SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. februārī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
1
13
1
13

Martā atsāks transportlīdzekļu vadīšanas apmācības

Stājas spēkā 26.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

No 1. marta pakāpeniski tiks atsāktas praktiskās apmācības C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D, DE, TRAM vai TROL kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanai un pirmās palīdzības kursi klātienē. Iecerēts, ka no 15. marta apmācības klātienē varēs turpināt arī personas, kas uzsākušas apmācību citu kategoriju, tostarp B kategorijas transportlīdzekļu, vadīšanas tiesību iegūšanai un reģistrētas autoskolas mācību grupā līdz 2020. gada 20. decembrim.

To paredz grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājās spēkā 26. februārī.

Satiksmes ministrija skaidro, ka klātienes apmācību atsākšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu nozares darbiniekiem iespējas uzturēt un iegūt profesionālo kvalifikāciju un sniegtu cilvēkiem iespēju pabeigt apmācības autoskolās, kas celtu to konkurētspēju un iespējas pārkvalificēties.

Profesionālās apmācības no 1. marta

Rīkojums papildināts ar 5.13.3.6. apakšpunktu, kas pieļauj, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus, atsākt klātienes apmācības  dzelzceļa, autosatiksmes, jūrniecības un aviācijas apakšnozarē, kā arī pasažieru pārvadājumu, kravu pārvadājumu un bīstamo kravu pārvadājumu jomā un pirmās palīdzības mācību kursu praktiskās daļas individuālu apguvi un noslēguma pārbaudījuma kārtošanu.

Tātad no 1. marta praktiskās apmācības klātienē individuāli varēs veikt:

  • personas, kuras vēlas apgūt C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D, DE, TRAM vai TROL kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanai, kā arī bīstamu kravu pārvadāšanai (ADR) paredzēto transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai;
  • personas, kuras vēlas apgūt pirmās palīdzības sniegšanu;
  • personas mācību kursu programmās jūrnieku profesionālās kvalifikācijas iegūšanai un uzturēšanai, kurās klātienē piedalās ne vairāk kā 5 izglītojamie vienā grupā;
  • personas apmācībās gaisa kuģu lidojumu apkalpes locekļu apliecības un kvalifikācijas atzīmes iegūšanai un derīguma uzturēšanai, tostarp veicot teorētisko un praktisko eksāmenu kārtošanu, kur klātienē vienā telpā piedalās ne vairāk kā 3 izglītojamie vienā grupā.

Apmācības atsāk, ja tās vienlaikus atbilst vairākiem nosacījumiem:

  • mācības nepieciešamas profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei vai uzturēšanai 2021. gada pirmajā pusgadā;
  • mācības nav iespējams veikt attālināti;
  • personai mācības nepieciešamas iecelšanai amatā vai darba tiesisko attiecību nodibināšanai un izpildei, sertifikātu, licenču, apliecinājumu, apliecību un citu tamlīdzīgu dokumentu saņemšanai, uzturēšanai, termiņa pagarināšanai vai atjaunošanai, kā arī profesionālās kvalifikācijas atzīšanai un kompetences atbilstības apliecināšanai.

Iepriekš uzsāktās B kategorijas apmācības no 15. marta

Savukārt no 15. marta varēs turpināt apgūt iepriekš uzsāktās apmācības un noslēguma pārbaudījuma kārtošanu citu kategoriju, tostarp B kategorijas, transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanai, ja persona ir reģistrēta autoskolas mācību grupā līdz 2020. gada 20. decembrim (5.13.3.7. apakšpunkts).

Transportlīdzekļu vadītāju un citas praktiskās apmācības notiks pēc iepriekšēja pieraksta, nodrošinot, ka apmācāmie mācību laikā nesatiekas.

Nodarbību laikā instruktoram un apmācāmajam jālieto mutes un deguna aizsegs.

Pēc katras nodarbības jāvēdina transportlīdzeklis, un starp apmācāmajiem jānodrošina 15 minūšu pauze, kuras laikā jāveic transportlīdzekļa virsmu dezinfekcija.

Tāpat arī apmācību laikā jābūt ieslēgtai ventilēšanas sistēmai.

Instruktors dienā var apmācīt ne vairāk kā piecus apmācāmos, un reizi nedēļā instruktoram jāveic Covid-19 tests, ja vien instruktors nav vakcinēts. Par apmācībām varēs norēķināties ar bezskaidras naudas norēķiniem, norādīts Satiksmes ministrijas informācijā.

Pirmās palīdzības sniegšanas apmācības klātienē

No 1. marta klātienē varēs veikt pirmās palīdzības sniegšanas apmācības. Paredzēts, ka teorētiskā apmācība notiks attālināti, bet praktisko manipulāciju treniņš – klātienē.

Satiksmes ministrija skaidro, ka apmācību attālinātajā teorijas grupā varēs piedalīties ierobežots dalībnieku skaits (līdz 30 personām), tādējādi nodrošinot iespēju pasniedzējam sekot līdzi dalībai apmācībās un kursantiem uzdot jautājumus mācību procesa laikā.

Mācības notiks pēc individuāla pieraksta. Apmācāmais praktiskajā treniņā varēs piedalīties tikai pēc dalības attālinātajās teorijas nodarbībās, pirms nodarbības ar parakstu apliecinot, ka viņam nav elpceļu saslimšanas pazīmju un viņš neatbilst nevienai cilvēku grupai, kurai šobrīd būtu jāatrodas mājas izolācijā vai karantīnā.

Praktiskā nodarbība var notikt atsevišķā vēdināmā telpā, kuras izmērs nav mazāks par 20 m2. Apmācību laikā telpā jābūt pieejamam termometram un pulsa oksimetram – pasniedzējam pirms mācību uzsākšanas ir pienākums pārliecināties, ka viņa un dalībnieka temperatūras rādījumi ir atbilstoši notiktajām prasībām.

Nodarbības laikā gan pasniedzējs, gan apmācāmais izmanto vienreizējās lietošanas cimdus un vienreizlietojamo medicīnisko masku. Mācību laikā izmantotos individuālos mācību materiālus pēc nodarbības beigām jāutilizē vai jānodod dalībniekiem. Vairākkārt lietojamie materiāli, kā manekens, paklāji, pēc nodarbības jādezinficē.

Praktiskās manipulācijas, ciktāl tas iespējams, tiek demonstrētas uz manekena vai kāda cita priekšmeta. Manipulācijas, kuras nav iespējams trenēt bez savstarpējās saskarsmes, piemēram, stabilā sānu poza, realizējamas ar videosižeta demonstrējumu un pasniedzēja skaidrojumu attālinātās apmācības laikā.

Mācības norit 45 minūtes, pēc katras nodarbības tiek veikta virsmu dezinfekcija un telpas vedināšana vismaz 10–15 minūtes. Pasniedzējs ne retāk kā reizi nedēļā veic Covid-19 testu, ja vien nav vakcinēts.

 

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI