SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
11. martā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Aizbildnis atlīdzību no Latvijas varēs saņemt arī ārzemēs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai uzlabotu atbalstu ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem un sekmētu, ka viņi aug ģimeniskā vidē, Valsts sociālo pabalstu likumā tagad noteikts, ka aizbildnim turpmāk būs iespēja saņemt atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu arī tad, ja viņš ar aizbilstamo pastāvīgi dzīvos ārvalstī.

FOTO: Freepik

Aizbildnis atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu varēs saņemt arī pēc pārcelšanās kopā ar aizbilstamo uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs. To nosaka jaunie Valsts sociālo pabalstu likuma grozījumi.

īsumā
  • Satversmes tiesa 2018. gada oktobrī ierosināja lietu par Valsts sociālo pabalstu likuma normām, kas paredz pārtraukt atlīdzības izmaksu par aizbildņa pienākumu pildīšanu, ja aizbildnis ar bērnu pārceļas dzīvot uz citu valsti.
  • Saeima likumu ir grozījusi, izmaiņas ir stājušās spēkā. Atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu izmaksās arī tad, ja aizbildnis un bērns pastāvīgi nedzīvos Latvijā.
  • Šī atlīdzība ir 54,07 eiro mēnesī neatkarīgi no bērnu skaita aizbildnībā.

Grozījumi likumā izstrādāti saistībā ar 2018. gada 16. oktobrī Satversmes tiesā ierosināto lietu par Valsts sociālo pabalstu likuma normu atbilstību valsts pamatlikumam, proti, noteikto liegumu saņemt atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu, pārceļoties dzīvot uz citu valsti.

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Zita Mustermane norāda, ka grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā paredz, ka aizbildnim turpmāk būs iespēja saņemt atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu arī gadījumos, ja viņš ar aizbilstamo pastāvīgi dzīvos ārvalstī. Šī atlīdzība ir 54,07 eiro mēnesī neatkarīgi no bērnu skaita aizbildnībā.

Saskaņā ar likumā iepriekš noteikto kārtību aizbildņiem atlīdzības izmaksa tika pārtraukta, ja aizbildnis ar aizbilstamo pārcēlās uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs.

Grozījumus izstrādāja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un virzīja un pieņēma tos kā steidzamus.

Noteikumu anotācijā skaidrots: atbilstoši Civillikumam tēvs un māte uz aizgādības tiesību pamata ir sava nepilngadīgā bērna dabiskie aizbildņi. Brīdī, kad bērna vecāki vairs nevar turpināt realizēt savas aizgādības tiesības attiecībā pret bērnu (piemēram, bērna vecāki ir miruši, pazuduši, pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības, ilgstošas slimības dēļ vecāki nespēj uzņemties rūpes par bērnu), jāmeklē persona, kura varētu kļūt par bērna aizbildni.

Aizbildnis aizvieto saviem aizbilstamajam vecākus, kā arī pārstāv bērnu personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Valsts sociālo pabalstu likuma 10. pantā noteikts, ka personai, kura likumā noteiktajā kārtībā iecelta par aizbildni, ir tiesības saņemt atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu.

Šādu atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu Latvijā saņem gandrīz 3200 cilvēku. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati liecina, ka līdz šim ik gadu aptuveni pieciem aizbildņiem tika pārtraukta atlīdzības izmaksa par aizbildņa pienākumu pildīšanu saistībā ar pārcelšanos uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs.

Ņemot vērā, ka bērnu skaits, kuri varētu ar aizbildni doties uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, ir mainīgs, tai skaitā daļa bērnu sasniedz pilngadību, tiek atgriezti bioloģiskajā ģimenē u. c., tiek pieņemts, ka vidēji gadā atlīdzība par aizbildņa pienākumu pildīšanu būtu izmaksājama 10 aizbildņiem. Līdz ar to aizbildņa atlīdzības izmaksai prognozējamie izdevumi gadā būtu apmēram 6500 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses sekretāre Iveta Daine informē: jauno kārtību, ka atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu aizbildnim izmaksā arī tad, ja aizbildnis un bērns pastāvīgi nedzīvo Latvijā, likuma grozījumi nosaka no 2019. gada 7. marta.

Atlīdzība ir viens no valsts sociālo pabalstu veidiem. Attiecībā uz citiem valsts sociālajiem pabalstiem, kurus aizbildnis saņem no VSAA par aizbildnībā esošo bērnu, spēkā paliek iepriekšējā kārtība. Proti, visu pārējo valsts sociālo pabalstu izmaksu (piemēram, pabalstu aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai, ģimenes valsts pabalstu un citus ar bērna aprūpi un audzināšanu saistītus pabalstus) pārtrauc, ja aizbildnis un bērns, par kuru tiek maksāts pabalsts, izbrauc no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī.

Aizbildņi, kuriem atlīdzības izmaksa ir pārtraukta sakarā ar izbraukšanu uz ārvalsti, atlīdzību var atkal pieprasīt, iesniedzot aizpildītu iesnieguma veidlapu VSAA:

  • pa pastu – nosūtot jebkurai VSAA nodaļai;
  • elektroniski – nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz e-pasta adresi edoc@vsaa.gov.lv;
  • klātienē – jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā.

Ja iesniegums būs iesniegts gada laikā, VSAA atlīdzību aizbildnim piešķirs un izmaksās par iepriekšējiem 12 mēnešiem, bet ne ātrāk kā no tiesību rašanās brīža. Par periodu no 2019. gada 7. marta atlīdzību varēs pieprasīt līdz 2020. gada 7. martam. Ja iesniegums būs iesniegts līdz 2019. gada 1. jūlijam, bet tiesības uz atlīdzību būs no 7. marta, tad VSAA atlīdzību par visu periodu izmaksās ne vēlāk kā līdz 2019. gada 31. jūlijam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI