SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri
4
4

Kucēni turpmāk jāčipo un jāreģistrē līdz četru mēnešu vecumam

Stājas spēkā 24.12.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 24. decembrī, stājas spēkā grozījumi Veterinārmedicīnas likumā, ar kuriem noteiktas stingrākas prasības suņu īpašniekiem.

Izmaiņas likumā paredz, ka īpašniekiem kucēni ar mikroshēmu ir jāapzīmē un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra (LDC) mājas (istabas) dzīvnieku datubāzē līdz četru mēnešu vecumam. Veterinārmedicīnas likums iepriekš noteica, ka tas ir jāveic līdz suņa sešu mēnešu vecuma sasniegšanai.

Zemkopības ministrija uzsver – mikročipa ievadīšana nenozīmē, ka suns ir reģistrēts LDC datubāzē. Tāpēc suņu īpašnieki ir aicināti būt atbildīgiem un pārliecināties, vai viņu mīlulis ir reģistrēts LDC datubāzē.

Ja suns līdz četru mēnešu vecumam tiek pārdots, dāvināts vai atdots u. tml., tam jau ir jābūt apzīmētam ar mikroshēmu un vakcinētam, kā arī jābūt saņemtai veterinārārsta izsniegtai mājas (istabas) dzīvnieka pasei. Tāpat sunim jābūt reģistrētam LDC datubāzē. Savukārt jaunajam īpašniekam ir jāparūpējas, lai LDC datubāzē tiek veikta suņa pārreģistrācija.

Veterinārmedicīnas likuma grozījumi arī paredz, ka suņiem turpmāk būs tikai viena veida dokuments – mājas (istabas) dzīvnieka pase. Atkāpe saglabāta attiecībā uz tiem suņiem, kuriem jau ir izsniegta vakcinācijas apliecība. Lai neradītu slogu dzīvnieku īpašniekiem, suņiem, kuriem jau ir izsniegta vakcinācijas apliecība, tā būs derīga visu mūžu un to nevajadzēs mainīt. Izņēmumi noteikti tad, ja īpašnieks ar suni grasās izceļot ārpus valsts vai ja vakcinācijas apliecība ir nozaudēta, vai vakcinācijas apliecībā nav vietas jaunām atzīmēm par vakcināciju.

LV portāls jau rakstīja, ka visiem suņiem no 2017. gada 1. janvāra ir jābūt apzīmētiem ar mikroshēmu un reģistrētiem datubāzē. To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 491 “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība”.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 880 “Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādis” paredz, ka suņu obligātās reģistrācijas maksa LDC ir 3,50 eiro. No maksājuma ir atbrīvoti īpašnieki suņiem pavadoņiem, suņiem asistentiem un suņiem, kas apmācīti uzbrukt cilvēkam. No reģistrācijas maksas ir atbrīvoti arī īpašnieki suņiem terapeitiem un valsts pārvaldes iestādes, kuras savā darbā izmanto suņus, kā arī dzīvnieku patversmes.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI