SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
09. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
3
3

Dāvanas skolai – brīvprātīgas, ne obligātas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla kolāža

Kamēr topošo absolventu domas riņķo vienīgi ap eksāmeniem un to potenciālajiem rezultātiem, vecāki sāk domāt par to, kā varētu skolai pateikties par bērniem sniegto izglītību. Jāatceras, ka tas nav vecāku pienākums, bet gan brīva griba un skolotājs nedrīkst iesaistīties šajā procesā.
īsumā
  • Skolām nav aizliegts saņemt ziedojumus un dāvanas, bet tiem jābūt brīvprātīgiem.
  • Skolotājs nevar iesaistīties naudas vākšanā vai dāvanas izvēlē.
  • Skolām dāvanas jānoformē atbilstoši prasībām par inventāra uzskaiti.

Tuvojas izlaidumu laiks – kas, protams, nāks ar tēriņiem. 9.klase savas skolas gaitas beigs 12.jūnijā, bet 12.klase vidusskolas posmu noslēgs līdz 19.jūnijam. Papildus tam, lai sapucētu savu absolventu izlaidumam, vecāki var vēlēties pateikties skolai un tās skolotājiem par sniegto izglītību un gadiem, kas pavadīti, apgūstot zinības. Šādu iespēju - saņemt dāvanas - skolām ļauj arī Izglītības likuma 59.pants, kas nosaka: izglītības iestādes var saņemt papildu finanšu līdzekļus ziedojumu un dāvinājumu veidā. Līdz ar to skolas var saņemt gan dāvinājumus, gan ziedojumus.

Parasti vecāki vai absolventi par dāvanu izlemj, savstarpēji vienojoties. Tas var būt ieguldījums skolas iekšējās un ārējās vides uzlabošanā – piemēram, iestādot kokus, uzstādot soliņus pie skolas, nokrāsojot nolupušo skolas sienu. Tāpat vecāki var izvēlēties uzdāvināt skolai kādu konkrētu priekšmetu, piemēram, kafijas aparātu skolotāju istabai, gleznu vai jaunas mācību grāmatas skolas bibliotēkai.

Vecāki var izvēlēties arī nedot naudu dāvanai

Lai kādu dāvanu skolai vecāki arī neizvēlētos, jāatceras, ka dāvināšanai jābalstās uz brīvprātības principu – tā nevar būt kā obligāts pienākums.

Arī vecāki tomēr ir dažādi – vienam liksies, ka nepieciešama dārga dāvana, citi, iespējams, tādu nevēlēsies vispār. Vēlmei dāvināt tomēr ir jābūt kā pateicībai par iegūto, nevis pienākumam, par kura nepildīšanu pienākas nosodījums.

Turklāt atšķiras arī katras ģimenes finansiālais stāvoklis –tā kā izlaidums saistās ar lieliem tēriņiem, jau iegādājoties nepieciešamo apģērbu u.c., vēl papildu tēriņi var spēcīgi iesist pa kabatu. Vispareizāk būtu tomēr vecāku starpā izrunāt šos jautājumus, lai nonāktu pie kopsaucēja.

"Par skolas darbības atbilstību normatīvajiem aktiem atbild iestādes vadītājs."

Realitātē gan sanāk nedaudz citādāk, un arī tie vecāki, kuri nevēlas vai nevar samaksāt – vai nu finansiālu iemeslu, vai principa dēļ, to bieži vien tomēr izdara, saņemot psiholoģisku spiedienu no pārējiem vecākiem – kā tad būšu vienīgais, kas nedos. Vai arī tos nokaunina par sīkumainību un nepateicību. Līdz ar to jautājums nav viennozīmīgs.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departamenta direktora vietnieks Maksims Platonovs norāda: nereti tie ir konkrēti vecāki, kas vēlas pateikties skolai, izvirzot priekšlikumu iegādāties un uzdāvināt skolai noteiktu dāvanu. Citi tam nepiekrīt, un veidojas konflikti. "Nav pieļaujams, ka no konkrētu vecāku savstarpējām domstarpībām cieš skolas izglītojamie vai pārējie vecāki. Uzskatu, ka būtiska ir arī pedagogu un izglītības iestādes vadības attieksme pret ziedojumu un dāvinājumu saņemšanu. Jo skaidrāka skolas vadības nostāja par dāvinājumu nepieļaujamību, jo pastāv lielāka varbūtība, ka pedagogu vidū dāvinājumi skolai netiek popularizēti. Jebkurā gadījumā par skolas darbības atbilstību normatīvajiem aktiem atbild iestādes vadītājs. Tas nozīmē: viņam arī jānodrošina, ka skolas ziedojumu vai dāvinājumu procesā tiek ievērots brīvprātības princips."                                                                                                                  

Pedagogi nevar iesaistīties dāvanu izvēles procesā

Līdz ar to nevienam vecākam nevar likt dāvināt vai ziedot skolai. Tas nozīmē arī to, ka skola nevar veikt piezīmes vai ierakstus skolēna e-klasē par naudas vākšanu. Rodas loģisks jautājums – kāda ir skolotāju nozīme šajā dāvanas izvēles un ieceres procesā? Nekāda. IKVD pārstāvis Maksims Platonovs uzsver: pedagogi vispār nevar iesaistīties ne ziedojumu, ne dāvinājumu vākšanā. Tas pārsniedz viņu kompetenci.

Ir dzirdēti gadījumi, kad skolotāji paši dod mājienus vecākiem un skolotājiem par to, ka tuvojas izlaidumu laiks, norādot konkrētas lietas, kas nepieciešamas skolai, un samulsinot audzēkņus, kas par dāvanām, iespējams, nemaz nav domājuši. "Nav ētiski un pieņemami, ja skolotājs pats uzsāk sarunu par to, kas konkrēti nepieciešams skolai, kā arī piedalās finanšu līdzekļu iekasēšanā un dāvanas pirkšanas organizēšanā. Skolotājam no tā ir jānorobežojas," norāda IKVD pārstāvis. Protams, ja vecāki paši interesējas par to, kā skolai trūkst, tad pedagogs vai skolas vadība var sniegt priekšlikumus, tomēr tas nenozīmē, ka skolas vadības nosauktu lietu vecākiem būtu arī jāpērk.

Nenoliedzami, ka vecāki un absolventi individuāli ar ziediem vai dāvanu var īpaši iepriecināt arī savu klases audzinātāju vai mīļu skolotāju, pateicoties par sniegtajām zināšanām.

Oficiālo daļu apmaksā skola, bet vecāki – ballīti vai pasākumu pēc svinīgās ceremonijas

Vēl viens strīdīgs moments ir paša izlaiduma norise. Pēc svinīgās daļas parasti skolēnus un vecākus sagaida neoficiālā daļa, kam nereti īrē atsevišķas telpas ārpus skolas. M.Platonovs skaidro: "Neoficiālās izlaiduma daļas pasākumu norise ir ļoti atkarīga no vecāku vēlmēm un maksātspējas. Atestātu vai apliecību par izglītības iegūšanu, direktora rokasspiedienu jau var saņemt skolas aktu zālē, un tam nav nepieciešams īrēt speciālas telpas. Savukārt ārpusskolas pasākumu organizēšanai nepieciešamās naudas summas var būt diezgan lielas, un atsevišķi vecāki par to ir izteikuši savu neapmierinātību dienestam adresētajos iesniegumos. Tomēr jāatzīmē, ka skolai ir jānodrošina oficiālās izlaiduma daļas organizēšana un norise, savukārt par absolventu un viņu vecāku papildu vēlmju piepildīšanu skola nevar būt atbildīga."

Līdz ar to vecākiem pašiem ir jāvienojas par to, vai, kur un par cik lielu summu tiks organizēta t.s. neoficiālā izlaiduma daļa un kurš būs atbildīgs par nepieciešamās naudas savākšanu. Nereti vien vecāku savstarpējās nesaprašanās dēļ skola un skolotāji tiek nepamatoti apvainoti nesamērīgā naudas summas vākšanā. Visbiežāk vecāki paši līdz galam nav izpratuši, no kā ir veidojusies lielā naudas summa, jo, iespējams, nav piedalījušies vecāku sapulcē, kurā šis jautājums ir ticis apspriests.

Grūti pierādīt to, ka skola nav ievērojusi brīvprātības principu

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienests mēdz saņemt iesniegumus no vecākiem par dāvanu jautājumu, tomēr tādu nav daudz. Visbiežāk tie parādās tieši izlaidumu laikā un ir saistīti ar to, ka netiek ievērots brīvprātības princips. Piemēram, iesniegumos vecāks pauž sašutumu par skolas pieprasīto naudas summu izlaiduma organizēšanai un lūdz sniegt skaidrojumu, vai viņam ir pienākums to maksāt. "Protams, mēs šo informāciju pārbaudām. Visbiežāk gan tā neapstiprinās, jo, aizbraucot uz skolu un izpētot vecāku sapulces protokolos norādīto informāciju, mēs gūstam apstiprinājumu tam, ka lielākā daļa no vecākiem ir vienojušies un pieņēmuši lēmumu savākt noteiktu naudu summu konkrētas dāvanas iegādei skolai, piemēram, uzdāvināt gleznu. Ja to ir atbalstījis vecāku vairākums, tad, visticamāk, ka priekšlikumam piekrituši arī pārējie," skaidro Maksims Platonovs.

Jāatceras, ka skolām saņemtās dāvanas ir jāliek uzskaitē. Piemēram, ja vecāki dāvina kafijas automātu, tad skolai jāņem vērā grāmatvedību regulējošie normatīvie akti, kas nosaka kārtību, kādā tiek ņemts uzskaitē mazvērtīgais inventārs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI