SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. oktobrī, 2019
6
6

Pieejama jauna, valsts apmaksāta zarnu vēža testēšanas metode

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No oktobra zarnu vēža profilaktisko pārbaužu veikšanai valsts apmaksā jaunu, daudz efektīvāku testu slēpto jeb neredzamo asiņu noteikšanai fēcēs. Tajā izmantotā imūnķīmijas metode sniedz iespēju diagnosticēt zarnu slimības, arī zarnu vēzi, agrīnā stadijā – pat pirms simptomu parādīšanās.

Pēdējos desmit gados Latvijā saslimstība ar kolorektālo vēzi turpina palielināties. Patlaban resnās un taisnās zarnas vēzis ir trešā biežākā onkoloģiskā saslimšana Latvijā, ko ik gadu no jauna diagnosticē vairāk nekā 1000 cilvēku (2017. gadā – 1131).

Veselības ministrijas informatīvajā ziņojumā “Par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019. gadā” iekļautie dati liecina, ka ap 70% Latvijas pacientu, kas saslimuši ar kolorektālo vēzi, slimības izraisīto komplikāciju dēļ mirst priekšlaicīgi. Tas ir viens no sliktākajiem rādītājiem pasaulē. Rietumeiropas valstīs (piemēram, Vācijā un Čehijā), pateicoties veiksmīgi ieviestam zarnu vēža skrīningam, šis rādītājs ir ap 45%.

Agrīnā stadijā zarnu vēzi iespējams izārstēt

Galvenais iemesls priekšlaicīgai mirstībai no zarnu vēža ir vēlīna slimības diagnostika. Neskatoties uz to, Latvijas iedzīvotāji valsts apmaksātajā zarnu vēža skrīninga programmā iesaistās negribīgi.

Nacionālā veselības dienesta rīcībā esošie dati liecina, ka 2017. gadā no zarnu vēža skrīninga mērķa grupas (sievietes un vīrieši no 50 līdz 74 gadiem) testu veica tikai 13%, 2018. gadā – 16%. Tas ir ļoti zems rādītājs un savstarpēji korelē ar drūmo statistiku – vairāk nekā puse no slimības gadījumiem Latvijā tiek atklāti 3. un 4. stadijā, kas būtiski apgrūtina pacienta ārstēšanu. Tikai 32% gadījumu slimība tiek diagnosticēta agrīni.

Iecerēts, ka testa metodes maiņa varētu veicināt iedzīvotāju iesaisti zarnu vēža savlaicīgas atklāšanas programmā un uzlabot programmas atsaucības rādītāju.

Tāpēc Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus nekautrēties un ar savu ģimenes ārstu tomēr izrunāt arī tik delikātu tēmu kā zarnu veselība. Tikai regulāras pārbaudes nodrošina iespēju savlaicīgi atklāt slimību un uzsākt ārstēšanu. “Agrīnā stadijā kolorektālo vēzi ir iespējams izārstēt,” – uzsvērts informatīvajā ziņojumā.

Kam, kur un kā veic zarnu vēža skrīningu

Ministru kabineta noteikumu Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība71.2. punkts paredz, ka reizi gadā valsts apmaksātu zarnu vēža skrīningtestu veic pacientiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem.

Lai veiktu zarnu vēža profilaktisko pārbaudi, ir jāvēršas ģimenes ārsta praksē, kur profilaktiskā pārbaude tiks veikta bez maksas.

Nacionālais veselības dienests vērš uzmanību, ka jaunā testa metode ir ne vien krietni precīzāka, bet arī krietni vienkāršāka par iepriekš pieejamajiem testiem. Jaunais tests veicams mājas apstākļos no vienas vēdera izejas. Pirms tā veikšanas pacientam nav jāievēro diētas ierobežojumi.

“Ģimenes ārsta praksē tiks izsniegts testa komplekts un informācija par testa veikšanas nosacījumiem mājas apstākļos. Savukārt informācija par testa rezultātiem pacientam tiks nosūtīta īsziņas veidā, e-pastā vai vēršoties pie ģimenes ārsta praksē. Ja pēc pārbaudes tiks konstatēts, ka nepieciešamas papildu veselības pārbaudes, ģimenes ārsts izsniegs nosūtījumu turpmākajiem izmeklējumiem,” skaidro NVD.

Ņemot vērā testa nomaiņas pārejas periodu, no 2019. gada 1. oktobra līdz 2020. gada 1. janvārim ģimenes ārsti iedzīvotājiem var izsniegt gan vecos, gan jaunos testa komplektus.

Informāciju par valsts apmaksātu zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes veikšanu var arī noskaidrot, vēršoties pie NVD Klientu apkalpošanas centra speciālistiem, zvanot pa bezmaksas tālruni 80001234 vai NVD mājaslapas sadaļā “Vēža savlaicīgas atklāšanas programma”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI