SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
01. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Kultūra
4
4

Fiksētas sēdvietas un 1 metrs – mazina ierobežojumus kultūras pasākumos

Stājas spēkā 01.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

No 1. augusta ir atviegloti pulcēšanās ierobežojumi, kas tika ieviesti, lai novērstu Covid-19 izplatību. Turpmāk ārā ir atļauts pulcēties 3000 cilvēkiem, bet kultūras pasākumos, kuros tiks nodrošinātas fiksētas un personalizētas sēdvietas, būs jānodrošina 1 m distance starp divu un četru  apmeklētāju grupām.

Pakāpeniski palielināt cilvēku skaitu, kāds drīkstētu pulcēties āra pasākumos, valdība lēma jau 9. jūnijā, apstiprinot Ministru kabineta (MK) noteikumus Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. Vēlāk, epidemioloģiskajai situācijai uzlabojoties,  MK lēma par vēl plašāku pulcēšanās ierobežojumu atcelšanu no 1. augusta.

Proti, noteikumu 14.3. punktā paredzēts, ka no 1. augusta līdz 31. augustam pasākumos vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās vienlaikus drīkst uzturēties ne vairāk kā:

  • 250 cilvēku iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir 1000 m2 vai mazāk;
  • 500 cilvēku iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir lielāka nekā 1000 m2, ar nosacījumu, ka telpās atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj telpas platība un infrastruktūra;
  • 3000 cilvēku ārā, ievērojot nosacījumu, ka vienai personai telpā tiek nodrošināti ne mazāk kā 4 m2.

Tāpat kā iepriekš, noteiktais maksimālais personu skaits neietver darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar pasākuma norises nodrošināšanu, arī sporta darbiniekus.

Prasību par maksimāli pieļaujamo personu skaitu nepiemēro pasākumiem, kuros apmeklētājs piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī.

Kultūras pasākumi ar fiksētām, personalizētām sēdvietām

Savukārt 28. jūlijā veiktie grozījumi MK noteikumos paver iespēju vēl plašākai kultūras pasākumu norisei un apmeklējumam. Noteikumi, kas regulē epidemioloģiskās drošības pasākumus, ir papildināti ar jaunu 16.1 punktu, kas paredz no 1. augusta neattiecināt prasību ievērot 2 m distanci un nodrošināt katrai personai 4 m2, ja pasākums norit muzejā, bibliotēkā, kultūras centrā, izstāžu zālē, brīvdabas estrādē, teātra ēkā, koncertzālē, kinoteātrī un ar minētajām vietām saistītajā ārtelpā un pasākuma laikā apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. “Jaunais nosacījums nav attiecināms uz pasākumiem, kuros apmeklētāji stāv kājās,” uzsver Kultūras ministrijas valsts sekretārs kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Apmeklētāji, atrodoties fiksētās, personalizētās sēdvietās, varēs sēdēt kopā pa divi, ja viņi nav vienas mājsaimniecības pārstāvji. Savukārt vienas mājsaimniecības locekļi varēs sēdēt ne vairāk kā četru personu grupā.

Starp katrām divām aizpildītajām sēdvietu grupām pasākuma rīkotājam būs jānodrošina 1 m distances ievērošana vai jāuzstāda aizsargbarjera.

Tomēr citās kultūras norišu koplietošanas telpās (kafejnīcā, labierīcībās, foajē un citur) pasākumu apmeklētājiem būs jāturpina ievērot savstarpēja 2 metru distance.

“Iecerēts, ka šāda kārtība ļaus kultūras iestādēm atsākt kultūras pasākumu sezonu un uzņemt vairāk apmeklētāju,” norāda U. Zariņš. Vienlaikus spēkā paliek prasība, ka mazākām kultūras vietām, kuru telpas platība nepārsniedz 1000 m2, maksimālais apmeklētāju skaits nevar pārsniegt 250 cilvēku, bet plašākās telpās, kas ir lielākas par 1000 m2, apmeklētāju skaits nedrīkst pārsniegt 50% no pieļaujamās telpu kapacitātes.  

Informāciju glabās vienu mēnesi

Informācija par kultūrvietās notiekošo pasākumu apmeklētājiem tiks fiksēta un uzglabāta vienu mēnesi, lai nepieciešamības gadījumā to varētu nodot Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā epidemioloģiskās izmeklēšanas veikšanai.

Kultūras ministrijas valsts sekretārs kultūrpolitikas jautājumos nezināja teikt, kā tieši notiks apmeklētāju sēdvietu fiksēšana, jo tā esot pasākuma organizatora atbildība. Vienlaikus U. Zariņš uzsvēra, ka speciāli neviens nepārbaudīs faktu, vai apmeklētāji, kuri sēdēs blakus četratā, patiešām dzīvo vienā mājsaimniecībā. Tomēr, apzinoties, ka ne visi cilvēki rīkosies godprātīgi, ir nolemts atļaut sēdēt kopā ne vairāk par četrām personām, lai saslimšanas gadījumā būtu vieglāk atrast kontaktpersonas.

Kā norāda Kultūras ministrija, regulējums attiecībā uz distances ievērošanu kultūrvietās notiekošajos pasākumos mainīts arī kaimiņvalstīs – Igaunija šādu regulējumu pieņēmusi š. g. 9. jūlijā (no 2020. gada 15. jūlija atļaujot iekštelpās pulcētie līdz 1500 personām, vienlaikus nosakot 50% no telpu piepildījuma kapacitātes), savukārt Lietuvā – š. g. 16. jūlijā (no 2020. gada 1. septembra atceļot kultūras pasākuma apmeklētāju skaita ierobežojumus un nosakot vismaz 1 metra distances ievērošanu).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI