SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. decembrī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
12
1
12

Cik auksti drīkst būt darbā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visiem garīgo darbu strādājošajiem telpās jābūt 19–25 grādu siltumam.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Valsts darba inspekcija aicina darbiniekus, kam darbā šķiet par aukstu, vispirms problēmu izrunāt ar savu darba devēju un tikai tad meklēt palīdzību citur.

Kā skaidro Valsts darba inspekcijas Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa, sūdzības par aukstumu darbā inspekcija saņem reti, tomēr šādi pārmetumi darba devējiem izskan. Inspekcija pieļauj, ka sarežģītāka situācija varētu būt pirmdienās, kad telpas pēc sestdienas un svētdienas ir vairāk atdzisušas. S. Zariņa saka: “Domāju, ka visi darba devēji apzinās: ja telpās būs nesamērīgs aukstums, darbinieki vienkārši nespēs ražīgi strādāt. Tādēļ darba devējiem jādara un viņi dara visu, lai telpās tomēr būtu atbilstoša temperatūra: sagādā sildītājus, piedāvā darbiniekiem siltākas jakas utt.”

Speciāliste mudina darbiniekus un darba devējus auksto telpu dēļ problēmu vispirms risināt savā starpā, nevis uzreiz sūdzēties kādai institūcijai. Gadījumā, ja telpā par kādu grādu temperatūra neatbildīs normai, arī inspekcija lielākajā daļā gadījumu varēs vien ieteikt nodrošināt darbam atbilstošu temperatūru. Uzņēmuma darbības apturēšana vai soda uzlikšana varētu būt iespējama vien gadījumos, ja noteikumi tiktu pārkāpti ļoti bargi – piemēram, cilvēkiem liktu ilgstoši strādāt ļoti lielā salā.

Noteikumi ir gan obligāti, gan rekomendējoši

Darba telpu mikroklimatam noteiktās prasības atkarībā no fiziskās slodzes noteiktas Ministru kabineta (MK) 2009. gada 28. aprīļa noteikumos Nr. 359 "Darba aizsardzības prasības darba vietās".

Tomēr jāielāgo, ka šo noteikumu pielikumā par darba telpu mikroklimatam noteiktajām prasībām atkarībā no fiziskās slodzes attiecībā uz darba vietām, kuras izveidotas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai – 2010. gada 1. janvārim –, minētajām prasībām ir ieteikuma raksturs.

Tātad: darbinieki, kas strādā pirms šā gada 1. janvāra izveidotās darba vietās, noteikumos minētās prasības darba devējiem var uzrādīt kā rekomendējošas, savukārt jaunizveidotās darba vietās darba devējiem šīs prasības ir obligātas.

Cik silti jābūt telpās

Noteikumu 1. pielikums visus strādājošos iedala trīs kategorijās, katrai no tām nosakot atbilstošu temperatūru darba vietā gada aukstajā periodā, kad vidējā gaisa temperatūra ārpus darba telpām ir zemāka par +10°C, un gada siltajā periodā, kad vidējā gaisa temperatūra ārpus darba telpām ir augstāka par +10°C.

Pie I kategorijas pieder strādājošie, kam darbs nav saistīts ar fizisku piepūli vai prasa ļoti nelielu vai nelielu fizisku piepūli. Tie ir visi garīga darba darītāji, cilvēki, kam darbs ir pie dažādām vadības pultīm, darbs, kas tiek veikts sēdus, stāvus vai pārvietojoties, vieglu priekšmetu (līdz 1 kg) pārvietošana. Šiem strādājošajiem gada aukstajā periodā darba telpās jābūt 19–25 grādu siltumam.

"Ja telpā par kādu grādu temperatūra neatbildīs normai, arī inspekcija lielākajā daļā gadījumu varēs vien ieteikt nodrošināt darbam atbilstošu temperatūru."

Pie II kategorijas pieder cilvēki, kam darbs saistīts ar vidēji lielu vai lielu fizisko piepūli (piemēram, pastāvīga smagumu (līdz 10 kg) celšana un pārvietošana, metināšana, metālapstrādes darbi). Šiem strādājošajiem darba telpās gada aukstajā periodā jānodrošina gaisa temperatūra no 16 līdz 23 grādiem.

Savukārt pie III kategorijas pieder cilvēki, kam ir smags darbs (piemēram, pastāvīga smagumu (vairāk par 10 kg) celšana un pārvietošana). Šiem cilvēkiem jānodrošina salīdzinoši zemāka gaisa temperatūra – no13 līdz 21 grādam.

Noteikumi arī tiem, kas strādā ārā

MK noteikumi par darba aizsardzības prasībām darba vietās nosaka arī to, cik ilgi gada aukstajā laikā darba devējs saviem padotajiem var likt strādāt ārā. Noteikumi paredz, ka nodarbinātos nodrošina ar atbilstošām sadzīves un atpūtas telpām, kas ir apsildāmas un kurās nodarbinātajiem ir iespēja atpūsties, ja jāstrādā aukstumā. Ja ārā ir -5 līdz -10 grādi, ārā drīkst strādāt ne vairāk kā 90 minūtes, un tad jādodas vismaz 15 minūšu ilgā atpūtas laikā siltumā. Ja gaisa temperatūra ir -10 līdz -18 grādi, ārā drīkst strādāt maksimāli 80 minūtes, bet jāatpūšas 20 minūtes. Vēl aukstākā laikā, kad gaiss atdziest no -18 līdz -30 grādiem, ārā atļauts strādāt ne vairāk kā 70 minūtes, atpūšoties un sildoties 25 minūtes. Savukārt tad, kad gaiss atdzisis jau zemāk par mīnus 30 grādiem, ārā drīkst strādāt 60 minūtes, pēc tam 30 minūtes sasildoties.

"Darbinieki, kas strādā pirms šā gada 1. janvāra izveidotās darba vietās, noteikumos minētās prasības darba devējiem var uzrādīt kā rekomendējošas, savukārt jaunizveidotajās darba vietās darba devējiem šīs prasības ir obligātas."

Nosakot faktisko gaisa temperatūru, ņem vērā arī individuālo aizsardzības līdzekļu (darba apģērba un apavu) lietošanas ietekmi. Turklāt jāuzsver, ka gaisa temperatūras noteikšana atbilstoši šiem noteikumiem ir cieši saistīta ar vēja ātrumu ārā. Ja, piemēram, vēja ātrums ir 15 metri sekundē, jau -10 grādu aukstumā tiek uzskatīts, ka ārā ir -34 grādi.

Temperatūras korekcijas tabula atkarībā no vēja ātruma

Nr.
p.k.

Vēja ātrums
m/sek.

Gaisa temperatūra ārpus telpām (°C)

0

-5

-10

-15

-20

-25

-30

Faktiskā temperatūra (°C)

1.

1,8

0

-5

-10

-15

-20

-25

-30

2.

2

-1

-6

-11

-16

-21

-27

-32

3.

3

-4

-10

-15

-21

-27

-32

-38

4.

5

-9

-15

-21

-28

-34

-40

-47

5.

8

-13

-20

-27

-34

-41

-48

-55

6.

11

-16

-23

-31

-38

-46

-53

-60

7.

15

-18

-26

-34

-42

-49

-57

-65

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI