SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība

Eksāmenu nebūs. Nosaka pārbaudes darbu laikus 9. klašu skolēniem

Stājas spēkā 27.03.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ivars Soikāns, LETA

Sestdien, 27. februārī, spēkā stājas grozījumi vairākos Ministru kabineta noteikumos, nosakot datumus šajā mācību gadā 9. klašu obligātajiem diagnosticējošajiem darbiem un mācību priekšmetus, kuros tie paredzēti.

Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus Ministru kabineta 2018. gada 27. novembra noteikumos Nr. 747 “Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem”, grozījumus Ministru kabineta 2020. gada 26. maija noteikumos Nr. 319 “Noteikumi par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2020./2021. mācību gadā” un grozījumus Ministru kabineta 2020. gada 14. janvāra noteikumos Nr. 28 “Noteikumi par 2020./2021. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku un brīvdienu laiku”.

Diagnosticējošie darbi – tikai prasmju pārbaudei

Saistībā ar epidemioloģiskās drošības pasākumu ietekmi uz mācību procesu 9. klases skolēniem eksāmeni ir atcelti, un mācību gadu viņi noslēgs ar vērtējumu gadā. Diagnosticējošie darbi paredzēti tikai skolēnu zināšanu un prasmju pārbaudei, paškontrolei, nevis semestra vērtējumu uzlabošanai. Darba vērtējums nedrīkst ietekmēt ne semestra, ne gada vērtējumu. Ja izglītības iestāde izvēlas organizēt kādu no diagnosticējošajiem darbiem, tad to veic visi vienas skolas/klases skolēni, informē Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Atbilstoši normatīvo aktu grozījumiem 2020./2021. mācību gadā 9. klases skolēniem obligāti jākārto diagnosticējošie darbi:

  • latviešu valodā latviešu mācībvalodas izglītības programmās (kombi­nēti) – rakstu daļa – 2021. gada 27. aprīlī, mutvārdu daļa – no 13. aprīļa līdz 29. aprīlim;
  • latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās (kombinēti) – rakstu daļa – 2021. gada 27. aprīlī, mutvārdu daļa – no 13. aprīļa līdz 29. aprīlim;
  • matemātikā (rakstiski) – 2021. gada 29. aprīlī.

Pēc izglītības iestādes izvēles var organizēt arī citu diagnosticējošo darbu norisi:

  • vienā svešvalodā pēc izglītojamā izvēles (kombinēti) – rakstu daļa – 2021. gada 13. aprīlī, mutvārdu daļa – no 13. aprīļa līdz 29. aprīlim;
  • Latvijas vēsturē (rakstiski) – 2021. gada 15. aprīlī;
  • dabaszinības (rakstiski) – 2021. gada 20. aprīlī;
  • mazākumtautības valodā mazākumtautību izglītības programmās (kombinēti) – rakstu daļa – 2021. gada 22. aprīlī, mutvārdu daļa – no 13. aprīļa līdz 29. aprīlim.

Izglītojamie, kuri apgūst mazākumtautību izglītības programmu un kuri vēlas, drīkst kārtot centralizēto eksāmenu latviešu valodā (rakstu daļa – 2021. gada 19. maijā, mutvārdu daļa – 19. un 20. maijā.) Izglītojamajiem, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nevar kārtot eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās (kombinēti, centralizēti) noteiktajā laikā un kuri vēlas to kārtot, eksāmens notiks 2021. gada 7. jūnijā.

Plānots, ka 2020./2021. mācību gads 1.–11. klases skolēniem noslēgsies 31. maijā un sertifikātus par pamatizglītības iegūšanu Valsts izglītības satura centrs izsniegs 11. jūnijā. 

Norise – atkarībā no epidemioloģiskās situācijas

Valsts pārbaudes darbu norise ir plānota gan attālināti, gan klātienē, ja, ievērojot veselības drošības pasākumus, skolēni varēs uzsākt mācības klātienē, informē VISC. Ja pārbaudes darbu norise tiks organizētas attālināti, tad izglītības iestāde, ievērojot skolēnu tehnisko nodrošinājumu un iespējas, to var organizēt, izmantojot līdzšinējo pieredzi citu pārbaudes darbu norisē. Diagnosticējošie darbi izglītības iestādēm būs pieejami no plkst. 15.00 PDF un DOCX formātā dienu pirms diagnosticējošā darba. Svešvalodu diagnosticējošo darbu klausīšanās prasmes pārbaudes ieraksts būs MP3 formātā, kā arī tiks norādīta saite, kurā publicēts audioieraksts. Visu valodu diagnosticējošo darbu mutvārdu daļas materiāli (uzdevumi, vērtēšanas kritēriji un protokoli) VPIS tiks publicēti 12. aprīlī plkst. 15.00, informē VISC.

Tie skolēni, kuri atbrīvoti no valsts pārbaudes darbiem, ir atbrīvoti arī no valsts diagnosticējošajiem darbiem. Tā kā diagnosticējošie darbi paredzēti ar mērķi pārbaudīt skolēnu zināšanas un pamatprasmes, lai pēc tam tās varētu līdz mācību gada beigām pilnveidot, ieteicams atbilstoši skolēna spējām tos izpildīt, izmantojot nepieciešamos atbalsta pasākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI