SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
17. janvārī, 2019
18
18

Ceļā uz “Brexit”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Oficiālo paziņojumu par nodomu izstāties no Eiropas Savienības Apvienotā Karaliste Eiropadomei iesniedza 2017. gada 29. martā. Tas nozīmē, ka Līguma par Eiropas Savienību 50. pantā noteiktais divu gadu termiņš, kurā ir jānoslēdz izstāšanās līgums, strauji tuvojas noslēgumam – līdz tam atlikušas vien 10 nedēļas. Lai palīdzētu iedzīvotājiem orientēties saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos gaidāmajās izmaiņās normatīvajos aktos un to būtībā, LV portāls izveidojis jaunu satura sadaļu – “Brexit”.

Pēc graujošās sakāves, kuru Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja piedzīvoja otrdien, 15. janvārī, kad Pārstāvju palāta ar pārliecinošu balsu vairākumu (432 pret 202) neatbalstīja nepilnus divus gadus ilgās un smagās sarunās ar Eiropas Savienību (ES) panākto izstāšanās līguma projektu, skaidrības par “Brexit” praktisko norisi joprojām nav.

Lai gan pastāv liels risks, ka īstenosies ļaunākais scenārijs, kurā Apvienotā Karaliste izstājas bez jebkāda līguma, tās priekšstāvju pretrunīgi vērtētais lēmums, iespējams, paver plašāku laukumu politiskiem manevriem, piemēram, izmantot Līguma par ES 50. pantā paredzēto iespēju lūgt divu gadu termiņu pagarināt. Tam gan ir nepieciešams visu ES dalībvalstu (Eiropadomē) vienbalsīgs atbalsts.

Pagarinājums būtu iespēja turpināt sarunas par Apvienotās Karalistes parlamentam vairāk pieņemamu izstāšanās līguma projektu, sarīkot ārkārtas vēlēšanas vai pat jaunu referendumu. Tiesa, arī pēc vēsturiskā balsojuma Pārstāvju palātā premjerministre uzsvēra, ka termiņa pagarinājums netiek izskatīts kā variants un, sekojot tautas izteiktajai gribai 2016. gada referendumā, Apvienotajai Karalistei ir jāizstājas no Eiropas Savienības iepriekš noteiktajā termiņā – 29. martā.

Tikmēr debatēs Eiropas Parlamentā, kas notika nākamajā rītā pēc Apvienotās Karalistes Pārstāvju palātas balsojuma pret “Brexit” līgumu, izskanēja skaidrs vēstījums neatbalstīt papildu kompromisus. “ES nepieļaus esošo pamatprincipu atcelšanu ne attiecībā uz miera procesu un robežu ar Īriju, ne uz pilsoņu tiesībām,” sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Franss Timmermanss. Izstāšanās līgums ir vienīgais kompromiss, kāds iespējams Apvienotās Karalistes valdības novilkto sarkano līniju ietvaros, uzsvēra ES galvenais sarunu vedējs Mišels Barnjē.

Ja T. Mejas valdība 16. janvāra vakarā izturēs parlamenta uzticības balsojumu, tai 21. janvārī parlamentam jāpiedāvā turpmākās rīcības “plāns B”.

Savukārt, ja netiks noslēgts izstāšanās līgums un Apvienotā Karaliste nelūgs termiņa pagarinājumu, 2019. gada 30. martā plkst. 00.00 pēc Centrāleiropas laika (attiecīgi plkst. 01.00 pēc Latvijas laika) Apvienotā Karaliste kļūs par trešo valsti - valsti, kurai nav saistoši Eiropas Savienības līgumi.

Informācijai!

Jaunajā LV portāla satura sadaļā “Brexit” būs pieejami skaidrojumi par tiesību aktiem un regulējumu, kas pieņemts saistībā ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības. Šeit vienuviet būs pieejama valsts iestāžu sniegtā informācija, kā arī tiks publicētas atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem, kas saņemti, izmantojot LV portāla E-konsultāciju rīku.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI