SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
20. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
10
10

Kā noskaidrot, vai izglītības iestāde ir reģistrēta PVD

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

PVD infografikas fragments

Ikvienam uzņēmumam, kas iesaistās pārtikas apritē, ir jābūt reģistrētam Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Un ikviens vecāks, kurš savu bērnu ved, piemēram, uz privātu izglītības iestādi, var pārbaudīt, vai šī iestāde ir reģistrēta. Kā pārliecināties par uzņēmuma reģistrāciju PVD, un kā šie uzņēmumi tiek uzraudzīti?

īsumā
  • PVD ir reģistrēti 1656 uzņēmumi, kas nodrošina sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus Latvijas izglītības iestādēs.
  • Par to, vai uzņēmums, tostarp izglītības iestāde, ir reģistrēts PVD, var pārliecināties PVD uzņēmumu reģistrā.
  • Reģistrā ir redzams arī pēdējais uzņēmuma vērtējums, kas apzīmēts ar burtu A, B vai C.
  • Ēdinātājus, kuri apkalpo izglītības iestādes, PVD pārbauda vismaz trīs reizes gadā.
  • Plānveida pārbaudes izglītības iestādēs visā Latvijā tiek veiktas katru dienu visa mācību gada laikā.

Par to, vai uzņēmums, tostarp izglītības iestāde, ir reģistrēts un tātad PVD uzraudzīts, var pārliecināties, atverot PVD uzņēmumu reģistru un ievadot interesējošo objektu.

Reģistrā ir redzams arī pēdējais uzņēmuma vērtējums, kas apzīmēts ar burtu A, B vai C. Ko nozīmē šie apzīmējumi:

  • A – pilnībā atbilst pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām;
  • B – atbilst pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, taču konstatētas neatbilstības, kas neietekmē pārtikas nekaitīgumu un drošumu;
  • C – neatbilst pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

Ja izglītības iestādē tiek nodrošināti ēdināšanas pakalpojumi, neatkarīgi no tā, vai gatavots uz vietas vai ēdiens tiek piegādāts no kāda cita objekta, tai ir jābūt reģistrētai PVD, tāpēc ikviens vecāks, kurš savu bērnu ved, piemēram, uz privātu izglītības iestādi, var pārbaudīt, vai šī iestāde ir reģistrēta PVD.

Dati par 2019. gada 1. pusgadu liecina, ka PVD ir reģistrēti 1656 uzņēmumi, kas nodrošina sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus Latvijas izglītības iestādēs. Tie, līdzīgi kā ēdinātāji, kas apkalpo slimnīcas, pansionātus un ieslodzījuma vietas, ir augsta riska objekti, kurus PVD pārbauda vismaz trīs reizes gadā, bet uzņēmumus, par kuriem saņemtas sūdzības, – vēl biežāk.

Plānveida pārbaudes izglītības iestādēs visā Latvijā tiek veiktas katru dienu visa mācību gada laikā. Šogad PVD izglītības iestāžu ēdinātājus ir pārbaudījis jau 2165 reizes. 

Lai gan PVD pamatfunkcija ir pārtikas nekaitīguma un drošuma kontrole, dienesta inspektori, veicot pārbaudes izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos, pārbauda arī to, vai, sniedzot ēdināšanas pakalpojumus, tiek ievērotas izglītības iestāžu audzēkņiem noteiktās uztura normas (PVD šo jomu uzticēts kontrolēt no 2012. gada), kā arī pārtikas produktu piegāžu atbilstību zaļā publiskā iepirkuma prasībām (PVD kontrolē no 2018. gada). Tāpat PVD kopš 2004. gada pārbauda, kā iestādēs tiek īstenota valsts atbalsta programma piena, augļu un dārzeņu  produktu piegādei “Skolas piens” un “Augļi skolai”.

Kopumā PVD ir reģistrēti vairāk nekā 30 tūkstoši uzraudzības objektu, kas, izvērtējot riskus, tiek pārbaudīti no vienas līdz četrām reizēm gadā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI