SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. septembrī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
6
6

Informācija par tavu veselības aprūpi - ģimenes ārstu, dzemdībām un valsts atbalstu veselībai

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai izmantotu veselības nozares e-pakalpojumus, jāpierāda, ka patiešām vēlies aplūkot savus vai savu nepilngadīgo bērnu, nevis kāda cita datus.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Pirmā e-veselības projekta ietvaros izveidoti vairāki jauni veselības nozares e-pakalpojumi. Izmantojot interneta iespējas, var uzzināt to, kas jau piemirsts par dzemdībām, to, cik valsts samaksājusi tieši par tavu veselības aprūpi, kā arī aplūkot savus datus diabēta pacientu reģistrā un pārbaudīt, kas ir tavs ģimenes ārsts.

Lai sabiedrību sagatavotu trīs lielu e-veselības projektu ieviešanai līdz 2013. gada beigām, jau tagad ievadprojekta ietvaros pacienti var iemēģināt roku un apjaust, ko vispār nozīmē e-pakalpojumi veselības aprūpē.

Kā skaidro veselības ministrs Didzis Gavars, e-veselība nenozīmē, ka pacientus sāks ārstēt ar datora starpniecību: šai jomā viss paliek pa vecam – cilvēkus ārstēt elektroniski neviens negrasās. „E-veselība ir stūrakmens tam, lai veselības aprūpes pakalpojumi būtu modernāki un efektīvāki,” skaidro D. Gavars.

Dažādās datubāzēs par katru pacientu ir dažāda informācija, un e-veselības projekta ietvaros jebkurš var pārliecināties, kā ātri un ērti var atrast vajadzīgo informāciju no datubāzēm, kas atrodas dažādu iestāžu (Veselības ekonomikas centra, Veselības norēķinu centra) gādībā. Kā uzsver Veselības ekonomikas centra direktore Daiga Behmane, pašreiz pieejamie e-pakalpojumi ir pirmie soļi e-veselības attīstībā. Lai arī var šķist, ka dažiem piedāvātajiem e-pakalpojumiem nav nekādas lietderības, tomēr tā ir laba iespējam katram pašam pārliecināties, kā e-pakalpojumi darbojas.

Nepieciešama identifikācija

Lai izmantotu jaunos veselības nozares e-pakalpojumus, jāizmanto vienotais valsts un pašvaldību pakalpojumu portāls www.latvija.lv, kura sadaļā „E-pakalpojumi” jāatrod iedaļa „Ģimene, bērni, veselība, sociālie pakalpojumi” un jāizvēlas attiecīgais e-pakalpojums. Lai uzzinātu savus vai savu nepilngadīgo bērnu sensitīvos datus – informāciju par savu vai viņu veselību –, portālā jāautorizējas. Tas nozīmē: jāpierāda, ka patiešām ir vēlme paskatīties savus, nevis kaimiņienes vai darba kolēģa datus.

"Jebkura e-pakalpojuma izmantošana pieradina cilvēku pie jaunajām iespējām un ļauj pašam pārliecināties, kas ir kas."

Autorizēties var ar droša elektroniskā paraksta, Mobilā ID autentifikāciju, vai pats vienkāršākais – ar savas „Swedbank”, „SEB bankas”, „Latvijas Krājbankas” vai bankas „Citadele” internetbankas piekļuves līdzekļiem. Lai autorizētos, būs jāuzrāda gan i-bankas parole, gan konkrēts pieejas kods, tā apliecinot savu personību. Šis autorizēšanās veids ļauj pārliecināties, ka neviens cits bez konkrētās personas ziņas tās datus apskatīt nevar.

Četri jauni pakalpojumi

Pašlaik veselības nozarē tiek piedāvāti četri e-pakalpojumi. Sadaļā „Mani valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi” var saņemt Veselības norēķinu centra datubāzē uzkrāto informāciju par valsts apmaksātajiem ārstu apmeklējumiem, veiktajām manipulācijām, kā arī uzstādītajām diagnozēm. Informācija ir interesanta, nekur citur neuzzināma, tomēr nav īsti skaidrs, kur un kad tā pacientam var noderēt. Ja, teiksim, pacients uzzina, ka par viņam veiktajām analīzēm valsts samaksājusi Ls 2,10 – nu un tad?

Kā skaidro D. Behmane, lietderība šim pakalpojumam tomēr ir. Pirmkārt, jebkurš pacients var pārliecināties, ka viņa pacienta iemaksa ir tikai daļa no tā, cik vispār maksā attiecīgais veselības aprūpes pakalpojums, un redzēt, cik daudz no tā maksā valsts. Otrkārt, jebkura e-pakalpojuma izmantošana pieradina cilvēku pie jaunajām iespējām un ļauj pašam pārliecināties, kas ir kas.

Sadaļā „Mani dati cukura diabēta pacientu reģistrā” sniedz iespēju cukura diabēta pacientiem saņemt informāciju par uzstādīto diagnozi, izmeklējumiem, nozīmēto ārstēšanu un citu informāciju, kas uzkrāta Veselības ekonomikas centra cukura diabēta pacientu reģistrā.

"E-pakalpojumā atrodama arī informācija par to, kādas potes uzreiz pēc dzimšanas mazulis saņēmis un kad viņš izrakstīts mājās."

E-pakalpojumos ietverta arī sadaļa „Manu jaundzimušo bērnu dati”, kurā rodama tā informācija par dzemdībām un jaundzimušajiem, kas šobrīd atrodas Veselības ekonomikas centra jaundzimušo reģistrā par 2007.-2009. gadu. Tā, piemēram, te uzrādīts precīzs jaundzimušā svars un garums, kā arī dzimšanas laiks, dzemdību veids, sarežģījumi un mazuļa veselības stāvokļa vērtējums pēc īpašas skalas pirmajās minūtēs pēc dzimšanas. E-pakalpojumā ietverta arī informācija par to, kādas potes uzreiz pēc dzimšanas mazulis saņēmis un kad viņš izrakstīts mājās.

Vēl veselības nozares e-pakalpojumos iekļauta sadaļa „Mans ģimenes ārsts”, kur iespējams saņemt informāciju par savu ģimenes ārstu, vajadzības gadījumā precizēt viņa kontaktinformāciju, atcerēties, kurā datumā pie ārsta esi reģistrējies utt. Nākotnē plānots, ka šajā sadaļā jebkurš Latvijas iedzīvotājs varēs ģimenes ārstu mainīt.

Būs arī elektroniskā recepte un apmeklējumu rezervēšana

Pašlaik pieejami arī divi jauni e-pakalpojumi ārstniecības iestādēm: Latvijas Republikā reģistrēto zāļu saraksta elektroniska saņemšana un Kompensējamo zāļu saraksta elektroniska saņemšana. Šie pakalpojumi nodrošina to, ka veselības aprūpes iestādēm vienmēr ir pieejama šo sarakstu aktuālākā versija – iestāde automātiski saņem visas jaunākās izmaiņas.

Pašlaik Veselības ekonomikas centrs strādā pie trim lieliem e-veselības projektiem, kas jāievieš līdz 2013. gadam: "Veselības elektroniskās kartes izstrāde", "Elektroniskā recepte" un "Elektroniskā apmeklējumu rezervēšanas sistēma".

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI