekam piemērot aizliegumu spēlēt azartspēles un piedalīties interaktīvajās izlozēs, kā arī uzturlīdzekļu parādu atgūšanai piesaistīt ārpustiesas parādu piedzinējus.

Grozījumu mērķis ir sekmēt parādu atgūšanu no uzturlīdzekļu nemaksātājiem un motivēt vecākus pildīt ar likumu noteikto pienākumu – nodrošināt bērnu ar uzturlīdzekļiem, norādīts likumprojekta anotācijā. Ar izmaiņām tiks palielināts regresa kārtībā atgūto uzturlīdzekļu apmērs, kā arī noteikts ierobežojums parādniekiem, lai viņi nepamatoti neizlietotu finansiālos līdzekļus izklaidēm un hobijiem.

Līdz ar to Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums papildināts ar 7.2 pantu, kas paredz parādniekam aizliegumu spēlēt azartspēles, interaktīvās azartspēles, kā arī piedalīties interaktīvajās izlozēs.

Azartspēļu organizētājam ir pienākums jau no 1. maija nodrošināt, lai parādnieks neatrastos azartspēļu organizēšanas vietā un parādniekam tiktu liegta piekļuve interaktīvo azartspēļu tīmekļvietnei.

Vienlaikus likums papildināts ar 21. pantu, kas nosaka: Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija šā likuma 11. panta astotajā daļā minētajos gadījumos uz lēmuma pamata radušos parādu un par to aprēķinātos likumiskos procentus pirms nodošanas piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam uzdod atgūt parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam.

Pārejas noteikumi paredz, ka šāds regulējums tiek ieviests uz vienu gadu – no 2021. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. augustam. Izdevumus, kuri parādu piedzinējam radīsies saistībā ar atgūstamā parāda atgūšanu, kā arī parādu piedzinēja atlīdzību, kas nepārsniedz sešus procentus no atgūstamā parāda summas, segs parādnieks.

Izvērtējot šī procesa rezultātus, tiks lemts, vai ir lietderīgi ieviest šādu regulējumu, iepriekš informēja Tieslietu ministrija.

UGF administrācijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka 2021. gada martā 42 770 reģistrēto parādnieku vietā valsts 39 793 bērniem uzturlīdzekļos izmaksājusi 4 771 462 eiro.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI