SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
05. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
1
24
1
24

Jauni sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē

Stājas spēkā 05.07.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 5. jūlijā, stājas spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Tie paredz bargākus sodus par vairākiem būtiskiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, tostarp arī transporta vadītājam par viedierīču lietošanu, transportlīdzeklim esot kustībā, par aizsargķiveres nelietošanu, kā arī nepiesprādzēšanos ar drošības jostu.

Valsts policijas (VP) sniegtie dati liecina, ka mobilā telefona lietošana pie stūres joprojām ir aktuāla problēma. Proti, šogad sešos mēnešos par šo pārkāpumu policija ir noformējusi 1744 administratīvā pārkāpuma protokolus. Ja iepriekš par šādu pārkāpumu piemēroja brīdinājumu vai naudas sodu līdz 15 eiro, tad no šodienas autovadītājiem par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, transportlīdzeklim esot kustībā, tiks piemērots sods no 25 līdz 100 eiro. Vienlaikus VP vērš uzmanību, ka minētais neattiecas uz brīvroku sistēmas izmantošanu.

Savukārt par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu, kā arī par tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies, šogad jau ir noformēti 8826 administratīvā pārkāpuma protokoli, liecina VP statistika. Līdz šim par šādu pārkāpumu izteica brīdinājumu vai piemēroja naudas sodu 30 eiro apmērā, taču no 2018. gada 5. jūlija par pārkāpumu izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu no 30 līdz 70 eiro apmērā. Tādu pašu sodu piemēros motociklu, triciklu, kvadriciklu un mopēdu vadītājiem par aizsargķiveres nelietošanu vai pasažiera bez galvā uzliktas aizsprādzētas aizsargķiveres vešanu.

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) paredz administratīvo sodu vadītājiem arī par tādām agresīvas braukšanas izpausmēm kā apzinātas sānslīdes radīšana, braukšana ar mopēdu vai motociklu uz viena riteņa vai triciklu, kvadriciklu uz aizmugurējiem riteņiem uz ceļa vai citās vietās, kur iespējama satiksme. Turpmāk sods par minētajiem pārkāpumiem būs no 70 līdz 280 eiro. Papildus VP norāda, ka turpmāk transportlīdzekļu vadītājus sodīs par apzināti strauju bremzēšanu, ja tā nebūs nepieciešama ceļu satiksmes drošībai.

VP vērš uzmanību, ka sporta un paraugdemonstrējumu pasākumu laikā varēs noteikt izņēmumus.

Vienlaikus šodien stājas spēkā izmaiņas soda piemērošanā par bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanas noteikumu pārkāpšanu, par brīdinājuma signāla došanas kārtības noteikumu pārkāpšanu, kā arī drošas distances vai intervāla neievērošanu, norāda Valsts policija, aicinot ievērot ceļu satiksmes noteikumus un rūpēties par savu drošību.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI