SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
LV portāls
16. janvārī, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
2
12
2
12

OCTA Garantijas fonds: atlīdzību cietušajam samaksā, bet piedzen no vainīgā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja statistika, 2-3 procentiem auto vadītāju nav OCTA polises. Bet arī tie izraisa avārijas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Līdz janvārim lielākā daļa cilvēku, šķiet, bija pārliecināti - ja auto cietis avārijā un tā vadītājs nav apstiprinājis savu obligāto civiltiesisko atbildību un vienlaikus bijuši vēl kādi pārkāpumi, tad negadījumā cietušajiem pasažieriem vai viņu tuviniekiem ne uz kādu apdrošināšanas atlīdzību nav ko cerēt arī tad, ja sekas ir smagas un pasažieri ir savainoti vai pat zaudējuši dzīvību.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja (LTAB) nesen izplatītā informācija atgādināja – arī tad, ja šīs apdrošināšanas nav bijis, cietušajiem pienākas atlīdzība no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) Garantijas fonda līdzekļiem. To nosaka Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums.

OCTA Garantijas fonds un tā darbība

Šajā likumā ir noteikts, ka OCTA sistēmas darbības nodrošināšanai ir izveidots LTAB, kas pilda arī Zaļās kartes biroja funkcijas un administrē Garantijas fonda darbību. LTAB ir apvienojušās visas apdrošināšanas sabiedrības, kurām ir tiesības veikt OCTA mūsu valstī. Arī fondu ir izveidojuši apdrošinātāji, un tā līdzekļus veido apdrošinātāju veiktās vienreizējās iemaksas, atskaitījumi no OCTA prēmijām, apdrošinātāju veiktās papildu iemaksas, LTAB regresa kārtībā atgūtie līdzekļi par ceļu satiksmes negadījumā nodarītajiem zaudējumiem; ziedojumi un dāvinājumi, kā arī ieņēmumi no fonda līdzekļu glabāšanas un ieguldīšanas.

Garantijas fonda izveidošanas, uzkrāšanas un administrēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets, bet to uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

"Arī tad, ja OCTA polises nav bijis, cietušajiem pienākas atlīdzība no Garantijas fonda līdzekļiem."

Saskaņā ar likumu fonda mērķis ir nodrošināt apdrošināšanas atlīdzības izmaksu to zaudējumu segšanai, kurus nodarījis:

  • transportlīdzeklis, kura īpašnieks savu civiltiesisko atbildību nav apdrošinājis;
  • nenoskaidrots transportlīdzeklis (ievērojot likuma 35.panta noteikumus);
  • transportlīdzeklis, kura vadītāja vaina nav pierādāma;
  • transportlīdzeklis, kurš izgājis no īpašnieka, glabātāja vai lietotāja valdījuma nevis viņa vainas, bet citas personas prettiesisku darbību dēļ;
  • transportlīdzeklis, attiecībā uz kura īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošinātāju pasludināts maksātnespējas process;
  • Latvijā reģistrēts transportlīdzeklis, kura īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošinātāju nav iespējams noskaidrot, kā arī vēl citos gadījumos.

Kā redzams no šā uzskaitījuma, pirmajā vietā ierindota tieši to zaudējumu segšana, ko radījis transportlīdzeklis, kura vadītājam nav bijusi OCTA.

"Lai veiktu jebkuras apdrošināšanas atlīdzības (tai skaitā atlīdzības no Garantijas fonda)  izmaksu,  personai, kura pretendē saņemt šo atlīdzību, ir jāiesniedz iesniegums. Ja tas nav iesniegts, atlīdzības izmaksa netiek veikta. Cietušo iesniegumus gadījumos, kad izmaksa veicama no Garantijas fonda, pieņem apdrošināšanas sabiedrības "Baltikums", "Balva", BTA, BAN, ERGO, "Seesam" un IF," LV portālu informē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Viņš arī norādījis: tā kā Garantijas fondu lielākoties veido atskaitījumi no apdrošinātāju pārdotajiem OCTA līgumiem, auto īpašnieki, kuri iegādājas OCTA, kolektīvi maksā par to transportlīdzekļu izraisītajiem ceļu satiksmes negadījumiem, kuri piedalījušies ceļu satiksmē bez OCTA. Kā liecina LTAB apkopotā statistika, patlaban uz Latvijas ceļiem ir aptuveni 2-3% transportlīdzekļu bez OCTA.

Zaudējumi var būt dažādi

Likuma 18.pantā "Zaudējumi sakarā ar ceļu satiksmes negadījumu" noteikts: "Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, apdrošinātājs, kurš apdrošinājis zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību, vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs, ja apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama no Garantijas fonda, saskaņā ar apdrošinātāja atbildības limitu atlīdzina šajā likumā noteiktajā kārtībā novērtētos zaudējumus, kas ceļu satiksmes negadījumā nodarīti trešajai personai."

Ar ceļu satiksmes negadījumā personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem ir saprotami zaudējumi, kas saistīti ar cietušās personas ārstēšanu, pārejošu darbnespēju, darbspēju zaudējumu un nāvi. Savukārt nemateriālie zaudējumi ir saistīti ar cietušās personas fizisku traumu, sakropļojumu, invaliditāti, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1.grupas invaliditāti.

Vienkārši būtu, ja LTAB zaudējumus vienkārši atlīdzinātu. Taču ir skaidrs, ka naudu tāpat vien nedala un vēl jo vairāk – ja auto vadītājam nav bijis OCTA polises. Ja cietušie pieprasa apdrošināšanas atlīdzību, no Garantijas fonda to saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem izmaksā, taču regresa kārtībā piedzen no vainīgā.

"Atbildību par nodarīto zaudējumu var prasīt kā no personas, kas lietojusi paaugstinātas bīstamības avotu, tā arī no tā valdītāja, ievērojot, cik katrs vainīgs."

Civillikuma 2347.pantā ir teikts: "Ja kāds ar darbību, par ko viņš ir vainojams un kas ir prettiesīga, nodara otram miesas bojājumu, tad viņam jāatlīdzina tam ārstēšanās izdevumi un bez tam, pēc tiesas ieskata, varbūtēja atrautā peļņa.

Tam, kura darbība saistīta ar paaugstinātu bīstamību apkārtējiem (transports, uzņēmums, būvniecība, bīstamas vielas u.tml.), ir jāatlīdzina zaudējumi, ko nodarījis paaugstinātas bīstamības avots, ja viņš nepierāda, ka zaudējums radies nepārvaramas varas dēļ, ar paša cietušā nodomu vai viņa rupjas neuzmanības dēļ.

Ja paaugstinātas bīstamības avots izgājis no īpašnieka, glabātāja vai lietotāja valdījuma bez viņa vainas, bet citas personas prettiesisku darbību rezultātā, par nodarīto zaudējumu atbild šī persona. Ja valdītājs (īpašnieks, glabātājs, lietotājs) arī uzvedies neattaisnojoši, atbildību par nodarīto zaudējumu var prasīt kā no personas, kas lietojusi paaugstinātas bīstamības avotu, tā arī no tā valdītāja, ievērojot, cik katrs vainīgs."

Saistībā ar traģisko avāriju Vecgada vakarā Krāslavas novadā, kurā dzīvību zaudēja visi automašīnā esošie cilvēki, LTAB nāca klajā ar paziņojumu, ka bojāgājušo bēru izdevumus segs no OCTA Garantijas fonda.

"Katru gadu no Garantiju fonda līdzekļiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem cilvēkiem tiek izmaksātas ievērojamas atlīdzības summas."

"Tā kā avārijā cietušais transportlīdzeklis piedalījās ceļu satiksmē bez OCTA, zaudējumu atlīdzību sakarā ar cietušo personu apbedīšanu likumā paredzētajā kārtībā paredzēts segt no fonda līdzekļiem," informēja J.Stengrevics, piebilstot, ka kopējā iespējamā apbedīšanas izdevumu summa ir ap 10 tūkstošiem latu. Tam sekoja piebilde: "Ja autoīpašnieks nav iegādājies OCTA polisi, likums paredz no fonda izmaksāto zaudējumu atlīdzību regresa kārtībā piedzīt no avāriju izraisījušā transportlīdzekļa vadītāja vai automašīnas īpašnieka. Tā kā Krāslavas novadā notikušo avāriju izraisījušais autovadītājs ir gājis bojā, regresa prasība tiks vērsta pret automašīnas īpašnieku," informē J.Stengrevics.

Iespējams šoreiz LTAB paziņojums bijis pāragrs, jo vismaz līdz 11.janvārim, kā LV portālam vēstīja LTAB, no Krāslavas traģiskajā negadījumā bojā gājušo piederīgajiem neviens apdrošināšanas atlīdzības pieteikums nebija saņemts. Tomēr birojs arī informē: "Tiesības celt prasību pret apdrošinātāju vai LTAB par  nodarīto veselības kaitējumu ir triju gadu laikā no apdrošināšanas gadījuma iestāšanās."

Katru gadu no Garantijas fonda līdzekļiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem cilvēkiem tiek izmaksātas ievērojamas atlīdzības summas. Pērn LTAB no fonda naudas kopumā izmaksājis vairāk nekā 910 tūkst. latu, tajā skaitā par personai nodarīto zaudējumu - 294 tūkst. latu.
Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI