NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Ceļu satiksme
4
4

Uz ceļa pirmajā vietā – sava un citu drošība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika. Avots: CSDD

Centīsimies padarīt šo dienu par drošāko dienu ceļu satiksmē, mudina Valsts policija, aicinot ikvienu ceturtdien, 25. septembrī, atbalstīt akciju “Eiropas diena bez upuriem uz ceļa”. Akciju atbalsta Eiropas Komisija, kas īsteno projektu EDWARD, mudinot satiksmes dalībniekus pirmajā vietā allaž likt drošību.

Valsts policija (VP) informē, ka tā visā Latvijā pastiprināti strādās un uzraudzīs ceļu satiksmi, lai pavadītu dienu uz Eiropas ceļiem bez neviena ceļu satiksmes negadījuma ar bojāgājušajiem un smagi ievainotajiem, cenšoties padarīt šo dienu par drošāko dienu ceļu satiksmē. Akcijas laikā pastiprināta uzmanība tiks pievērsta gan autovadītāju, gan mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku dalībai ceļu satiksmē, skaidrojot riskus, kas rodas Ceļu satiksmes noteikumu neievērošanas gadījumos. Tiks kontrolēta drošības jostu un bērnu sēdeklīšu lietošana, kā arī likumsargi veiks pastiprinātu ātruma kontroli. Notiks pārbaudes, lai atklātu tos, kas brauc pie stūres reibumā.

Latvijā šogad līdz 23. septembrim ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 92 satiksmes dalībnieki, bet 340 smagi ievainoti. Attiecīgi pērn šajā periodā ceļu satiksmes negadījumos bojā gāja 91 cilvēks, bet smagi cieta 402 personas. 2018. gadā kopumā ceļu satiksmes negadījumos Latvijā dzīvību zaudēja 148 cilvēki (2017. gadā 136), smagus ievainojumus ceļu satiksmes negadījumos pērn guva 542 cilvēki, kas arī ir vairāk nekā 2017. gadā (496). Eiropā uz ceļiem ik dienu dzīvību zaudē aptuveni 70 ceļu satiksmes dalībnieki.

Valsts policija atgādina, ka pagājušajā gadā EDWARD dienā Latvijā šo dzīvības līniju izdevās noturēt un pavadīt dienu bez ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušajiem vai smagi cietušajiem.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis: “Akcijas galvenais mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, pastiprināti pievēršot uzmanību tam, ka ikviena satiksmes dalībnieka attieksme un uzvedība uz ceļa ir priekšnosacījums drošai satiksmei. Ikdienā, dodoties ceļā, neviens neplāno iekļūt avārijā vai citā bīstamā situācijā, tomēr negadījumi notiek. Tam ir dažādi iemesli, tomēr viens faktors, ko ikkatrs satiksmes dalībnieks var ietekmēt, ir paša attieksmes maiņa un satiksmes drošības “kaitīgo” paradumu izskaušana. Un šos paradumus var izskaust, ja vien katrs atbildīgi attiektos gan pret savu, gan arī līdzcilvēku drošību. Tā ir ikviena atbildība!”

Projekts EDWARD norisinās jau otro gadu. Ceturtdien visā Eiropā notiek vairāk nekā 100 satiksmes drošības pasākumu. Ikvienam ir iespēja tiešsaistē parakstīt apņemšanos, paužot savu atbalstu Eiropas dienai bez upuriem uz ceļa.

Pirmā Eiropas diena bez upuriem uz ceļa guva lielus panākumus. Aptuveni 103 tūkstoši organizāciju un privātpersonu parakstīja apņemšanos rūpēties par satiksmes drošību, un visā Eiropā notika vairāk nekā 80 ceļu satiksmes drošības pasākumu, kurus rīkoja valdības iestādes, privātās, sabiedriskās un labdarības organizācijas, skolas, koledžas un augstskolas, kā arī privātpersonas.

Bīstama autobraukšana ir viens no galvenajiem iemesliem, kas izraisa smagas avārijas. Ja vadītāji mainītu savu izturēšanos pie stūres – piesprādzētos, nepārsniegtu atļauto ātrumu, nebrauktu dzērumā un neaizrautos ar blakuslietām –, izdotos izglābt daudzu cilvēku dzīvību. Labākais paņēmiens, kā sasniegt mērķi un samazināt bojāgājušo un smagi savainoto skaitu, ir izglītot sabiedrību, vienlaikus kontrolējot noteikumu izpildi un iestrādājot drošības tehnoloģijas automobiļu konstrukcijā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI