SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Kā darba devējam pieteikties vajadzīgo speciālistu apmācībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ja uzņēmumam vajadzīgi speciālisti, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pēc darba devēja pieprasījuma tos sagatavos, apmācot bezdarbniekus nepieciešamajās profesijās jebkurā licencētā profesionālās pilnveides izglītības programmā, profesionālās tālākizglītības vai neformālās izglītības programmā. Lai darba devējs būtu pārliecināts par izvēlēto kandidātu atbilstību uzņēmuma vajadzībām, pirms apmācības sākuma darba devējs piedalās atlasē un izvēlas piemērotākos kandidātus. Apmācību organizē un apmaksā NVA.

īsumā
  • Atbilstoši uzņēmuma vajadzībām NVA organizē un apmaksā bezdarbnieku apmācību nepieciešamajā profesijā.
  • Uzņēmums piedalās bezdarbnieku atlasē un izvēlas savām prasībām atbilstošus pretendentus.
  • Darba devējam ir iespēja sadarbībā ar izglītības iestādi izstrādāt jaunu, uzņēmuma specifikai atbilstošu izglītības programmu.
  • Darba devējs uzņemas pienākumu pēc apmācības pabeigšanas pieņemt bezdarbnieku darbā un nodarbināt attiecīgajā profesijā vismaz sešus mēnešus.

Nodarbinātības valsts aģentūra veic bezdarbnieku apmācību atbilstoši uzņēmuma vajadzībām:

Ja darba devējam vajadzīgie speciālisti jāapmāca tādās profesijās, kuru nav NVA piedāvājumā, tiek izsludināta apmācību īstenotāju pieteikšanās nepieciešamās apmācību programmas īstenošanai. Ja darba devējam nepieciešami darbinieki, kuru apmācībai jāizstrādā jauna izglītības programma, izglītības iestāde sadarbībā ar darba devēju var izstrādāt jaunu izglītības programmu konkrētā uzņēmuma prasībām atbilstošu speciālistu sagatavošanai.

Kā pieteikties speciālistu apmācībai?

Lai uzsāktu nepieciešamo speciālistu apmācību, darba devējam jāiesniedz rakstisks pieprasījums tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā atrodas uzņēmums. Pieprasījumā jānorāda:

  • fiziskās vai juridiskās personas nosaukums;
  • kontaktinformācija;
  • apmācības programma vai iegūstamā kvalifikācija;
  • apmācāmo bezdarbnieku skaits un cita nepieciešamā informācija.

Kādi ir sadarbības nosacījumi?

NVA slēdz ar darba devēju atbilstošu līgumu par apmācības organizēšanu. Profesionālās tālākizglītības programmas apguves laikā darba devējs var piedāvāt prakses vietas savā uzņēmumā, nodrošinot nākamo darbinieku sagatavošanu atbilstoši konkrētā uzņēmuma specifikai. Darba devējs uzņemas pienākumu pēc apmācības pabeigšanas pieņemt bezdarbnieku darbā un nodarbināt attiecīgajā profesijā vismaz sešus mēnešus.

Ja bezdarbnieks bez attaisnojoša iemesla pēc apmācības pabeigšanas netiek pieņemts darbā, darba devējs atmaksā NVA finanšu līdzekļus, kas izlietoti apmācību izmaksu segšanai.

Darba devējs piedalās bezdarbnieku atlasē un izvēlas savām prasībām atbilstošus pretendentus. Uzņēmums sadarbībā ar NVA patstāvīgi vai no NVA piedāvājuma izvēlas izglītības iestādi, kas veiks apmācību. Darba devējam ir iespēja sadarbībā ar izglītības iestādi izstrādāt jaunu, uzņēmuma specifikai atbilstošu izglītības programmu.

Detalizētāka informācija par Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” pasākumu “Bezdarbnieku apmācība pēc darba devēja pieprasījuma” atrodama NVA mājaslapā un jebkurā NVA filiālē visā Latvijā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI