SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
17. oktobrī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Valsts vērtības
46
46

Klajā nāk Nacionālā enciklopēdija

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 18. oktobrī, notiks Nacionālās enciklopēdijas drukātā sējuma “Latvija” atvēršanas pasākums. Savukārt no 18. decembra ikvienam brīvi pieejama būs Nacionālās enciklopēdijas elektroniskā versija. Enciklopēdijas mērķis ir kļūt par nozīmīgāko informācijas resursu latviešu valodā, uzsver tās galvenais redaktors Valters Ščerbinskis.

Nacionālās enciklopēdijas saturu veido dažādu nozaru ekspertu sagatavoti šķirkļi jeb enciklopēdijas raksti, kas satur koncentrētu un aprobētu informāciju ar noteiktu satura uzbūvi un apjomu. Ja drukātajā sējumā saturs ir par Latviju, tad elektroniskajā versijā būs atrodama universāla informācija. Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis atzīst, ka “drukātā sējuma 864 lappusēs tomēr nav visu iespējams publicēt, toties nākotnē elektroniskā versija būs vēl pilnīgāka un visu aptverošāka”.

Viņaprāt, mūsdienīgs enciklopēdiskas formas un augstas ticamības satura resurss nepieciešams zināšanu ieguvei: “Pieļauju iespēju, ka zināšanas ir svarīgākais, kas palīdz cilvēkam rīkoties pareizāk vai labāk, līdz ar to arī uzlabot dzīves kvalitāti.” Lai gan šobrīd tīmeklis piedāvā šķietami plašu telpu, lietpratēju radītās zināšanas ir grūti vai pat neiespējami atrast. “Mūsu uzdevums ir rūpēties par lasītāju, kuram galvenā zināšanu ieguves valoda ir latviešu valoda,” piebilst V. Ščerbinskis.

Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors uzskata, ka darbs pie enciklopēdijas uzsākts īstajā brīdī, jo tieši šajā laikā kļuva diezgan skaidri tehnoloģiskās attīstības virzieni pasaulē, kā arī izkristalizējās enciklopēdijas nepieciešamības pamatojums.

Ceturtdien, 18. oktobrī, plkst. 16.00 LNB ātrijā atklās Nacionālās enciklopēdijas drukāto sējumu “Latvija”, informē Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts. Sējums “Latvija” no 19. oktobra būs nopērkams LNB Draugu telpā (1. stāvā) un Jāņa Rozes grāmatnīcās visā Latvijā. Vēlāk tas būs pieejams arī citās grāmatu tirdzniecības vietās. Sējuma pirmā tirāža ir 3000 eksemplāru, taču sakarā ar iedzīvotāju lielo interesi LNB izsludinājusi iepirkumu vēl 1000 eksemplāru izgatavošanai. LNB Draugu telpā izdevums būs nopērkams par 38,50 eiro.

No 2018. gada 18. decembra tiks atvērta Nacionālās enciklopēdijas elektroniskā vietne, plašs augstas ticamības bezmaksas informācijas resurss latviešu valodā ar iespēju to nemitīgi pilnveidot. Nacionālo enciklopēdiju internetā varēs izmantot bez lietotāja reģistrācijas.

Labs saturs
46
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI